Κι όμως δεν γυρίζει…

Τον περασμένο Ιανουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με μια βασική πεποίθηση.

Κι όμως δεν γυρίζει… | tovima.gr
Τον περασμένο Ιανουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με μια βασική πεποίθηση.
Οτι ένα εκλογικό γεγονός στην Ελλάδα (στην προκειμένη περίπτωση η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ) θα λειτουργήσει ως θρυαλλίδα που θα ενεργοποιήσει εξελίξεις ανάλογου περιεχομένου σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών, είναι η επανάληψη της παλαιάς τροτσκιστικής πεποίθησης ότι η επανάσταση στη Ρωσία θα πυροδοτούσε την παγκόσμια κομμουνιστική επανάσταση.
Εκτοτε τα περισσότερα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν παραδεχθεί ότι έσφαλαν στην εκτίμησή τους και ότι οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν.
Τα γεγονότα μπορεί να άλλαξαν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν άλλαξαν την Ευρώπη. Καλώς ή κακώς, ούτε η Πορτογαλία, ούτε η Ισπανία, ούτε καμία άλλη κοινωνία δεν έδειξε διάθεση να βαδίσει στα βήματα ενός κινήματος που υπέστη συντριπτική ήττα σε μια αναμέτρηση με εκείνους που «θα άλλαζαν».
Για να είμαι ακριβής, το μόνο που άλλαξε προς τα αριστερά από τον περασμένο Ιανουάριο είναι το Εργατικό Κόμμα στην Αγγλία με την εκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν. Πράγμα που μάλλον αποτελεί εγγύηση ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η Αγγλία.
Τα υπόλοιπα είναι λόγια της παρηγοριάς για ματαιωμένους αριστερούς.
Προσωπικά η εξέλιξη δεν με εξέπληξε. Από χρόνια σημείωνα ότι η Αριστερά δεν έχει καμία πιθανότητα να διαμορφώσει ή να επιβάλει ένα δικό της πλαίσιο αφενός επειδή η Ευρώπη είναι υπόθεση συσχετισμών και αφετέρου επειδή το σχέδιο της «ριζοσπαστικής Αριστεράς» κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.
Ηταν μια άχρηστη σύγκρουση; Δεν θα το έλεγα. Ακόμη και οι χειρότερες ήττες δεν είναι απαραιτήτως περιττές μάχες.
Στην αναμέτρηση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά επέδειξαν δύο αρετές τις οποίες ελάχιστοι υποψιάζονταν: πραγματισμό και προσαρμοστικότητα.
Σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφεραν όχι μόνο να δραπετεύσουν από το ιδεολογικό περίβλημα που τους είχε αναδείξει αλλά και να σταδιοδρομήσουν επιτυχώς (έως τώρα…) με μια σημαία πολιτικής απροσδιοριστίας.
Αυτό φυσικά δεν μπορεί να διαρκέσει. Η εξουσία είναι ένα διαχρονικό νεκροταφείο ιδεολογημάτων και τεχνασμάτων. Αλλο να αερολογείς στην καφετέρια και άλλο να μαζεύεις φόρους.
Συνεπώς, μετά τον νικητή του Ιανουαρίου και τον ηττημένο του καλοκαιριού, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται πλέον να ανακαλύψει έναν τρίτο εαυτό.
Με άλλα λόγια και επειδή η Ευρώπη σίγουρα δεν γυρίζει, το ερώτημα είναι πλέον αν θα καταφέρει να γυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk