Πριν από λίγο καιρό αμερικανοί ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) είχαν καταφέρει να «δουν» μέσα από τοίχους χρησιμοποιώντας μια ασύρματη διαδικτυακή σύνδεση (Wi-Fi). Προσφάτως, άλλη ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα (UCSB) ανακάλυψε έναν τρόπο μέτρησης της πυκνότητας του πληθυσμού –της συγκέντρωσης δηλαδή του πληθυσμού σε έναν συγκεκριμένο χώρο –μέσω Wi-Fi και μάλιστα με πρωτοφανή ακρίβεια.

Η δρ Γιασαμίν Μοστοφί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα (UCSB)

Οπως εξηγεί στο «Βήμα» η επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών δρ Γιασαμίν Μοστοφί, η καινοτόμος τεχνική μέτρησης του συγκεντρωμένου πλήθους δεν βασίζεται μόνο στην καταγραφή του αριθμού των smartphones και των ταμπλετών που βρίσκονται συνδεδεμένα στο δίκτυο Wi-Fi της περιοχής. Κάτι τέτοιο θα ήταν αναξιόπιστο καθώς θα μετρούσε μόνο τις συσκευές που έχουν ενεργοποιημένη την επιλογή σύνδεσης με ασύρματα δίκτυα, μέσω των ρυθμίσεων, αφήνοντας απ’ έξω όλες τις υπόλοιπες.

Ακρίβεια μέσω ασύρματης διαδικτυακής σύνδεσης


Η νέα προσέγγιση των Αμερικανών λειτουργεί με τη βοήθεια καρτών Wi-Fi, οι οποίες βρίσκονται εγκατεστημένες στα δύο άκρα ενός χώρου εμβαδού 7 τ.μ. Οι δύο αυτές κάρτες επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του ασύρματου δικτύου και με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου υπολογίζουν τη διέλευση των πεζών. Κάθε φορά που κάποιος περνάει π.χ., το σήμα του δικτύου πέφτει, ενώ επανέρχεται όταν το άτομο αυτό έχει βγει από το προκαθορισμένο πεδίο. Το σύστημα κατά τους ερευνητές έχει τόσο υψηλή ακρίβεια που «βλέπει» ακόμη και όσους περνούν τρέχοντας ή έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο εξαιτίας της βιασύνης τους.
«Αναπτύξαμε έναν νέο τρόπο καταμέτρησης των πεζών σε μια συγκεκριμένη περιοχή με τη βοήθεια στοιχείων που προέκυπταν από το Wi-Fi» μας λέει η δρ Μοστοφί. «Η προσέγγισή μας μάλιστα δεν βασίζεται στη μεταφορά κάποιας ηλεκτρονικής συσκευής. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας χρησιμοποιήσαμε μια ασύρματη διαδικτυακή σύνδεση για την καταμέτρηση του κόσμου τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Το να καταφέρει κανείς να μετρήσει διερχόμενα άτομα μέσω Wi-Fi, μέσω μίας και μοναδικής σύνδεσης, αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, ειδικά σε περιοχές όπου η κίνηση είναι αυξημένη. Για τον λόγο αυτόν αναπτύξαμε ένα μαθηματικό μοντέλο ικανό να μεταφράζει τη ληφθείσα ενέργεια σε αριθμό ατόμων».

Επικοινωνία και αίσθηση


Με την πρόοδο της τεχνολογίας και τη ραγδαία άνθηση της απανταχού «συνδεσιμότητας» το σήμα Wi-Fi το συναντάμε σχεδόν παντού, ενώ εκτός από επικοινωνιακό ρόλο πλέον αποκτά… αισθητήριο αέρα.
«Είναι λοιπόν εύλογο το να αναρωτιέται κανείς πόσες πληροφορίες και δεδομένα μπορούν να χωρέσουν οι συγκεκριμένες διαδικτυακές συνδέσεις, ως προς το περιβάλλον το οποίο καλύπτουν» μας εξηγεί η ειδικός. «Εκτός από την επικοινωνία, λοιπόν, μπορούν να λειτουργήσουν και σε επίπεδο «αισθητήρων»; Η καταμέτρηση του κόσμου θα μπορούσε να είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, ενώ υπάρχουν και άλλες πολλές εφαρμογές. Σε γενικές γραμμές, τα σήματα ραδιοσυχνότητας (RF) είναι ικανά να διαπερνούν αντικείμενα, να δημιουργούν δηλαδή την ψευδαίσθηση της «διαφάνειας». Στο πλαίσιο άλλης μελέτης, έχουμε δοκιμάσει μεθόδους απεικόνισης και όρασης ακτίνων-Χ μέσω Wi-Fi. Στόχος μας τώρα είναι να καταφέρουμε να επεκτείνουμε κάτι τέτοιο για την επιτυχή διεξαγωγή πληθυσμιακών προσεγγίσεων».

Εφαρμογές για εξοικονόμηση και ασφάλεια


Σύμφωνα με τη δρα Μοστοφί, η τεχνολογία μέτρησης του πληθυσμού μέσω Wi-Fi συνοδεύεται από πολλές εφαρμογές, που θα έχουν ως πυρήνα την κίνηση ή τον συνωστισμό που παρατηρείται σε ένα συγκεκριμένο σημείο.
«Για παράδειγμα, στην περίπτωση των κτιρίων κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό ως προς τα επίπεδα θέρμανσης ή ψύξης» μας λέει η ίδια. Κάτι τέτοιο, αναφέρει, θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποδοτικότερη διαχείριση των εν λόγω συστημάτων με στόχο την ενίσχυσή τους π.χ. μόνο σε ώρες αιχμής και πολυκοσμίας για την εξοικονόμηση ενέργειας. «Τα καταστήματα θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την καταμέτρηση των καταναλωτών που τα επισκέπτονται κάθε φορά, με στόχο την αποδοτικότερη επιχειρηματική οργάνωση». Επιπλέον, υπογραμμίζει, τα σήματα ραδιοσυχνότητας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση ενός κτιρίου για λόγους ασφαλείας, καθώς θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν ύποπτες κινήσεις σε περίπτωση διάρρηξης.
«Είναι σίγουρα μια πολύ συναρπαστική εποχή για τη χρήση της αισθητήριας πλευράς του Wi-Fi και γενικά των ραδιοσυχνοτήτων» τονίζει η δρ Μοστοφί. «Οραματιστείτε έναν κόσμο στον οποίο ρομπότ θα μπορούν, για παράδειγμα, να εκτελούν διάφορες ενέργειες, όχι με τη βοήθεια εκλεπτυσμένων αισθητήρων, αλλά μέσω του απλού σήματος μιας ασύρματης διαδικτυακής σύνδεσης»…


Από το Wi-Fi στο Wi-Vi
Βλέπουμε πίσω από τοίχους!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του MIT, το Wi-Vi αποτελεί μια νέα τεχνολογία η οποία σε ρόλο διαδικτυακού «ραντάρ» χαρίζει όραση μέσα από τοίχους με τη βοήθεια του σήματος Wi-Fi. Συγκεκριμένα, επιτρέπει την ανίχνευση κινούμενων φιγούρων πίσω από τσιμεντένιους τοίχους και κλειστές πόρτες. Το Wi-Vi (από τη λέξη «vision» που σημαίνει όραση) βασίζεται στην αντανάκλαση του εκπεμπόμενου σήματος επάνω σε αντικείμενα ή άτομα που π.χ. βρίσκονται ή κινούνται πίσω από έναν τοίχο. Η λειτουργία του Wi-Vi δεν απαιτεί την επικοινωνία ή την πρόσβαση σε κάποια ηλεκτρονική συσκευή από την άλλη πλευρά του τοίχου. Την τεχνολογία αυτή δοκιμάζουν εδώ και χρόνια και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα, η οποία μάλιστα έχει αποδειχθεί υψηλής ακρίβειας. «Φανταστείτε το εξής σκηνικό: μη επανδρωμένα οχήματα να φτάνουν πίσω από χοντρούς, αδιαπέραστους τοίχους» μας λέει η δρ Μοστοφί. «Δεν γνωρίζουμε τι υπάρχει πίσω από αυτούς, ωστόσο με τη βοήθεια της συγκεκριμένης τεχνολογίας τα ρομποτικά οχήματα θα είναι σε θέση να «σαρώνουν» την περιοχή ακριβώς από πίσω, γνωρίζοντας με μεγάλη ακρίβεια τι υπάρχει εκεί». Κάτι τέτοιο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς ή στο πλαίσιο ενίσχυσης των σωστικών συνεργείων έπειτα από φυσικές καταστροφές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ