Με τη φράση «Τι όμορφη που είναι η νέα Giulia! Καλώς επέστρεψες Alfa Romeo» την οποία ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δίπλα στα hashtags #proud και #Italyrecovers η Ιταλία υποδέχθηκε το νέο μεσαίου μεγέθους αυτοκίνητο της μιλανέζικης φίρμας.
Η παρουσίαση της Giulia πραγματοποιήθηκε στο μουσείο της εταιρείας στο Αρέζε, μερικά χιλιόμετρα από το Μιλάνο, με την ευκαιρία των εορτασμών για τη συμπλήρωση 105 ετών από την ίδρυσή της και θεωρήθηκε εθνικό γεγονός καθώς η δρομολόγηση της παραγωγής της ανοίγει έναν νέο κύκλο μοντέλων για την Alfa Romeo και δημιουργεί ελπίδες για νέες θέσεις εργασίας σε ιταλικά εργοστάσια που εδώ και χρόνια υπολειτουργούν.
«Αυτό το αυτοκίνητο μπορεί να κερδίσει τους Γερμανούς οποιαδήποτε στιγμή» ανέφερε στην παρουσίαση της Giulia ο Σέρτζιο Μαρκιόνε, επικεφαλής του ομίλου Fiat Chrysler, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες στην ανταγωνιστική και ιδιαίτερα κερδοφόρα κατηγορία των premium σεντάν.
Μεγάλες προσδοκίες
Σε επίπεδο προδιαγραφών η φιλοδοξία του κ. Μαρκιόνε μοιάζει εφικτή. Η Giulia εξελίχθηκε από ομάδα μηχανικών προερχομένων από τη Ferrari, βασίζεται σε νέα πλατφόρμα η οποία επιτρέπει τη μετάδοση της κίνησης στους πίσω ή σε όλους τους τροχούς και στην επίσημη πρεμιέρα της εμφανίστηκε με τα διακριτικά της κορυφαίας έκδοσης Quadrifoglio Verde, που εξοπλίζεται με turbo εξακύλινδρο κινητήρα βενζίνης ο οποίος αποδίδει 510 ίππους και επιταχύνει το τετράθυρο αμάξωμα από στάση (0-100 χλμ./ώρα) σε 3,9 δευτερόλεπτα.
Οι πωλήσεις της σε πιο προσιτές εκδόσεις κυβισμού, ισχύος και τιμής αναμένεται να ξεκινήσουν στην Ευρώπη στα τέλη του 2015 και στις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Εκείνη τη χρονική περίοδο θα εμφανιστεί και το δεύτερο από τα οκτώ συνολικά νέα μοντέλα που υποσχέθηκε πέρυσι ο Σέρτζιο Μαρκιόνε υλοποιώντας ένα επενδυτικό πρόγραμμα 5 δισ. ευρώ με στόχο να εκτινάξει τις πωλήσεις της Alfa Romeo από τις 74.000 μονάδες του 2013 σε 400.000 αυτοκίνητα το 2018. Ωστόσο, ο δρόμος ως την επίτευξη του στόχου είναι μακρύς και εξαιρετικά δύσβατος.
Παρελθόν, παρόν και μέλλον
Το 2014 η Alfa Romeo κατέγραψε παγκοσμίως λιγότερες από 68.000 πωλήσεις, αριθμός που απέχει πολύ από το ρεκόρ που είχε σημειώσει το 1999 με 208.335 αυτοκίνητα. Τότε η γκάμα της περιελάμβανε τις 145, 146, 156, 166, GTV και Spider.
Σήμερα η Alfa Romeo πουλάει μόνο τις MiTo, Giulietta και 4C χωρίς μεγάλη επιτυχία στην ευρωπαϊκή αγορά. Κανένα από τα μοντέλα της δεν βρέθηκε στο Top 50 των πωλήσεων στην Ευρώπη το πρώτο πεντάμηνο του 2015. Για την ακρίβεια, από τον Ιανουάριο ως και τον Μάιο πουλήθηκαν στη Γηραιά Ηπειρο μόνο 25.453 Alfa Romeo, ενώ την ίδια περίοδο η Mazda, για παράδειγμα, πούλησε στην Ευρώπη 80.496 αυτοκίνητα.
Ο Χάραλντ Βέστερ, επικεφαλής της Alfa Romeo, υποστηρίζει ότι στο παρελθόν η φίρμα έχασε τον δρόμο της αλλά τώρα επιστρέφει στις πραγματικές αξίες της. Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει ποτέ να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο που θα μπορεί να φτάσει σε πωλήσεις τη Σειρά 3 της BMW.
Η πρόκληση είναι τεράστια. Για να ανταγωνιστείς τους γερμανούς κατασκευαστές χρειάζεσαι μια ισχυρή γκάμα μοντέλων, ένα παγκόσμιο και πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο σημείων πώλησης, την αποδοχή του κοινού και πόρους που η Alfa Romeo μπορεί μόνο να ονειρεύεται ότι θα αποκτήσει. «Παρά την ιστορία της, η εξέλιξή της σε μια αξιόπιστη premium φίρμα θα αποδειχθεί τόσο πολύπλοκη όσο και η προσπάθεια καθιέρωσης μιας εντελώς νέας αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Audi χρειάστηκε σχεδόν 20 χρόνια για να γίνει αυτό που είναι σήμερα» επισημαίνει ο Μαξ Γουόρμπατον, αναλυτής του οίκου Bernstein, υπογραμμίζοντας ότι «το μέλλον της Alfa Romeo απαιτεί την επένδυση σημαντικών κεφαλαίων χωρίς καμία πιθανότητα αποκόμισης κερδών στον πρώτο κύκλο ζωής των μοντέλων της».
Η αντίδραση στις ΗΠΑ
Επισημάνσεις όπως αυτή έχουν ήδη θορυβήσει πολλούς στη δεύτερη πατρίδα του ομίλου Fiat Chrysler, τις ΗΠΑ, όπου φοβούνται ότι οι επενδύσεις στην Alfa Romeo ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη των Chrysler και Dodge, οι οποίες το 2014 σημείωσαν πωλήσεις 1,1 εκατ. αυτοκινήτων παγκοσμίως.
Οι πιο επιφυλακτικοί μάλιστα «συμβουλεύουν» τον κ. Μαρκιόνε να διερευνήσει την πιθανότητα πώλησης της Alfa Romeo στον όμιλο VW –αν βέβαια υπάρχει ακόμη ενδιαφέρον από τους Γερμανούς μετά την αποχώρηση του Φέρντιναντ Πιχ –προκειμένου να απελευθερώσει πόρους και κονδύλια για την ενίσχυση των υπολοίπων εταιρειών του ιταλοαμερικανικού ομίλου.
Το στοίχημα της Alfa Romeo και του Σέρτζιο Μαρκιόνε προσωπικά είναι πολύ μεγάλο. Και ενώ ο τελευταίος έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται την αποτυχία, οι επικριτές του επισημαίνουν ότι αυτή η προσπάθεια αναβίωσης της φίρμας θα είναι η τέταρτη μετά την έλευσή του στη Fiat, τον Ιούνιο του 2004. Μετά τη διάψευση των υποσχέσεων που είχε δώσει για 500.000 πωλήσεις Alfa Romeo το 2014, οι «ζωές» του στο επιχειρηματικό παιχνίδι τελειώνουν.
Μετά την Giulia θα ακολουθήσουν ένα μεσαίου μεγέθους SUV και ένα μεγάλο sedan ως το 2017. Αυτό σημαίνει ότι θα απομένουν μόλις 18 μήνες για το λανσάρισμα πέντε ακόμη μοντέλων. Η λογική λέει ότι ακόμη και επιχειρηματικοί γίγαντες όπως οι Audi, BMW και Mercedes-Benz δεν θα επέλεγαν να κάνουν κάτι αντίστοιχο για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα.
Και εκείνοι που βασίζονται αποκλειστικά στη λογική, όπως οι εταιρείες μελετών HIS Automotive και ISI Evercore, προβλέπουν ότι οι πωλήσεις της Alfa Romeo το 2018 θα κυμανθούν μεταξύ 216.000 και 330.000 αυτοκινήτων ετησίως. Αριθμοί που απέχουν πολύ από τις 400.000 μονάδες που επιδιώκει ο κ. Μαρκιόνε.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ