YΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

80 ml έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το τελείωμα

1 μικρό λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη

1 μαραθόριζα (φινόκιο), ψιλοκομμένη

1 φιλέτο αντσούγιας

60 ml λευκό, ξηρό κρασί

8 φιλέτα μπαρμπουνιού

120 ml ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου

460 γρ. λιγκουίνι

αλάτι, πιπέρι

ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι, ακέρωτο

λίγες φουντίτσες μάραθου ή άνιθου, για το τελείωμα

EKTEΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπερίτσα και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε τη μαραθόριζα και το φιλέτο της αντσούγιας και ανακατεύουμε μέχρι το τελευταίο να διαλυθεί.

Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα του μπαρμπουνιού με το δέρμα προς τα πάνω. Ρίχνουμε τον ζωμό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 20 λεπτά.

Σε άλλη κατσαρόλα, σε μπόλικο αλατισμένο νερό, βράζουμε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, ώστε να γίνουν al dente. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας ελαφρά.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, ανακατεύουμε και σερβίρουμε γαρνίροντας με φουντίτσες μάραθου και λίγο ελαιόλαδο.