Εν μέσω πολιτικού καύσωνα αναζωπυρώθηκαν εκ νέου τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στα μέσα Οκτωβρίου, λόγω του μείζονος πολιτικού προβλήματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση της Αριστερής Πλατφόρμας.
Είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια κυβέρνηση που κινείται στο συνταγματικό όριο των 120 βουλευτών, αλλά όσο αδύναμη μπορεί να φαντάζει, άλλο τόσο δυνατή μπορεί να δείξει ότι είναι, αρκεί να έχει ως προτεραιότητά της, την ανάσχεση των δυσμενών επιπτώσεων της συμφωνίας.
Τα σενάρια περί εκλογών δεν θα σταματήσουν, αλλά δουλειά της κυβέρνησης είναι να κινηθεί με μεγαλύτερο ορίζοντα πέραν του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου και να έχει ως γνώμονά της την προστασία των αδυνάμων και την κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη σε συνδυασμό με την πάταξη της διαφθοράς.
Ήδη, η νέα Ειδική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της διαφθοράς που αποφάσισε ο Πρωθυπουργός, πρέπει να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα για την καταπολέμηση εστιών παρανομίας και φοροδιαφυγής.
Αναμφίβολα το πακέτο της συμφωνίας έχει πολύ σκληρά μέτρα, αλλά οφείλουμε όλοι να δούμε και πίσω από τις…γραμμές. Με δεδομένο ότι η κλίμακα δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται είναι πολύ μικρότερη, μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις για να διορθωθούν αδικίες των τελευταίων πέντε ετών.
Ήδη, τις τελευταίες ώρες γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση που έχει ανοικτή γραμμή με τη ΝΔ να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις για την φορολόγηση των αγροτών.
Η διαπραγμάτευση είναι μια αέναη διαδικασία και μπορούν να διορθωθούν πολλά αρνητικά σημεία στη συνέχεια, φθάνει όμως να στρωθεί η κυβέρνηση στη δουλειά και να παραχθούν αποτελέσματα, διότι από αυτά θα κριθεί από τους πολίτες.
Μόνο κριτήριο για τους πολίτες δεν θα είναι εάν αυξήθηκε ο ΦΠΑ στο μοσχάρι και όχι στο χοιρινό, αλλά εάν θα προκύψει πραγματική αναδιανεμητική πολιτική, εάν αρθούν αδικίες ετών, εάν επέλθει κοινωνική δικαιοσύνη και φορολογική ισότητα. Εν τέλει εάν θα αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου.
Γιατί είναι προφανώς πιο μείζον εάν ένας συμπολίτης μας εξακολουθεί να λαμβάνει παχυλή σύνταξη επειδή π.χ. εργαζόταν σε μια ΔΕΚΟ και ένας άλλος με τα ίδια χρόνια υπηρεσία και περισσότερα προσόντα ή ενδεχομένως και αυξημένες ευθύνες, λαμβάνει τα μισά. Τα παραδείγματα πάρα πολλά…
Η κυβέρνηση έχει μπροστά της δρόμο. Δεν ξέρω εάν θα είναι το τέλος της τετραετίας, αλλά οφείλει να παλέψει να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς αυτή είναι η εντολή του ελληνικού λαού.
Να σηκώσει τα μανίκια και να χαράξει ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, π.χ. 12μηνο ή 18μηνο, εντός του οποίου θα υλοποιηθούν πολλά, τόσο όσα συμφωνήθηκαν, αλλά κυρίως να υπάρξει ένας εθνικός οδικός άξονας μεταρρυθμίσεων και θεσμικών παρεμβάσεων και αλλαγών σε τομείς που χρειάζεται…
Εκεί θα κριθεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που πρέπει να υπολογίζει τόσο το 36% που τον ψήφισε όσο και πολύ μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που τον αποδέχεται.
Γιατί το στοίχημα δεν είναι να «συγκρουστεί» πολιτικά με το 1,6% ή 2% του 4% που είχε πριν μερικά χρόνια και το οποίο εκφράζει η Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά να ξεφύγει από τα στενά κομματικά όρια και την πολιτική μάχη εντός του κόμματος και να παλέψει για την κοινωνία που τον επιβράβευσε και είναι το άλλο 32% και ίσως περισσότερο…
Αυτή είναι η πραγματική μάχη…