Πήγαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων και οι επιχειρηματίες στον κεντρικό τραπεζίτη Ι. Στουρνάρα για να του εκθέσουν τα προβλήματα που δημιούργησαν τα capital controls στο εισαγωγικό εμπόριο, προβλήματα που όντως «πάγωσαν» την αγορά. Και ο κ. Στουρνάρας τους είπε ότι προωθεί λύσεις και μάλιστα τους αποκάλυψε ότι οι τραπεζικές υπηρεσίες θα δουλέψουν όλο το Σαββατοκύριακο ώστε να λυθούν και όσα προβλήματα απέμειναν στο εισαγωγικό εμπόριο, αφού ήδη έχουν επιλυθεί κατά 70%. Εκείνο όμως που τους προέτρεψε ήταν να φέρουν πίσω τις καταθέσεις τους που έχουν στο εξωτερικό, λέγοντάς τους ότι αν το πράξουν αυτό, τότε λύνονται αυτομάτως και τα προβλήματα που δημιούργησαν τα capital controls. Και αυτοί δεν έβγαλαν… τσιμουδιά.
nnn
Ο κ. Στουρνάρας όμως έχει στρέψει όλη του την προσοχή ώστε να αποφευχθεί πάση θυσία το bail in στις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Σύμμαχός του στην προσπάθεια αυτή μού λένε ότι είναι ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Κριστιάν Νουαγέ και το επιχείρημά τους είναι ότι δεν είναι δυνατόν να τιμωρήσουμε τους έλληνες καταθέτες που κράτησαν τα λεφτά τους μέσα εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο και την αξιοπιστία τους στο τραπεζικό σύστημα. Στην πράξη τώρα. Επιδίωξή τους είναι να υπάρξει κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν ώστε να αποκλείει το κούρεμα των καταθέσεων, όχι μόνον ως τα 100.000 αλλά και πάνω από τα 100.000 ευρώ.

Το ισχυρό δίδυμο
Ενα από τα δεκάδες πουλάκια που τριγυρνούν στην Ηρώδου Αττικού και πάντοτε με πληροφορούν εγκαίρως μου λένε ότι όντως υπήρξε μυστικό σχέδιο με στόχο να διασφαλιστούν η ασφάλεια και η τάξη σε περίπτωση αναταραχών (λόγω δημοψηφίσματος, capital controls κ.τ.λ.) και είχε παραδοθεί μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Και επειδή ίσως ορισμένοι στην κυβέρνηση, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιχειρήσουν να αμφισβητήσουν την ύπαρξη τέτοιου απόρρητου σχεδίου, τους ενημερώνω ότι το κατήρτισαν από κοινού ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ι. Πανούσης (όπως είχε την υποχρέωση να το κάνει) με τον διοικητή της ΕΥΠ Ι. Ρουμπάτη. Εχουν εξελιχθεί ως το ισχυρότερο ευρωπαϊκό δίδυμο στην κυβέρνηση. Το σχέδιο παρέδωσε προσωπικά στον Πρωθυπουργό για ενημέρωση ο κ. Πανούσης στις 2 Ιουλίου και πώς νομίζετε ότι αντέδρασε ο κ. Τσίπρας όταν το διάβασε: «Ωραίες αστυνομικές ιστορίες γράφεις, Γιάννη» του είπε!
nnn
Οι «ωραίες αστυνομικές ιστορίες» (κατά τον Πρωθυπουργό) σχεδιάστηκαν ωστόσο με πολλή προσοχή από πράκτορες της ΕΥΠ, από την αντιτρομοκρατική και από τις υπηρεσίες ασφαλείας, έχοντας υπόψη διεθνείς πρακτικές (ακόμα και της Αργεντινής) και προέβλεπαν, όπως με πληροφόρησαν, φρούρηση επιλεγμένων «στόχων», όπως πρεσβείες, τράπεζες, έδρες πολυεθνικών εταιρειών, διυλιστήρια, ΔΕΗ, τηλεπικοινωνίες, παραγωγικές μονάδες, σουπερμάρκετ και… αεροδρόμια. Οχι, δεν προέβλεπαν φρούρηση, τουλάχιστον στην πρώτη φάση, ανθρώπινων στόχων. Οι κακές γλώσσες λένε ότι δεν του πολυάρεσε του κ. Πανούση ο χαλαρός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε ο Πρωθυπουργός το σχέδιο. Ισως αυτός να είναι και ο λόγος που όταν το παρέδωσε του είπε: «Πρόεδρε, κράτησέ το, ποιος ξέρει, μπορεί να σου χρειαστεί στη… ζωή».
nnn
Δεν εννοούσε βεβαίως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για την οποία ο Πρωθυπουργός δεν είπε και τα καλύτερα στο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος προς τους πολιτικούς αρχηγούς με την ευκαιρία της 41ης επετείου από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Να σκεφτείτε ότι του έλεγαν τόσο ο Στ. Θεοδωράκης όσο και η Φώφη Γεννηματά ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η κατάσταση με τη Ζωή, ότι «βαραίνει» τον πολιτικό βίο, ότι δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του Κοινοβουλίου, ότι «κανείς πλέον δεν την αντέχει» και ο κ. Τσίπρας τους απαντούσε χαμογελώντας: «Συμφωνώ, έχετε απόλυτο δίκιο, κάντε όμως κάτι…». Αλλά τι να κάνουν; Ο ένας περιμένει από τον άλλον να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της και όλοι μαζί περιμένουν από τον Πρωθυπουργό. Ο οποίος και δεν έχει σκοπό να κάνει το παραμικρό…
Το χαμένο κέφι του κ. Τσίπρα


Σιωπηλός και μάλλον άκεφος ήταν ο Αλ. Τσίπρας στο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος το μεσημέρι της Παρασκευής. Εκείνο που φάνηκε ήταν πως όλοι είχαν διάθεση για πολιτική συζήτηση εκτός από τον Πρωθυπουργό. Ακουσε τους παρευρισκομένους να τον αποτρέπουν από άλλη μια προσφυγή στις κάλπες, επισημαίνοντάς του ότι κάτι τέτοιο δεν έπρεπε να γίνει χωρίς χειροπιαστή λύση για το χρέος. Απόκριση δεν έδωσε ο κ. Τσίπρας. Το μόνο που δεν απέρριψε ήταν η πρόταση της κυρίας Γεννηματά για αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Δεν είμαι αρνητικός, αλλά πρέπει να δούμε πότε…» φέρεται να απάντησε ο κ. Τσίπρας.
nnn
Και πώς να μην είναι άκεφος ο Πρωθυπουργός; Ηθελε κανείς να βρισκόταν σήμερα στη θέση του; Να κυβερνά με κυβέρνηση μειοψηφίας, να περνά υφεσιακά μέτρα από τη Βουλή, τα οποία ο ίδιος δεν πιστεύει στην εφαρμογή τους, να έχει τη Ζωή, τον Λαφαζάνη και τους λοιπούς της Αριστεράς Πλατφόρμας πάνω στο κεφάλι του, τον Π. Καμμένο να του ζητεί κοινή κάθοδο στις εκλογές, να είναι αναγκασμένος να φεύγει από ένα γεύμα (χωρίς να το ολοκληρώσει) που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επειδή έπρεπε να τηλεφωνήσει στην κυρία Μέρκελ και στον κ. Ολάντ για το μπέρδεμα που δημιουργήθηκε με το ΔΝΤ…
nnn
Η μόνη διέξοδος διαφυγής από τα προβλήματα του Πρωθυπουργού είναι το… Σούνιο. Είναι και η μοναδική ευκαιρία άλλωστε που έχει για να περάσει λίγες ώρες χαλάρωσης με την οικογένειά του και κυρίως με τα δυο παιδιά του. Μαθαίνω ότι ο Πρωθυπουργός πηγαίνει συνήθως τις καθημερινές στο Σούνιο, σε ένα σπίτι που έχει ενοικιάσει η πεθερά του (άραγε από ποιον;) για όλη την καλοκαιρινή σεζόν, με εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα. Τώρα αν καταφέρει και ξεκλέψει λίγο χρόνο, προγραμματίζει τον Αύγουστο να πάει για λίγες ημέρες με την οικογένειά του στη Σύρο. Μου λένε ότι ήδη έβγαλε και τα εισιτήρια.

Επιστροφή στη Ρηγίλλης
Τον δρόμο της επιστροφής από τη Συγγρού στη Ρηγίλλης ετοιμάζεται να πάρει σταδιακά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Εμαθα ότι μίσθωσε εκ νέου το νεοκλασικό από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά και λεφτά για να γίνει λειτουργικό το κτίριο. «Αν πάω Ρηγίλλης, έρχεσαι;» ρώτησε ο κ. Μεϊμαράκης τον Π. Καμμένο προτού αρχίσει το γεύμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την 41η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. «Το έχω νοικιάσει εγώ» του είπε έτσι, για εντυπωσιασμό ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και την πάτησε. Δεν ήξερε προφανώς ότι ήδη το μίσθωσε ο κ. Μεϊμαράκης που όμως του απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση να επιστρέψει στη ΝΔ, αν και αυτός δεν την κατάλαβε.
Ο υπουργός και οι… κανόνες

Ακούστε τι συνέβη την προηγούμενη Δευτέρα και πώς η αξιοπιστία της χώρας καταρρακώνεται. Ο «πόλεμος» του Νίκου Κοτζιά στη μόνιμη αντιπρόσωπό μας στην ΕΕ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου έφθασε στο σημείο ο υπουργός Εξωτερικών να απαιτήσει γραπτώς από την πρέσβη να μην τον αντικαταστήσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων όπου ο ίδιος αποφάσισε να μην παραστεί.
nnn
Ισως να αγνοεί ο κύριος υπουργός ότι με βάση τον «εθιμικό» κανόνα που επιβεβαίωσε, επίσης γραπτώς, η Γραμματεία του Συμβουλίου, είναι ο μόνιμος αντιπρόσωπος που αντικαθιστά απουσιάζοντα υπουργό και όχι κάποιος άλλος, όπως συνέβη στην περίπτωσή μας με τον πολιτικό διευθυντή του ΥΠΕΞ Πέτρο Μαυροειδή.
nnn
Είναι επίσης να αναρωτιέται κανείς ποιος ο λόγος της σκαιάς συμπεριφοράς προς το προσωπικό της Μόνιμης Αντιπροσωπείας που τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις έχει βοηθήσει τον κ. Κοτζιά να αποφύγει κακοτοπιές, όπως με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ