Διαρκής φλυαρία

Ομολογώ ότι το τελευταίο που περίμενα είναι να παίζουμε ξαφνικά μπουνιές για την τραγική μοίρα των Ποντίων πριν από 100 χρόνια. Για το αν ήταν «εθνοκάθαρση» ή «γενοκτονία».

Διαρκής φλυαρία | tovima.gr
Ομολογώ ότι το τελευταίο που περίμενα είναι να παίζουμε ξαφνικά μπουνιές για την τραγική μοίρα των Ποντίων πριν από 100 χρόνια. Για το αν ήταν «εθνοκάθαρση» ή «γενοκτονία».
Δεν υποτιμώ καθόλου τις πληγές ή το βάρος της μνήμης σε μια χώρα με ταραγμένη Ιστορία. Ετσι κι αλλιώς εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Ελλάδα «παράγει περισσότερη Ιστορία από όση μπορεί να καταναλώσει».
Παρ’ όλα αυτά, με αιφνιδίασε η έκρηξη λεκτικής και φυσικής βίας για μια υπόθεση που κανονικά αποτελεί αντικείμενο ιστορικών συμποσίων και όχι πολιτικής σύγκρουσης.
Οι ιστορικές διαμάχες όμως σπανίως λένε πράγματα για το χθες. Συνήθως λένε πολλά για το σήμερα.
Φαίνεται λοιπόν ότι μια κοινωνία που ζει σε καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας προσπαθεί να αντλήσει ζωτικές βεβαιότητες από το παρελθόν της. Δεν θέλει να τις ταράζουν.
Αυτό μάλλον δεν κατάλαβε ο υπουργός Παιδείας. Ο οποίος προφανώς δεν είναι εθνικός μειοδότης, ούτε ηθικός αυτουργός ούτε καν σχετικός με το θέμα.
Είναι απλώς αριστερός και μίλησε με την ευκολία των αριστερών να έχουν γνώμη για τα πάντα, κυρίως για όσα δεν ξέρουν. Από τη γενοκτονία των Ποντίων και τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές έως την εξόρυξη στη Χαλκιδική και την ψηφιακή τηλεόραση.
Αν αναλογιστεί κανείς τι ασύστατες παπαριές έχουν ακουστεί από αριστερά χείλη τα τελευταία χρόνια, τότε ο υπουργός απλώς μετέχει κάποιου γενικού κανόνα. Που θεωρεί ότι το «αριστερό» από μόνο του συνιστά και γνώμη και γνώση.
Απλώς έπεσε στην περίπτωση που πονάει και θυμώνει.
Ισως αυτό ακριβώς έπρεπε να προβληματίσει την κυβέρνηση. «Δεν μπορείς να κυβερνάς χωρίς λακωνικότητα» έλεγε ο Σεν-Ζιστ στη Γαλλική Επανάσταση, αλλά ακόμη να το συνειδητοποιήσουν οι δικοί μας.
Με την ευκολία και την αμεριμνησία της προηγούμενης αριστερής ζωής τους, δεν βάζουν γλώσσα μέσα. Εκθέτουν ασταμάτητα τις απόψεις τους επί όλων των θεμάτων και επί παντός επιστητού. Οσα ξέρουν, όσα δεν ξέρουν και όσα δεν θα μάθουν ποτέ.
Η φλυαρία έχει γίνει στυλ διακυβέρνησης. Μια διαρκής φλυαρία. Λες και τώρα που βρήκαν ξαφνικά ακροατήριο θέλουν να τα πουν μαζεμένα και επιτέλους να ακουστούν.
Πεπεισμένοι πως δικαιώθηκαν και δεν έτυχαν. Συνεπώς, δεν φταίνε αυτοί που δεν ακούγονταν, αλλά εκείνοι που δεν τους άκουγαν – και τότε, καλά να πάθουν!..

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk