Σήμερα θα σας αποκαλύψω ποιες μυστικές συζητήσεις γίνονται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα των διαπραγματεύσεων μεσούντος του Αυγούστου και με την Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη (φωτογραφία) να ξιφουλκεί εναντίον του Μνημονίου και υπέρ της δραχμής. Πρώτα απ’ όλα στο Μαξίμου θεωρούν σχεδόν βέβαιον ότι μετά την κρίσιμη ψηφοφορία της Πέμπτης (κατά πάσα πιθανότητα τότε θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή) η «ομάδα Λαφαζάνη» –δηλαδή, περί τους 25 βουλευτές –θα αποσκιρτήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμούν ακόμη ότι οι «λαφαζανικοί» θα προχωρήσουν στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα σε συνεργασία με το κόμμα του Αλέκου Αλαβάνου και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είναι τόσο βέβαιοι ότι θα γίνει αυτό που άρχισαν να τους «μετρούν» δημοσκοπικά, αν και αναγνωρίζουν ότι τη στιγμή που δεν έχουν ακόμη εξαγγείλει επισήμως την ίδρυση νέου κόμματος είναι δύσκολες οι ακριβείς μετρήσεις. Με διάφορες εκτιμήσεις ωστόσο και αναγωγές δίνουν «το πολύ ένα 5%» στον νέο πολιτικό φορέα. Μάλιστα οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού που παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα τις κινήσεις της Αριστερής Πλατφόρμας έδωσαν και προσωρινό… όνομα. «Μάλλον σκέφτονται να το ονομάσουν… ΕΑΜ, δηλαδή Ελληνικό Αριστερό Μέτωπο» μου είπαν.
nnn
Οι περίπου 25 βουλευτές που θα καταψηφίσουν τη συμφωνία δεν πρόκειται βεβαίως να παραδώσουν τις έδρες τους. Ετσι το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Μάλιστα, όπως μαθαίνω, μια ομάδα στενών συνεργατών του, όπως οι Ν. Βούτσης, Ν. Παππάς και Ολγα Γεροβασίλη, αλλά και η πλειοψηφία του Πολιτικού Συμβουλίου, εισηγούνται, αν πάμε σε εκλογές, αυτές να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν. «Το γοργόν και χάριν έχει», όπως είπε χαρακτηριστικά είς εκ των συνεργατών του Πρωθυπουργού. Μια άλλη ομάδα (όπως π.χ. οι Αλ. Φλαμπουράρης και Ι. Δραγασάκης) εισηγείται να γίνουν οι εκλογές αργότερα. Ο κ. Τσίπρας πάντως περιμένει να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στη Βουλή (και η ψηφοφορία στα ξένα κοινοβούλια) και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι «η κυβέρνηση δεν έχει στα πλάνα της τις εκλογές». Αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την ψηφοφορία της Πέμπτης και κυρίως από το πόσοι βουλευτές θα αποχωρήσουν από το κυβερνών κόμμα.
nnn
Και αν νομίζετε ότι όλα αυτά είναι θεωρίες ή εκλογικές ασκήσεις του ΣΥΡΙΖΑ επί χάρτου, σας πληροφορώ ότι μαθαίνω πως στην Κουμουνδούρου κάνουν συνεχώς μυστικές δημοσκοπικές εκτιμήσεις. Σύμφωνα με αυτές, και τα επτά υπάρχοντα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή. Η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βρίσκεται στις 14 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά, προσοχή, μετράνε ακόμη τον ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο. Για την τρίτη θέση πήρε κεφάλι το Ποτάμι και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή, με μειωμένα όμως τα ποσοστά της σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Ακόμη, οι εκτιμήσεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να μπαίνει οριακά στη Βουλή και το κόμμα του κ. Λεβέντη, πλην όμως δεν το θεωρούν και τόσο σίγουρο.
nnn
Και επειδή αν όντως προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν με λίστα, ρώτησα έναν από τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού (σήμερα κατέχει κυβερνητική θέση στο υπουργείο Εσωτερικών) αν στις λίστες θα συμπεριληφθεί και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η απάντηση που μου έδωσε δεν ήταν διαφωτιστική αφού είπε: «Αγνωστες παραμένουν οι κινήσεις και οι προθέσεις της», αλλά θεωρούν βέβαιον ότι δεν πρόκειται να ενταχθεί στο κόμμα του κ. Λαφαζάνη: «Δεν τον πάει, ούτε όμως αυτοί την πάνε». Ρώτησα επίσης τι θα γίνει με τον Γιάνη Βαρουφάκη, αν θα είναι και πάλι υποψήφιος, και η απάντηση που μου δόθηκε είναι: «Θα εξαρτηθεί από τη στάση του στην ψηφοφορία και βεβαίως από τη στάση που θα κρατήσει απέναντί του ο κ. Τσίπρας».
Οι επαφές της Σίας
Η Σία Αναγνωστοπούλου έχει βαρύ πρόγραμμα τα τελευταία 24ωρα, μου λένε όσοι παρακολουθούν τους διαδρόμους του υπουργείου Εξωτερικών. Μία από τις βασικές προτεραιότητές της είναι να συναντηθεί το ταχύτερο δυνατόν με τους πρέσβεις όσων χωρών τήρησαν σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και να οικοδομήσει γέφυρες συνεννόησης. Μαθαίνω ότι έχει συναντήσει, μεταξύ άλλων, τους πρέσβεις της Φινλανδίας, της Σλοβακίας και της Γερμανίας, ενώ σχεδιάζει επισκέψεις σε χώρες όπως αυτές της Βαλτικής. Πρόκειται για σωστή κίνηση, διότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών μάλλον αδιαφόρησαν ως τη Συμφωνία της 12ης Ιουλίου για την προσέγγιση τέτοιων κρατών. Παράλληλα η κυρία Αναγνωστοπούλου έχει κινητοποιήσει τις ελληνικές πρεσβείες σε αυτές τις χώρες για να της παράσχουν στοιχεία για την οικονομική κατάσταση, την ανεργία, τα δημοσιονομικά κ.ά. Οπως λέει σε συνομιλητές της, «πρέπει να γνωρίζουμε λεπτομέρειες για να μπορούμε να τους απαντάμε».
Σφραγίδες κατά της… φοροδιαφυγής
Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως φιλοδοξούν να πιάσουν δουλειά για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Και τι νομίζετε ότι έκαναν πρώτα απ’ όλα; Ενεργοποίησαν μήπως τους μηχανισμούς με τα ηλεκτρονικά ίχνη στα φορτηγά και στα βυτιοφόρα; Οχι, βέβαια, απλώς προμηθεύτηκαν… 263.000 μεταλλικές σφραγίδες «κατ’ ελάχιστον» για να τις χρησιμοποιήσουν για τη σφράγιση αποθηκευτικών χώρων εμπορευματοκιβωτίων και φορτηγών αυτοκινήτων διεθνών μεταφορών. Τη δουλειά πήρε εταιρεία η οποία προσέφερε 0,195 ευρώ ανά τεμάχιο, με την πρώτη παρτίδα να ξεπερνά τις 44.000 σφραγίδες. Από σφραγίδες πάμε καλά…

HeliosPlus