Ε, ναι! Ο τίτλος ακούγεται λίγο υπερβολικός και θα ήταν ψέμα να ισχυριστώ ότι στο σπίτι πίνουμε σαμπάνια κάθε μέρα. Ομως μεταξύ τού να ανοίγουμε μια σαμπάνια μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και τού να την πίνουμε κάθε μέρα υπάρχει και η μέση οδός: αυτή που θέλει τον ευγενή αφρώδη οίνο στο τραπέζι του φαγητού μας και όχι μόνο για το καλωσόρισμα των καλεσμένων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να τον εντάξουμε περισσότερο στην καθημερινότητά μας.

Ομολογώ ότι δεν τα είχα σκεφτεί όλα αυτά πριν από το κάλεσμα εκ μέρους της Sunset Collection, η οποία εισάγει στη χώρα μας σαμπάνιες του γαλλικού οίκου Cattier. Στην πάντα εξαιρετική Σπονδή (που διατήρησε και εφέτος τα δύο της αστέρια Michelin), μια ομάδα γευσιγνωστών, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις σαμπάνιες του οίκου και να διαπιστώσουμε με τους δικούς μας ουρανίσκους ότι πράγματι η σαμπάνια μπορεί να «δέσει» με το ψάρι, το κρέας, τη σαλάτα. Βεβαίως χρειαστήκαμε την καθοδήγηση του διεθνώς καταξιωμένου, αν και νεότατου, οινοχόου Νικόλαου Γιαννόπουλου, τον οποίο δεν θα τολμήσω να αντιγράψω από αυτές τις σελίδες.

Μπορώ όμως να σας πω ότι ο oίκος Cattier διαθέτει αμπελοτόπια στην περιοχή της Καμπανίας περισσότερο από τρεις αιώνες, ενώ πριν από περίπου 100 χρόνια αγόρασε ένα διάσημο περίκλειστο αμπελοτόπι μόλις 20 στρεμμάτων το Clos du Moulin, από το οποίο παράγεται η ομώνυμη σαμπάνια που αποτελεί την κορωνίδα των οίνων του οίκου.
Είτε όμως ξοδευτείτε για μια Clos du Moulin (που ταιριάζει και με κόκκινο κρέας!) είτε αρκεστείτε σε οικονομικότερες επιλογές, είναι βέβαιον ότι θα αναβαθμίσετε το τραπέζι σας μοναδικά. Στον δικτυακό τόπο της εταιρείας www.sunset-collection.com θα πληροφορηθείτε περισσότερα για τις σαμπάνιες του οίκου, τις τιμές τους, αλλά και με τι ακριβώς ταιριάζουν.

Με βάθος μέχρι 30 μέτρα, τα κελάρια της Cattier μοιάζουν με θερμοκοιτίδες που εξασφαλίζουν τη διαβίωση των ευγενών «μωρών» του οίκου.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 5 Απριλίου 2015.