• Αναζήτηση

Εξαιρετικά σπάνιο βίντεο φυσητήρα σε κατάδυση

Σαν μια σύγχρονη, πιο ειρηνική εκδοχή του Μόμπι Ντικ, ένας μεγάλος αρσενικός φυσητήρας βιντεοσκοπήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε βάθος σχεδόν 600 μέτρων στον Κόλπο του Μεξικού, ανακοίνωσε το National Geographic.

''

Σαν μια σύγχρονη, πιο ειρηνική εκδοχή του Μόμπι Ντικ, ένας μεγάλος αρσενικός φυσητήρας βιντεοσκοπήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε βάθος σχεδόν 600 μέτρων στον Κόλπο του Μεξικού, ανακοίνωσε το National Geographic.
Οι φυσητήρες δεν είναι σπάνιοι, πρέπει όμως να είναι κανείς εξαιρετικά τυχερός για να βιντεοσκοπήσει αυτό το θαυμαστό κήτος στη διάρκεια κατάδυσης.

Η συνάντηση

Ο φυσητήρας αρχικά εντοπίστηκε στην επιφάνεια της θάλασσας από το ερευνητικό σκάφος Nautilus του Ρόμπερτ Μπάλαρντ, συνεργάτη του National Geographic που έγινε διάσημος από την ανακάλυψη του ναυαγίου του Τιτανικού.

Λίγο αργότερα, το κήτος καταδύθηκε και άρχισε να γυροφέρνει το ρομποτικό υποβρύχιο Hercules της αποστολής. «Ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές στιγμές που είχαμε ποτέ στο πλοίο» λέει η Σούζαν Πάουλτον, σύμβουλος επικοινωνίας στο ταξίδι του Μπάλαρντ. «Συνέβη στη διάρκεια μιας καταιγίδας, όταν οι εσωτερικές επικοινωνίες του σκάφους είχαν διακοπεί. Κι όμως, όλοι στο πλοίο χοροπηδούσαν, φώναζαν και συγκεντρώνονταν μπροστά στα μόνιτορ» διηγείται.

Το θαλάσσιο θηλαστικό που ενέπνευσε το μυθιστόρημα Μόμπι Ντικ του Χέρμαν Μέλβιλ αποκαλείται συνήθως φάλαινα. Στην πραγματικότητα όμως ο φυσητήρας (Physeter macrocephalus) έχει δόντια και συγγενεύει περισσότερο με τα δελφίνια παρά με τις φάλαινες (στις οποίες τα δόντια έχουν αντικατασταθεί με μπαλένες για το φιλτράρισμα της τροφής). Δεινός κυνηγός, ο φυσητήρας φτάνει σε μήκος τα 20 μέτρα, καταδύεται σε βάθη άνω των 1.000 μέτρων για να τραφεί με καλαμάρια.

Λίγοι έχουν την τύχη να απολαύσουν έναν φυσητήρα έστω και στην επιφάνεια του νερού, ωστόσο το είδος απαντάται και στο Αιγαίο. Παλαιότερα οι φυσητήρες ήταν περιζήτητοι για το λεγόμενο σπερματσέτο, μια ελαιώδη ουσία που συγκεντρώνεται στο ογκώδες κεφάλι του κήτους και χρησιμοποιούνταν ως καύσιμο. Ακόμα και σήμερα, ο φυσητήρας κατατάσσεται στα ευάλωτα είδη.

Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk