Εμπνευσμένα δώρα από τη UNICEF για την Ημέρα της Μητέρας

Εφέτος εκτός από ένα λευκό γαρύφαλλο, λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, που εορτάζεται την Κυριακή 10 Μαΐου, η UNICEF μας προσκαλεί να κάνουμε ένα ακόμα δώρο στις μητέρες που γιορτάζουν στην Ελλάδα υποστηρίζοντας την προσπάθεια της οργάνωσης για την προστασία της μητρικής και παιδικής υγείας στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.

Εφέτος εκτός από ένα λευκό γαρύφαλλο, λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, που εορτάζεται την Κυριακή 10 Μαΐου, η UNICEF μας προσκαλεί να κάνουμε ένα ακόμα δώρο στις μητέρες που γιορτάζουν στην Ελλάδα υποστηρίζοντας την προσπάθεια της οργάνωσης για την προστασία της μητρικής και παιδικής υγείας στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.
Μέσα από την πρωτοβουλία «Εμπνευσμένα Δώρα», προσφέρουμε ένα δώρο με άμεσο αντίκτυπο στις μητέρες και τα παιδιά τους στις χώρες όπου δραστηριοποιείται η UNICEF, όπως κουνουπιέρες, εμβόλια κατά της Ιλαράς, κουτί πρώτων βοηθειών, ταμπλέτες για τον καθαρισμό του νερού, βαλιτσάκια για μαίες για την ασφαλή γέννηση των βρεφών.
Σύμφωνα με τη UNICEF, σχεδόν όλοι οι θάνατοι μητέρων μπορεί να προληφθούν όπως αποδεικνύεται από τις τεράστιες ανισότητες που εμφανίζονται μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων χωρών. Η πιθανότητα που έχει μια γυναίκα να πεθάνει από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού κατά τη διάρκεια ζωής της, στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου είναι 1 στις 51 ενώ στις αναπτυγμένες χώρες είναι 1 στις 4.000.
Σήμερα, σε όλο τον κόσμο μόνο οι μισές γυναίκες λαμβάνουν την απαιτούμενη φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική, μόνο 1 στις 2 γεννήσεις γίνεται με επίβλεψη ειδικευμένου προσωπικού. Επίσης, το 2013, 289.000 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού.
Χάρη στις προσπάθειες της UNICEF και των συνεργατών της έχει μειωθεί κατά 45% η μητρική θνησιμότητα μεταξύ 1990 (523.000) και 2013 (289.000). Όμως η υγεία και ευημερία των μητέρων, από την οποία εξαρτάται άμεσα η επιβίωση και ανάπτυξη των παιδιών, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, απέχει πολύ από το να είναι εξασφαλισμένη.
Στην Ελλάδα, ο δια βίου κίνδυνος θανάτου μιας μητέρας από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού είναι σε χαμηλότερη θέση σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Το 2013, ήταν 1 στις 12.000 (ίδιος με της Δανίας), ενώ αντίστοιχα στην Πορτογαλία ήταν 1 στις 8.800, στη Γερμανία 1 στις 11.000, στην Κύπρο 1 στις 6.600 και στη Γαλλία 1 στις 4.300.
Η UNICEF Ελλάδος σε πρόσφατη έρευνά της, διαπίστωσε την ανάγκη ολοκληρωμένων πολιτικών προώθησης και προστασίας της μητρότητας στη χώρα μας και πρότεινε συγκεκριμένες πολιτικές όπως η εφαρμογή ελαστικού ωραρίου στις επιχειρήσεις, εναλλακτικές μορφές εργασίας για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων μητέρων, επέκταση της γονικής άδειας, επέκταση απαλλαγής εγκύων γυναικών από την εργασία για προγεννητικές εξετάσεις, παρακολούθηση μαθημάτων τοκετού και διακοπή στο χώρο εργασίας για μητρικό θηλασμό, δημιουργία ποιοτικών δομών στήριξης και φύλαξης παιδιών για εργαζόμενες αλλά και για μητέρες που αναζητούν δουλειά κ.α.
Ακόμη, έχει αποφέρει καρπούς στη χώρα μας η συνεχής προσπάθεια της UNICEF για την προώθηση του μητρικού θηλασμού. Πρόσφατα πιστοποιήθηκε το Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ ως «Νοσοκομείο Φιλικό προς τα Βρέφη» ενώ ήδη από το 2011 έχουν αναγνωρισθεί τα νοσοκομεία «ΑΤΤΙΚΟΝ» και Π.Γ.Ν. ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ».
Προσφέρετε τα δώρα της UNICEF για την Ημέρα της Μητέρας στο http://inspiredgifts.unicef.gr/
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk