ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου (έγινε πριν από λίγο καιρό στην Πράγα) διαπιστώθηκε κάποια αξιόλογη κίνηση στον βαλκανικό χώρο. Μια περιοχή (μαζί με την ασιατική Τουρκία) πληθυσμού στο επίπεδο των 140 εκατ. κατοίκων, η οποία παλαιότερα με τους Βαλκανικούς είχε συνάφεια αγωνιστικής άμιλλας και δημοφιλίας. Ο θεσμός βαθμιαία «ξεχείλωσε» και τελευταία γίνεται κάποια προσπάθεια –με πρωτοβουλία της Βουλγαρίας, αλλά και της Τουρκίας –για να αποκτήσει την παλιά του αίγλη. Στην Πράγα οι εκπρόσωποι του Βαλκανικού Στίβου είχαν θετική συγκομιδή μεταλλίων δέκα τον αριθμό (2 χρυσά, 5 αργυρά και 3 χάλκινα). Αναλογικά ένα μετάλλιο για κάθε βαλκανική χώρα, αν και δεν ήσαν όλες παρούσες στην Πράγα. Οι βαλκανικές ομοσπονδίες Στίβου έχουν τη δική τους «Ενωση» με 13 μέλη, καθώς έγινε δεκτή και η Κύπρος. Σύνολο θεατών στην Πράγα: 52.500.
***
ΦΙΛΟΣ αναγνώστης της στήλης, ο κ. Γιώργος Ασημάκος –Νέα Σμύρνη –ταξινόμησε τα στοιχεία για τη βαλκανική κινητικότητα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και τα έθεσε στη διάθεση της στήλης. Εχουν –ιδιαίτερα για τους πιστούς του στίβου –ευνόητο ενδιαφέρον. Για την ιστορία να αναφερθούν οι κάτοχοι μεταλλίων. Από τη Σερβία η εξαίρετη Σπάνοβιτς στο μήκος (χρυσό) –άγγιξε τα επτά μέτρα –και ο σφαιροβόλος Κολάσινακ, κοντά στα 21 μ. Από την Τουρκία οι τέως Κενυάτες δρομείς με τα νέα ονόματά τους: Καγιά (3.000 μ.) και Οσμπιλέν (αρ. 1.500 μ.), οι ημέτεροι εκπρόσωποι: Στεφανίδου (κοντώ) και Μάστορας (ύψος), από τη Βουλγαρία οι αθλήτριες Πέτροβα (τριπλούν) και Μαβροντίεβα (σφαίρα) και από τη Ρουμανία ο βετεράνος τριπλουνίστας Οπρέα και στο μήκος η Μαρίνκου.
***
ΣΤΟΥΣ τελικούς (χωρίς μετάλλια) καταγράφονται δύο συμμετοχές από τις προαναφερθείσες χώρες με την προσθήκη της Κροατίας και της Σλοβενίας. (Η σπουδαία Βλάσιτς του ύψους δεν έλαβε μέρος.) Στις καλύτερες θέσεις ο δικός μας Τσατούμας –που για λίγα εκατοστά έχασε το μετάλλιο στο μήκος. Και στο ίδιο αγώνισμα –τέταρτη θέση –από την αθλήτρια της Ρουμανίας Ροτάρου. Στην πέμπτη θέση ο Κώστας Φιλιππίδης, η Νικόλ Κυριακοπούλου (κοντώ), στην έκτη ο Δουβαλίδης –60 εμ. Οι άλλοι Βαλκάνιοι έμειναν πολύ πίσω. Τέλος, καταγράφηκαν 8 συμμετοχές Βαλκανίων στους ημιτελικούς από τη Βουλγαρία, 3 επίσης και από τη Σλοβενία, ενώ από μία θέση Σερβία και Τουρκία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ