Τελικά αυτή η βόλτα σε δύο νησιά με το σκάφος (φουσκωτό ή ψαροκάικο, πείτε το όπως θέλετε) που έκανε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με την οικογένειά του, με τους συγγενείς του και με τον υφυπουργό Π. Πολάκη (που του ανήκει το σκάφος) είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν δύο κυβερνητικές συσκέψεις. Και τούτο γιατί, όπως με πληροφόρησαν, ο κ. Τσίπρας επέστρεψε αργά το βράδυ της Δευτέρας και δεν πραγματοποίησε καμία σύσκεψη. Αν ακούσατε ότι έγιναν κάποιες συσκέψεις, αυτές έγιναν, άνευ ουσιαστικού περιεχομένου, χωρίς την παρουσία του κ. Τσίπρα, ο οποίος μόλις το μεσημέρι της Τρίτης εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και πραγματοποίησε αμέσως δύο απανωτές συσκέψεις. Η μία για το πότε θα αρχίσουν τα θερινά τμήματα της Βουλής και η άλλη για το αν θα πρέπει ή όχι να κατατεθεί ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Η πρόταση αυτή χάνει όμως καθημερινά έδαφος. Πάντως αυτό που κερδίζει έδαφος είναι το σενάριο να προχωρήσει στο κλείσιμο της Ολομέλειας για την έναρξη των θερινών τμημάτων. Να σημειώσω εδώ ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών των θερινών τμημάτων δεν μπορεί να κατατεθεί πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης. Στενός συνεργάτης πάντως του Πρωθυπουργού μου είπε ότι είναι πολύ πιθανόν οι συσκέψεις αυτές να πραγματοποιηθούν (κυρίως αυτή με την παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας) είτε το βράδυ της Τρίτης είτε την επομένη.
Κλείνει η Βουλή που ανοίγει

Τους βουλευτές (όλων των κομμάτων) που διερωτώνται αν η Βουλή είναι ανοιχτή ή όχι τους πληροφορώ ότι είναι… μισάνοιχτη. Τυπικά είναι ανοιχτή, αλλά δεν συζητείται τίποτα. Να σκεφθείτε ότι εκκρεμούν προς συζήτηση ούτε ένα ούτε δύο αλλά 13 νομοσχέδια. Απ’ ό,τι μαθαίνω, πρόθεση της κυβέρνησης (αλλά άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις της ΠτΒ Ζωής Κωνσταντοπούλου) είναι να κλείσει την Ολομέλεια και να ανοίξει το Α’ Θερινό Τμήμα. Στο Α’ Θερινό Τμήμα μπορούν κάλλιστα να περάσουν και τα προαπαιτούμενα (με κάποιες αμφιβολίες αν μπορούν να περάσουν σε Θερινό Τμήμα και τα φορολογικά), αφού μπορεί να στελεχωθεί το τμήμα αυτό από βουλευτές της απόλυτης εμπιστοσύνης του κ. Τσίπρα. Εν συνεχεία, όμως, τι θα γίνει; Ποιος αλήθεια μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να κλείσει το Α’ Θερινό Τμήμα, να κλείσει δηλαδή οριστικά η Βουλή, και να προκηρυχθούν εκλογές; Κανείς!



Τι απασχολεί τους γαλάζιους;

Οι περισσότεροι από τους γαλάζιους βουλευτές βρίσκονται ακόμη στις παραλίες. Το βράδυ της Δευτέρας υπήρξε επικοινωνία του Μάκη Βορίδη (παραθερίζει στη Μάνη) με τον πρόεδρο της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκη (παραμένει στην Αθήνα) για το κατά πόσο μπορεί συνταγματικά να προκηρύξει εκλογές η κυβέρνηση χωρίς να καταφύγει σε διερευνητικές εντολές. Και οι δύο, όπως έμαθα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να προηγηθούν οι διερευνητικές εντολές βάσει του άρθρου 42 του Συντάγματος (διάλυση της Βουλής λόγω απώλειας πλειοψηφίας ή εκλογές για μείζον εθνικό θέμα), αλλά μάλλον αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία για τους νεοδημοκράτες έχει ότι η χώρα οδεύει προς εκλογές, μόνο που δεν ξέρουν ακόμη την ακριβή ημερομηνία. Εκείνο που θεωρείται βέβαιο στη γαλάζια παράταξη είναι ότι κλείδωσαν οι υποψηφιότητες δύο πρώην πρωθυπουργών. Τόσο ο Κ. Καραμανλής όσο και ο Αντ. Σαμαράς θα είναι υποψήφιοι –φτάνει βεβαίως να το θέλουν.
Και ο Λαπαβίτσας αποχαιρετά τον ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν πρόκειται να είμαι υποψήφιος σε μνημονιακό κόμμα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μνημονιακό κόμμα»
λέει ο Κ. Λαπαβίτσας και αποχαιρετά με αυτόν τον τρόπο τον ΣΥΡΙΖΑ (όπως αποχαιρέτησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου): «Είναι μεγάλο σφάλμα όσοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει αντιμνημονιακή παράταξη. Βεβαίως και υπάρχει και σε αυτήν εντάσσομαι. Και είναι επίσης μεγάλο λάθος όσοι πιστεύουν ότι ο πιο συνετός δρόμος στην πολιτική είναι αυτός του Μνημονίου. Αυτός ο δρόμος κατέστρεψε τους πολίτες» λέει ο κ. Λαπαβίτσας, τον οποίο μέχρι πρότινος ο Γιάνης Βαρουφάκης κατηγορούσε ότι έχτισε πολιτική καριέρα πάνω στη δραχμή. Ο σούπερ αριστερός καθηγητής, όπως τον αποκαλούν, αποκαλύπτει ότι τις προσεχείς ημέρες ετοιμάζονται κείμενα και πολιτικές πλατφόρμες για τη νέα αντιμνημονιακή παράταξη, η οποία θα είναι έτοιμη και θα εμφανιστεί προς τα έξω ως ένα ευρύ λαϊκό μέτωπο που θα δηλώσει την παρουσία του μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές. Παρά ταύτα, δεν υποβάλλει τώρα την παραίτησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν παραδίδει την έδρα ως μια μορφή αντίστασης προς το Μνημόνιο και με τη λογική ότι «άλλοι έπρεπε να παραιτηθούν που τίναξαν τα πάντα στον αέρα τους τελευταίους επτά μήνες» ρίχνοντας ευθεία βολή στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο Θύμιος προτιμά Καραμανλή

Θυμάστε τον «αιώνιο» και «γαλάζιο» πρόεδρο των ταξιτζήδων; Ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, γνωστός στο πανελλήνιο από την εξέγερση των αυτοκινητιστών το καλοκαίρι του 2011 (επί υπουργίας Γιάννη Ραγκούση), προχώρησε σε βαρυσήμαντη πολιτική τοποθέτηση: «Ο Κώστας Καραμανλής είναι ο μοναδικός ηγέτης που μπορεί να αναστήσει την Κεντροδεξιά και να της δώσει τη χαμένη της αίγλη. Φτάνει όμως να καταλάβει ότι αυτή την επιστροφή τη χρωστάει στον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός δεν χρωστάει τίποτα και σε κανέναν. Ούτε στον Καραμανλή ούτε στον Τσίπρα» είπε, χαρακτηρίζοντας τους δύο πολιτικούς «δίδυμο πολιτικής ισορροπίας για τον τόπο». «Οι φίλοι και οι καλοί ας πάνε στο Αγιον Ορος. Στην πολιτική χρειάζονται άξιοι και πιστοί συνεργάτες» τόνισε και κάλεσε τον Καραμανλή να «απαλλαγεί από τα βαρίδια» – όχι πάντως από τον πρόεδρο Βαγγέλη.

HeliosPlus