Ο Τόσκας και τα έξι εκατ. του ΟΑΣΑ

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στο περιστύλιο της Βουλής, με τον υπουργό Προστασίας…

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στο περιστύλιο της Βουλής, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα (φωτογραφία) να ομιλεί αγριεμένα στο τηλέφωνο. Μιλούσε δυνατά και ουδόλως τον ενδιέφερε εάν τον άκουγαν. Σας μεταφέρω λοιπόν τι ήταν αυτό που εξόργισε τον υπουργό. Τον ειδοποίησαν τηλεφωνικώς ότι ο ΟΑΣΑ ζήτησε 6 εκατ. ευρώ για τα εισιτήρια των αστυνομικών στις αστικές συγκοινωνίες. «Δεν τους είπατε να πάνε να πνιγούνε; Ακούς να ζητούν 6 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι ζητούσαν μόνο ένα» ακούστηκε να λέει στον συνομιλητή του ο υπουργός. «Ποιος ανεγκέφαλος ζητεί τόσα;» συμπλήρωσε. Μάλλον θα του είπαν ότι αλλάζουν τα δεδομένα, κάτι που έκανε τον υπουργό να βγει έξω από τα ρούχα του: «Τώρα σας δίνω εντολή να τους πείτε ότι δεν δεχόμαστε τα έξι εκατ. ευρώ. Τι, όσα σας ζητούν εσείς τα δίνετε αμέσως; Χωρίς διαπραγμάτευση; Καλύτερα οι αστυνομικοί να πληρώνουν από την τσέπη τους παρά να δώσω έξι εκατ.». Αυτά είπε και εν συνεχεία κατευθύνθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας.


Η συναγρίδα που έφαγε ο Φίλης με τον… Μαρξ

Αφού έψαλε με βυζαντινή κατάνυξη το «Πιστεύω» στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης κάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν των καλεσμένων του ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο υπουργός Παιδείας κάθησε δίπλα από έναν γερμανό καρδινάλιο, πρόεδρο των καρδιναλίων της Γερμανίας και προσωπικό απεσταλμένο του Πάπα στη θρονική αυτή λειτουργία του Απ. Ανδρέα. Για να σπάσει κάπως ο πάγος ο κ. Φίλης απευθύνεται στα αγγλικά στον καρδινάλιο: «What’s your name». Ο συμπαθής και γλυκύτατος καρδινάλιος καταλαβαίνει ότι ο υπουργός δεν ομιλεί καλά τα αγγλικά και του απαντά απλά: «My name is Μαrx». Ο κ. Φίλης σχεδόν πετάγεται από τη θέση του μόλις άκουσε το όνομα Μαρξ, χαμογελά και λέει στον καρδινάλιο: «Beautiful name». Και άρχισαν μία συζήτηση η οποία έγινε για τον υπουργό πολύ ενδιαφέρουσα όταν πληροφορήθηκε ότι ο καρδινάλιος Μαρξ έγραψε ένα βιβλίο για την οικονομία: «Κατ’ οικονομία», του είπε στα ελληνικά ο υπουργός, λέξη που κατάλαβε ο ευσεβέστατος κ. Μαρξ.
nnn
Φαίνεται όμως ήταν η ημέρα εκείνο το μεσημέρι στο Πατριαρχείο του καρδιναλίου να συνομιλεί με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάποια στιγμή πιάνουν κουβέντα (αυτή τη φορά πολιτική) με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Μπόλαρη. Ο καρδινάλιος ήθελε να μάθει πώς αντιμετωπίζουν οι Ελληνες τους Γερμανούς: «Εχουν καλό πολιτικό αισθητήριο» ήταν η εξόχως διπλωματική απάντηση του υπουργού. «Αυτό σημαίνει ότι τώρα οι σχέσεις με τους Γερμανούς είναι καλές τώρα» παρατήρησε ο γερμανός ιερωμένος: «Είναι φανερό» απαντά ο υπουργός. Αλλά ο καρδινάλιος επέμενε: «Υπάρχει και αγάπη ανάμεσα στη Μέρκελ και στον Τσίπρα» είπε. Ο κ. Μπόλαρης ξαφνιάστηκε αλλά του είπε: «Και συνεργασία, κυρίως έχουν συνεργασία» και η συζήτηση έκλεισε εκεί, με πρόσκληση του υπουργού να επισκεφθεί ο καρδινάλιος την Ελλάδα.


Πολιτικός πυρετός

Και ξαφνικά εμφανίστηκε πυρετός στην πολιτική. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε. Ασθενής ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο οποίος ταλαιπωρείται από γαστρεντερίτιδα, που ταλαιπωρεί όλη του την οικογένεια. Με γρίπη (πυρετός και βήχας) είναι η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, η οποία όμως μπορεί να λέει στους πάντες να μην την πλησιάζουν για να μην τους κολλήσει, αλλά δεν κάθεται σπίτι της να αναρρώσει, παρά την ακούς από ραδιόφωνο σε ραδιόφωνο και τη βλέπεις από κανάλι σε κανάλι να στηρίζει τις κυβερνητικές θέσεις. Και ωσάν να μην έφθαναν όλα αυτά εισήχθη σε νοσοκομείο και ο Γ. Χουλιαράκης με πνευμονία, ακυρώνοντας ακόμα και την ομιλία του επί του προϋπολογισμού στη Βουλή. Εκείνο που έμαθα είναι ότι ο κ. Τσακαλώτος πλησίασε την έδρα του προεδρεύοντος Ν. Κακλαμάνη και του είπε εμπιστευτικώς να μην υπολογίζει τον κ. Χουλιαράκη ως ομιλητή γιατί βρίσκεται στο νοσοκομείο (στο Γενικό Κρατικό) με πνευμονία και με ισχυρή αντιβίωση. Βεβαίως στην κυβέρνηση εύχονται να γίνει καλά ο κ. Χουλιαράκης για να «αντιμετωπίσει» τους δανειστές που καταφθάνουν την προσεχή εβδομάδα. Δεν γνωρίζω εάν οι κυβερνητικές ευχές έπιασαν, αλλά ο κ. Χουλιαράκης εξήλθε του νοσοκομείου (όπου του διέγνωσαν λοίμωξη του αναπνευστικού) και παραμένει κλινήρης στο σπίτι του.
nnn
Αλλά μη νομίζετε ότι οι του ΠαΣοΚ δεν ανησυχούν με τις ασθένειες των συριζαίων. Γιατί, σου λένε, μη μας αρρωστήσει κανείς ξαφνικά πάνω σε μια ψηφοφορία και χάσει την πλειοψηφία η κυβέρνηση. Θέλετε ένα παράδειγμα; Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε για τα βοσκοτόπια, εμφανίστηκε με άσπρο, αμάνικο Τ-shirt στην Ολομέλεια ο βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Σεβαστάκης. Ετρεξε ο Α. Λοβέρδος να του φορέσει γρήγορα το μπουφάν λέγοντάς του ότι θα κρυώσει, θα ανεβάσει πυρετό, θα απουσιάσει από την ψηφοφορία και πάει η πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος. Ο κ. Σεβαστάκης ευχαρίστησε θερμώς τον κ. Λοβέρδο για το ενδιαφέρον που δείχνει ώστε να διατηρηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία.


Ο πρώτος αριστερός προϋ-πολογισμός

Εκλεψε την παράσταση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο γαλάζιος Κ. Τασούλας. Αρχισε την ομιλία του καταθέτοντας την εισηγητική έκθεση για τον προϋπολογισμό του 1982 του… Μανώλη Δρεττάκη, του πρώτου υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης ΠαΣοΚ, λέγοντας: «Αυτός ήταν ο πρώτος αριστερός προϋπολογισμός, τον οποίο αντιγράψατε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι πασόκοι τότε μιλούσαν ότι παρέλαβαν καμένη γη…».

Γκρίνιες για… ρουσφέτια

Εδώ ο κόσμος χάνεται και ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γκρινιάζουν ότι δεν μπορούν να κάνουν… ρουσφέτια. Οι γκρίνιες των βουλευτών διατυπώθηκαν βεβαίως στο πιο αρμόδιο κομματικό όργανο, δηλαδή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σ΄αυτήν που ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έκανε λόγια για τα «σκυλιά που ουρλιάζουν» και για τα «καραβάνια προχωρούν». Θέλετε ένα παράδειγμα; Μου λένε ότι ένας βουλευτής, φιλόλογος, γλωσσολόγος και δημοσιογράφος εκ Θεσσαλονίκης παραπονέθηκε ότι όχι μόνον δεν μπορεί (είπε και ότι δεν θέλει) να κάνει ρουσφέτια, αλλά ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγουν σε βουλευτές της ΝΔ, που τους κάνουν τα ρουσφέτια μέσα σε μία εβδομάδα (και έτσι χάνουν… πελατεία, θα πρόσθετα).

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk