Όχι λάδι στη φωτιά…

Ας γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου πίσω στο 2011. Ας θυμηθούμε τις συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων», τις μούντζες στη Βουλή, τους προπηλακισμούς πολιτικών, τα συνθήματα «να καεί το…η Βουλή», «αλήτες προδότες, πολιτικοί», κ.α.

Όχι λάδι στη φωτιά… | tovima.gr

Ας γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου πίσω στο 2011. Ας θυμηθούμε τις συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων», τις μούντζες στη Βουλή, τους προπηλακισμούς πολιτικών, τα συνθήματα «να καεί το…η Βουλή», «αλήτες προδότες, πολιτικοί», κ.α.

Ας φέρουμε στη μνήμη μας την πάνω και την κάτω πλατεία…Ας συλλογιστούμε ποιοι…«συναντήθηκαν» σε αυτές τις συγκεντρώσεις. Ας δούμε ξανά την εικόνα, ποιος «σημαίες» βρέθηκαν δίπλα-δίπλα.

Τότε το αντιμνημόνιο ένωνε ετερόκλητες δυνάμεις που είχαν ένα και μοναδικό στόχο: την ανατροπή των «μνημονιακών» κυβερνήσεων, όπως τις κατηγορούσαν. Η οργή ξεχείλιζε και όλοι, μα όλοι, ΜΜΕ, πολιτικοί, κ.α. εξέθρεψαν τα καταδικαστέα και θλιβερά γεγονότα που είδαμε και χθες…με την επίθεση των τραμπούκων στον βουλευτή Γιώργο Κουμουτσάκο.

Η «λαϊκή αντίδραση» έλεγαν τότε, «δίνει την απάντησή της». Φωνές ακούγονταν και από τα αριστερά και τα δεξιά. Οι χαρακτηρισμοί, όπως «Μερκελιστές», «Γερμανοτσολιάδες», «τσιράκια των δανειστών», δοσίλογοι», ακόμα και φράσεις, όπως «είστε στα…τέσσερα», κ.α. κυριαρχούσαν στην πολιτική ζωή του τόπου.

Τότε ήταν όλα καλά καμωμένα…Ουδείς μιλούσε επί της ουσίας. Ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας διαπαιδαγωγήθηκε πολιτικά με όρους…εμφυλίου και μίσους έναντι των…άλλων, των κακών που συμμαχούν με την Μέρκελ, στην οποία έλεγαν «Go back». Δίνανε γραμμή να μην πληρώνουν οι πολίτες τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσαν, τα τέλη στα διόδια, κ.α.

Κάθε διαδήλωση που γινόταν ήταν έναντι των μνημονιακών κυβερνήσεων κατά την τότε αντιπολίτευση και σημερινή κυβέρνηση και όχι προφανώς κατά των προβλημάτων, όπως λέει για τις σημερινές κινητοποιήσεις ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Φθάσαμε εδώ που φθάσαμε με ευθύνη όλων. Όλοι οφείλουν να κάνουν την αυτοκριτική τους, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ για εκείνη την περίοδο του αντιμνημονιακού αγώνα, καθώς τώρα είναι στις ράγες του μνημονίου και προχωρά στην υλοποίηση των πιο νεοφιλελεύθερων επιλογών χωρίς αντίσταση…

Δεν θα φθάσω στο σημείο να θεωρήσω τον Ν. Φίλη ηθικό αυτουργό των χθεσινών επεισοδίων. Δεν πρέπει να στηθούν λαϊκά δικαστήρια. Αυτά είναι άλλων εποχών και άλλων πολιτικών αντιλήψεων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τον αθωώνω, αλλά το αντίθετο, καθώς έχει υποπέσει σε μεγάλο πολιτικό ολίσθημα και κατά την προσωπική μου άποψη έχει κάνει και μεγάλη ζημιά στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και ειδικά με τους Τούρκους, οι οποίοι και πανηγυρίζουν για τη δήλωσή του. Οι απόψεις του ήταν απαράδεκτες και προσβλητικές για τους Ποντίους.Μένω στα όσα είπε και χθες στη Βουλή.

Όμως και η Ν.Δ. και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσα ενεπλάκησαν πολιτικά στην υπόθεση, ας χαμηλώσουν τους τόνους. Ας θυμηθούμε ότι η Ν.Δ. που σήμερα εμφανίζεται οργισμένη κατά του Ν. Φίλη συνεργαζόταν με τη ΔΗΜΑΡ που είχε στις τάξεις της πρόσωπα που έχουν διαχρονικά την πλέον αναθεωρητική άποψη για την εθνική ιστορία.

Παράλληλα και ο ΣΥΡΙΖΑ όμως οφείλει να αναλύσει την περίοδο του αντιμνημονιακού του αγώνα, να κάνει την αυτοκριτική του για την αντιπολιτευτική του δραστηριότητα την περίοδο των δυο πρώτων μνημονίων και να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Δεν μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου να βγάζουν ανακοίνωση κατά της ΝΔ και να αναφέρουν ότι παίζει ακροδεξιά παιχνίδια και με αυτό τον τρόπο νομίζουν ότι λύνουν το θέμα. Δεν μπορεί η κυβερνητική εκπρόσωπος, σε μια απαράδεκτη δήλωση, να ερωτά εάν η Ν.Δ. είναι ένα ευρωπαϊκό κόμμα ή είναι συνιστώσα της ακροδεξιάς. Θυμίζει λίγο τη θεωρία των δυο άκρων που καταδίκαζε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Έγραφα πριν από μια εβδομάδα ότι η αλλαγή νοοτροπίας είναι επιβεβλημένη στη σημερινή εποχή και η όποια πολιτική σύγκρουση είναι ανώφελη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει έλεγχος στα όσα πράττει η κυβέρνηση.

Θεωρώ ότι πρέπει όλοι να ρίξουμε όλοι τους τόνους και ας βοηθήσουμε, ο καθένας με τον τρόπο του να επιτευχθεί το καλύτερο. Αυτό δεν σημαίνει άκριτη στήριξη σε ότι γίνεται. Επιβάλλεται κατάθεση προτάσεων και λύσεων.

Και επειδή γυρίσαμε το χρόνο πίσω, εάν από το 2010 (σ.σ. εδώ είναι και προσωπική αυτοκριτική) δεν σηκώναμε οι πολλοί το δόρυ με μετωπική κριτική στην τότε κυβέρνηση και στις επόμενες, ίσως να είχε τελειώσει ο μνημονιακός εφιάλτης.

Ας συνειδητοποιηθεί ότι δεν έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα και χρειάζεται πολύ δουλειά. Αν δεν αξιοποιηθεί η σημερινή ευκαιρία, τότε μοιραία θα οδηγηθούμε σε πολύ άσχημες καταστάσεις. Ας επιταχύνει ρυθμούς η κυβέρνηση, να στρωθεί στη δουλειά και να μην χαθεί καμία μέρα. Από το έργο της θα κριθεί και όχι από τα λόγια…και την εμμονή της κατά της ΝΔ, για τις εσωκομματικές εκλογές, της οποίας ενδιαφέρεται πολύ το Μέγαρο Μαξίμου.

Και στην κατάσταση που είναι η χώρα, δεν μπορεί η κυβέρνηση να παίζει με φωτιά και να ρίχνει λάδι, αντί να επιχειρεί να τη σβήσει…Εκτός εάν, ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι αυτός για προφανείς λόγους!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk