Τόμας Ράχελ: «Πολύ υψηλή η ποιότητα της έρευνας στην Ελλάδα»

Το τελευταίο διάστημα η κορύφωση της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα έχει ανεβάσει το θερμόμετρο στις σχέσεις Αθήνας – Βερολίνου.

Το τελευταίο διάστημα η κορύφωση της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα έχει ανεβάσει το θερμόμετρο στις σχέσεις Αθήνας – Βερολίνου. Οι εκατέρωθεν δηλώσεις, πολύ συχνά φορτισμένες, έχουν τραυματίσει το κλίμα στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, δεν πρέπει κάποιος να στέκεται μόνο στο επίπεδο αυτό. Υπάρχουν κι άλλες πρωτοβουλίες, λιγότερο φανταχτερές αλλά ίσως πιο ουσιαστικές, οι οποίες αποδεικνύουν ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν με εντυπωσιακά αποτελέσματα που αφορούν την καθημερινή ζωή και να βελτιώσουν τις προοπτικές των πολιτών τους.
Μια πρωτοβουλία που αναμφίβολα δεν έχει λάβει την προσοχή που της αξίζει είναι η ελληνογερμανική συνεργασία σε θέματα διττής εκπαίδευσης αλλά και η συνεργασία σε ζητήματα έρευνας. Η «ψυχή» της πρωτοβουλίας αυτής, από γερμανικής πλευράς, ακούει στο όνομα Τόμας Ράχελ. Ο γερμανός κοινοβουλευτικός υφυπουργός Παιδείας και Ερευνας βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες πάλι στη χώρα μας για συνομιλίες με το υπουργείο Παιδείας αλλά και με τον ΟΑΕΔ, που αποτελούν τους κατ’ εξοχήν φορείς που είναι αρμόδιοι για τη διμερή συνεργασία στα πεδία αυτά. Βασικοί συνομιλητές του ήταν ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδης Μπαλτάς και ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης.
«Το Βήμα» συνάντησε τον κ. Ράχελ μεταξύ των πολλών ραντεβού του εξαντλητικού προγράμματός του στην Αθήνα. Ηταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος διότι η νέα κυβέρνηση θέλει να συνεχιστούν τα προγράμματα. «Δεν υπάρχει μόνο η υψηλή πολιτική» μας επισημαίνει. Οπως αναφέρει, η νέα κυβέρνηση ενδιαφέρεται να υπάρξει και παράλληλη «συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων» στο πρόγραμμα της διττής εκπαίδευσης (vocational training). Αυτό το κρίνει σημαντικό διότι και στη Γερμανία είναι τα ίδια τα συνδικάτα και οι εργοδότες «που υποστηρίζουν τη διττή εκπαίδευση και αναγνωρίζουν την αξία της».
Η συνεργασία αναφορικά με το πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2012. Στο πλαίσιο αυτό εκτελείται από τον Σεπτέμβριο του 2013 το πιλοτικό πρόγραμμα MENDI (Monitoring Dual Education) σε δύο εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ, μία στον Αλιμο στην Αθήνα, καθώς επίσης στο Ηράκλειο Κρήτης. Βασίζεται στο γερμανικό πρότυπο διττής εκπαίδευσης, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα και αποτελεσματικότερα διεθνώς. Υπάρχει ήδη συνεργασία με περισσότερες από 15 χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ινδία, η Κίνα και το Μεξικό, ενώ ο ίδιος θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο με σκοπό την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας.
Η Γερμανία έχει συνεισφέρει στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα περίπου 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ η διδακτέα ύλη προσαρμόζεται στις ελληνικές απαιτήσεις. Οι έλληνες καθηγητές έχουν εκπαιδευθεί από Γερμανούς με σκοπό την καλύτερη αποτελεσματικότητα. Οπως μας λέει ο κ. Ράχελ, «το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης αφορά τον τουρισμό και ήδη τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Μάλιστα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και το προσωπικό τους να εκπαιδευθεί με βάση αυτό».
Κατά τον ίδιο, η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευθεί τα κοινοτικά κονδύλια, όπως π.χ. μέσω του προγράμματος Erasmus+, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Σχήματος Εγγυήσεων για τη Νεολαία (Youth Guarantee Scheme), ώστε να ενισχυθεί η χρηματοδότηση ενός ελληνικού προγράμματος διττής εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή «πραγματοποιείται μελέτη σκοπιμότητας (feasibility study) από κοινού της Ελλάδας και της Γερμανίας με σκοπό να εντοπίσουμε τομείς που ενδιαφέρουν την ελληνική πλευρά και όπου το πρόγραμμα μπορεί να επεκταθεί». «Τέτοιοι τομείς» σημειώνει «θα μπορούσαν να είναι οι μεταφορές, τα logistics, η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων κ.ά. Τα πάντα όμως αποφασίζονται από την ελληνική κυβέρνηση».
Ο γερμανός υφυπουργός δηλώνει εντυπωσιασμένος από το επίπεδο των ελλήνων ερευνητών. «Η ποιότητα της έρευνας στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλή» μας λέει. Προφανώς πρέπει να είναι και ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) με την οποία η Γερμανία έχει υπογράψει διμερές ερευνητικό πρόγραμμα συνεργασίας (οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται εκτός Ευρώπης: ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ισραήλ) που βασίζεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας που είχαν υπογράψει η Ανγκελα Μέρκελ και ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010.
Στο πρόγραμμα αυτό υπεβλήθησαν περίπου 400 αιτήσεις συμμετοχής, υψηλού επιπέδου, από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις. Επελέγησαν 23 διμερή projects, με τη Γερμανία και την Ελλάδα να συνεισφέρουν από 6 εκατ. ευρώ έκαστη (η Ελλάδα αξιοποίησε για τον σκοπό αυτόν κοινοτικά κονδύλια) σε τομείς όπως η ενέργεια, η νανοτεχνολογία κ.ά. Βασικό κριτήριο για την επιλογή είναι «να υπάρχει προστιθέμενη αξία και για τις δύο χώρες. Οι έλληνες και οι γερμανοί επιστήμονες συνεργάζονται σε υψηλό επίπεδο».
Η πρώτη φάση του ερευνητικού προγράμματος εξελίσσεται θετικά και αποτελεί ως εκ τούτου μια καλή βάση ώστε να εξεταστεί μια συνέχισή του για την περίοδο 2016-2018. Για τον λόγο αυτόν θα ξεκινήσουν σύντομα συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk