Το «Χαστούκι» γυρίστηκε πρόσφατα για το αμερικανικό NBC

Το «Χαστούκι», του αξιόλογου ελληνικής καταγωγής συγγραφέα Χρήστου Τσιόλκα, αφού πρώτα έγινε σίριαλ στην τηλεόραση της Αυστραλίας, γυρίστηκε πρόσφατα ξανά για το αμερικανικό NBC, με τους Πίτερ Σάρσγκαρντ, Ούμα Θέρμαν, Ζάκαρι Κουίντο, Μπράιαν Κοξ, Θάντι Νιούτον, Μελίσα Τζορτζ κ.ά.

Στην Ελλάδα, χάρη στον Alpha που αγόρασε τα δικαιώματα, προβάλλεται ταυτοχρόνως με την προβολή του στο εξωτερικό (κάθε Τρίτη, στις 22.30), πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για την ελληνική τηλεόραση ενώ το ελληνικό κοινό έδειξε αυξημένο ενδιαφέρον, με 500.000 τηλεθεατές να παρακολουθούν το πρώτο επεισόδιο.

«Η ευρωπαϊκή καταγωγή μου ήταν για μένα παρηγοριά, πολιτική και πνευματική κληρονομιά, για τις οποίες είμαι ευγνώμων, αλλά και βαρύ φορτίο. Οι μετανάστες γονείς μου φορούσαν την ευρωπαϊκή καταγωγή τους ως μανδύα που τους προστάτευε από την ξενοφοβία και μεγαλώνοντας είχα αναπτύξει μια ρομαντική λατρεία για την Ευρώπη.

Κάθε επιστροφή μου όμως στην Ευρώπη επιβεβαίωνε την αποξένωσή μου από αυτήν» δήλωνε πριν από μερικά χρόνια ο Χρήστος Τσιόλκας σε συνέντευξή του στη Λαμπρινή Κουζέλη («Το Βήμα της Κυριακής», 21.11.2010), με αφορμή την κυκλοφορία και στα ελληνικά (εκδόσεις Ωκεανίδα) του μυθιστορήματός του «Το χαστούκι».
Παιδί ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία, μεγαλωμένος σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία μακριά από την εξιδανικευμένη πατρίδα, ανοιχτά ομοφυλόφιλος και δηλωμένος οπαδός της Αριστεράς, ο αξιόλογος συγγραφέας έχει πολλά να μας πει για την αποξένωση όπως την έχει βιώσει στη δική του καθημερινότητα. Ξεκινώντας από την αποξένωση μέσα σε μια (κατά τα φαινόμενα) αγαπημένη οικογένεια, όπως εκείνη στο «Χαστούκι» του.
Εμπνευσμένο από ένα πραγματικό γεγονός (στη διάρκεια ενός οικογενειακού μπάρμπεκιου η μητέρα του Τσιόλκα χτύπησε ελαφρά στον πισινό ένα παιδάκι που την ενόχλησε και εκείνο αντέδρασε) το βιβλίο αποκαλύπτει τη σύγχρονη (ελληνική και όχι μόνο) οικογένεια ως έναν πλασματικό παράδεισο ο οποίος στην πραγματικότητα μπορεί και να αποτελεί πεδίο απόλυτης ασυνεννοησίας και εχθρότητας.
«Το χαστούκι» έγινε σίριαλ στην αυστραλιανή τηλεόραση και προσφάτως γυρίστηκε ξανά, αυτή τη φορά για το αμερικανικό NBC, με τους Πίτερ Σάρσγκαρντ, Ούμα Θέρμαν, Ζάκαρι Κουίντο, Μπράιαν Κοξ, Θάντι Νιούτον, Μελίσα Τζορτζ κ.ά.
Στην Ελλάδα, χάρη στον Alpha που αγόρασε τα δικαιώματα, προβάλλεται ταυτοχρόνως με την προβολή του στο εξωτερικό (κάθε Τρίτη, στις 22.30), πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για την ελληνική τηλεόραση που αρέσκεται στα πεπαλαιωμένα προϊόντα.
Οσο για το εδώ κοινό, παρ’ ότι έχει επανειλημμένως αποδείξει πως δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις εισαγόμενες σειρές (δίνοντάς τους χαμηλές θεαματικότητες), αυτή τη φορά έδειξε αυξημένο ενδιαφέρον, με 500.000 τηλεθεατές να παρακολουθούν το πρώτο επεισόδιο.
Ισως επειδή αρκετοί ήταν εκείνοι που είχαν διαβάσει το μπεστ σέλερ του Τσιόλκα και είχαν περιέργεια για τη μεταφορά του στη μικρή οθόνη. Ισως επειδή η καίρια προβολή της σειράς, προτού μπαγιατέψει, πρόλαβε το παράνομο κατέβασμά της (downloading) διά του οποίου παρακολουθούν πλέον εκατομμύρια θεατές σε όλον τον κόσμο τα καινούργια σίριαλ και ταινίες.
Ισως, τέλος, επειδή το αμερικανικής παραγωγής «Χαστούκι» αναφέρεται (και) σε μια ελληνική οικογένεια (Ελληνας είναι εξάλλου εκείνος που αστράφτει το μοιραίο χαστούκι στο κακομαθημένο παιδάκι της ιστορίας μας), στοιχείο που το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον για εμάς.
Απομένει να δούμε αν η σειρά θα πάει καλά ως το τέλος, καθώς θα ολοκληρωθεί σε οκτώ επεισόδια. Μέχρι στιγμής οι αμερικανοί κριτικοί την έχουν υποδεχθεί από συγκρατημένα ως θερμά.
Οσο για τα νούμερα που φτάνουν από τις ΗΠΑ, θέλουν 5.130.000 θεατές να παρακολουθούν το πρώτο επεισόδιο και 3.960.000 το δεύτερο.

Ξένα σίριαλ με γεύση ελληνική


«Who pays the ferryman?»
, ελληνιστί «Ποιος πληρώνει τον βαρκάρη;». Μίνι σειρά του BBC2 που προβλήθηκε από την ΥΕΝΕΔ το 1980. Γυρίστηκε στην Κρήτη με τη συμμετοχή ξένων (Τζακ Χέντλεϊ, Στέφαν Γκριφ, Νιλ Μακ Κάρθι κ.ά.) αλλά και ελλήνων (Μπέτυ Αρβανίτη, Νίκος Βερλέκης, Μαρία Σόκαλη κ.ά.) ηθοποιών. Τη μουσική του σίριαλ, η οποία είχε γίνει μεγάλη επιτυχία, είχε συνθέσει ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

«My big fat Greek life», της Νία Βαρντάλος. Πρόκειται για την τηλεοπτική συνέχεια της επιτυχημένης ταινίας «My big fat Greek wedding» (2002) με την οποία η Βαρντάλος έγινε διάσημη στο ευρύ κοινό. Θέμα, η ζωή μέσα σε μια (θεότρελη) οικογένεια ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ. Η σειρά ξεκίνησε πολύ καλά, η κατακόρυφη όμως πτώση της θεαματικότητας οδήγησε στο κόψιμό της ύστερα από μόλις επτά επεισόδια.
«Xena: Warrior Princess». Η σειρά έκανε επιτυχία και στην Ελλάδα με τον τίτλο «Ζίνα». Η υπόθεσή της εκτυλίσσεται κυρίως στην αρχαία Ελλάδα, με τους δημιουργούς της να ανατρέχουν συχνά-πυκνά στην ελληνική μυθολογία για να την παραφράσουν κατά το δοκούν. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η νεοζηλανδή ηθοποιός, τραγουδίστρια και ακτιβίστρια Λούσι Λόουλες.
«Hercules: The legendary journeys». Αμερικανική – νεοζηλανδική παραγωγή που παιζόταν από το 1995 ως το 1999. Εμπνευσμένη από τις περιπέτειες του Ηρακλή, έκανε άνω-κάτω την ελληνική μυθολογία. Τα γυρίσματα είχαν γίνει στη Νέα Ζηλανδία.
«The Odyssey». Ο Αρμάν Ασάντε ήταν ο πολυμήχανος Οδυσσέας στη βασισμένη στα έπη του Ομήρου σειρά του Αντρέι Κοντσαλόφσκι η οποία είχε αποσπάσει το 1997 βραβείο EMMY και Χρυσή Σφαίρα. Σε χαρακτηριστικούς ρόλους είχαν εμφανιστεί οι Γκρέτα Σκάκι, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Μπερναντέτ Πίτερς, Ειρήνη Παπά, Κρίστοφερ Λι, Τζέραλντιν Τσάπλιν, Βανέσα Γουίλιαμς, Γιώργος Βογιατζής κ.ά.
«Greek». Μία από τις διασημότερες νεανικές σειρές της αμερικανικής τηλεόρασης (ABC), με ήρωες τους φοιτητές του φανταστικού πανεπιστημίου «Cyprus – Rhodes», οι οποίοι συμμετέχουν σε αδελφότητες με ονομασίες εμπνευσμένες από το ελληνικό αλφάβητο! Στα γλωσσικά δάνεια από την ελληνική γλώσσα σταματάει όμως και κάθε σχέση με την Ελλάδα. Το σίριαλ παιζόταν από το 2007 ως το 2011.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ