Το γεύμα έφτανε στο τέλος του, όταν ο Δημήτρης, γείτονας του Κώστα και της Ελλης και σταθερό μέλος της παρέας, χτύπησε το πιρούνι στο ποτήρι του για να τραβήξει την προσοχή μας. «Μετά από συνεννόηση με τους οικοδεσπότες, έφερα το κρασί που θα συνοδεύσει τα τυριά μας» ανακοίνωσε με επισημότητα και συνέχισε: «Θέλω να δώσετε σημασία σε αυτό το κρασί. Πιστεύω ότι θα γίνει το hit των επόμενων χρόνων». Εριξα μια ματιά στην ετικέτα: «Emphasis» του κτήματος Παυλίδη. Φυσικά και γνώριζα το κτήμα, αλλά ομολογώ ότι αγνοούσα το κρασί. Οχι για πολύ. Την ώρα που ο Κώστας σέρβιρε, ο Δημήτρης, του οποίου οι δουλειές τον στέλνουν συχνά-πυκνά στην Ιβηρική, μας έδινε τις απαιτούμενες πληροφορίες. «Είναι ένα ελληνικό κρασί με ισπανικό αίμα: προέρχεται από την ισπανική ποικιλία Tempranillo (τεμπρανίγιο) και φαίνεται ότι η Δράμα τού πήγε πολύ. Δεν ευδοκίμησαν πολλές προσπάθειες καλλιέργειας Tempranillo εκτός Ιβηρικής. Δεν είναι εύκολη ποικιλία, ενώ για να δώσει τα μέγιστα απαιτεί νυχτερινό τρύγο. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι ο Παυλίδης έκανε εξαιρετική δουλειά για άλλη μια φορά. Το κρασί του υπερτερεί πολλών ισπανικών».

Οπως αποδείχθηκε, ο Δημήτρης είχε δίκιο: το κόκκινο ξηρό κρασί του Παυλίδη στάθηκε επάξια δίπλα στα κίτρινα μεστά τυριά που προσέφεραν οι οικοδεσπότες, ενώ μπορώ να το φανταστώ να συνδυάζεται εξίσου καλά με κυνήγι και κρεατικά με πικάντικες σάλτσες. Και μιας και έχει τη στόφα των κρασιών παλαίωσης, δεν θα έβλαπτε να βάζαμε μερικές φιάλες στην άκρη.

Emphasis Tempranillo, Κτήμα Παυλίδη, Κοκκινόγεια Δράμας, τηλ. 25210 58300

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 10 Μαΐου 2015.