Θα θυμάστε βέβαια εκείνο το στρατιωτικό «Ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς». Ε, λοιπόν, αυτό μου καρφώθηκε στο μυαλό από την περασμένη Δευτέρα το βράδυ καθώς γύριζα από το Βαρούλκο Seaside, το εστιατόριο του αγαπημένου φίλου Λευτέρη Λαζάρου στο Μικρολίμανο. Τώρα, θα μου πείτε, πώς είναι δυνατόν να έχω περάσει μια βραδιά με πανσέληνο πλάι στη θάλασσα, να έχω γευθεί εξαιρετικά πιάτα και οι συνειρμοί μου να με τραβάνε σε ρήσεις στρατιωτικές. Μη βιαστείτε να με παρεξηγήσετε: προφανώς και δεν έχει καμία σχέση το φαγητό του Λευτέρη με τη στρατιωτική καραβάνα και το συσσίτιο. Αλλά η στρατιωτική ρήση είχε και παραείχε.

Παρακαλώ αφήστε με να σας εξηγήσω. Η βραδιά είχε οργανωθεί από τον ίδιο τον Λευτέρη προκειμένου να παρουσιάσει ένα ειδικό μενού το οποίο θα σερβίρεται μόνο για τον μήνα Μάιο και μόνο κάθε Πέμπτη. Το εν λόγω μενού είναι μια γευστική συγχορδία ασιατικής και ελληνικής κουζίνας, καθώς δημιουργήθηκε από κοινού με τον Ναρούσε Φουμιάκι, τον ιάπωνα σεφ του εστιατορίου Rakkan της Κηφισιάς. Παίζοντας με τις λέξεις οι δύο σεφ ονόμασαν ecstaSEA το μενού, το οποίο θα σερβίρεται και στα δύο εστιατόρια στις συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Και ήταν πράγματι ηδονικό αυτό το μενού που έμοιαζε με ρεσιτάλ δύο βιρτουόζων. Οπως το απαιτούν οι καλοί τρόποι, ο Λευτέρης άρχισε σερβίροντας πρώτα το πιάτο του συναδέλφου του: μια ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με φύκια, καλαμάρι, σολομό και λαβράκι. Στα εξωτικά αρώματα της σαλάτας, ο Λευτέρης απάντησε με τη δωρική λιτότητα ενός καρπάτσιο από λαβράκι μαριναρισμένο σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Στο ταρτάρ βασιλικού καβουριού με λάδι τρούφας, αβοκάντο, μάνγκο και σάλτσα yuzu (ιαπωνικό εσπεριδοειδές), αντιπαρέθεσε μια ψητή σουπιά με λάδι κύμινου άρτιας γευστικής ωριμότητας και, τέλος, ισορρόπησε το πολυεπίπεδο χιλιανό λαβράκι που ήρθε σερβιρισμένο με πουρέ πατάτας και σάλτσα σαμπάνιας με μίσο, προσφέροντας χριστόψαρο με τσορίθο πάνω σε ταμπουλέ κουνουπιδιού. Καμία βραδιά γευσιγνωσίας δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς γλυκό, και σε αυτήν ο κύβος λεμονιού με σορμπέ από λίτσι του Λευτέρη και η τραγανή γκοφρέτα πραλίνας με κρέμα σοκολάτας γάλακτος και ζελέ από πάσιον φρουτ του Ναρούσε εκπλήρωσαν την επωνυμία του μενού.

Α, ναι! Και με οδήγησαν στη στρατιωτική ρήση: επειδή ο Λευτέρης, αν και θεωρείται εκπρόσωπος της παλιάς γενιάς σεφ, δεν διστάζει να πάρει νεανικά ρίσκα. Κακά τα ψέματα, το ψάρι… κυλάει στο αίμα των Ιαπώνων και, παρά το γεγονός ότι δεν επρόκειτο για αντιπαράθεση αλλά για συνεργασία, δεν μπορώ να φανταστώ πολλούς σεφ που θα μπορούσαν να παίξουν τέτοια «μπάλα» και μάλιστα σε γήπεδο ξένο ως προς τους δικούς μας ουρανίσκους. Με άλλα λόγια, βεβαιώθηκα για άλλη μια φορά πως ο παλιός καλός μας Λευτέρης παραμένει και νέος και ωραίος!

Rakkan: Κηφισίας 238-240, Κηφισιά, τηλ. 210 8087 941, Βαρούλκο Seaside: Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο,
τηλ. 210 5228 400. Το μενού των 7 πιάτων προσφέρεται παράλληλα και στα 2 εστιατόρια, μόνο κάθε Πέμπτη βράδυ, έως τις 28 Μαΐου.