Πριμ υπογραφής που αγγίζει τα 250.000 δολάρια και αυξημένες κατά 60% αποδοχές σε σχέση με αυτές που εισπράττουν από την Tesla Motors προσφέρει, κατά δήλωση του ιδρυτή της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Elon Musk στους υπαλλήλους του, η Apple προκειμένου να ενισχύσει άμεσα το εργατικό δυναμικό που απασχολείται στο project Titan, αντικείμενο του οποίου είναι η κατασκευή τουλάχιστον ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου ως το 2020.
Αναλυτές στις ΗΠΑ υπογραμμίζουν ότι το χρονοδιάγραμμα φαίνεται εξαιρετικά σφιχτό καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες χρειάζονται συνήθως 5-7 χρόνια για την εξέλιξη ενός μοντέλου από το μηδέν, ωστόσο η Apple έχει σημαντικά πλεονεκτήματα.
Ως εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, λειτουργεί σε διαφορετικούς ρυθμούς από τις «παραδοσιακές» εταιρείες αυτοκινήτων, συνηθισμένη να υλοποιεί projects ταχύτερα, αν και η πολυπλοκότητα της κατασκευής ενός αυτοκίνητου σε σχέση με την απόδοση, την ασφάλεια, τις επιδόσεις, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τελικά το κόστος κατασκευής του και την τιμή πώλησής του υπερβαίνει τα προϊόντα με τα οποία έχει ασχοληθεί ως τώρα.
Ενα ακόμη πλεονέκτημα αποτελεί η ενδελεχής παρατήρηση των μεθόδων που ακολούθησε η Tesla. Χάρη σε αυτήν η Apple έχει ήδη μια θεωρητική γνώση κυρίως για τα βήματα που πρέπει να αποφύγει ώστε να προλάβει τον στόχο της.
Σε επίπεδο ανταγωνισμού άλλωστε οι βασικοί της αντίπαλοι είναι εταιρείες σαν την Tesla αλλά και σαν την Google η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της έρευνας και κατασκευής οχημάτων αυτόνομης οδήγησης ήδη από το 2010, με σημαντικά αποτελέσματα σε τεχνολογικό επίπεδο αλλά κανένα προφανές όφελος στο πεδίο της αγοράς αυτοκινήτων.
Μιλώντας για έρευνα και εμπορικά οφέλη, αξίζει να γνωρίζετε ότι το τμήμα Ερευνας και Εξέλιξης της Apple απορρόφησε από τα ταμεία της το 2014 σχεδόν 6,04 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν τα κέρδη της μόνο το προηγούμενο τρίμηνο ανήλθαν σε 18 δισ. δολάρια.
Χαρακτηριστικά επίσης της οικονομικής της κατάστασης είναι τόσο η υψηλή κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει τα 700 δισ. δολάρια όσο και η ρευστότητά της που αγγίζει τα 178 δισ. δολάρια.
Με αυτό το ποσό στους λογαριασμούς της και έχοντας ξεπεράσει τα τεχνολογικά όρια, η αυτοκίνηση αποτελεί για εκείνη ένα νέο σύνορο που αξίζει να διαβεί διερευνώντας το αύριο των βιώσιμων μετακινήσεων. Στην Apple ανοίγονται πλέον νέοι ορίζοντες ενεργότερης συμμετοχής στην καθημερινή μας ζωή ενώ στο μέλλον θα κληθεί να επιλέξει αν θα διαθέτει το όχημά της με τον συμβατικό τρόπο πώλησης ή θα αξιοποιήσει σύγχρονες πρακτικές όπως το car sharing. Θυμηθείτε άλλωστε ότι δεν κατασκευάζει μόνο iPhone, iPad ή υπολογιστές αλλά διαθέτει και υπηρεσίες, μέσω του iTunes.
Μικρά νέα
Η πρεμιέρα του νέου Avensis την Τρίτη 3 Μαρτίου στην Εκθεση της Γενεύης αποτελεί το στοίχημα της Toyota στην κατηγορία των μεσαίων αυτοκινήτων. Σχεδιασμένο στη Γαλλία και εξελιγμένο στο Βέλγιο, θα κατασκευάζεται στη Βρετανία διαθέτοντας νέους κινητήρες –αποτέλεσμα της συνεργασίας με την BMW –και το νέο σύστημα ασφαλείας Safety Sense.
PSA: επιστροφή στα κέρδη
Πουλώντας περισσότερα αυτοκίνητα στην Κίνα από ό,τι στη Γαλλία, ο όμιλος PSA Peugeot – Citroen κατέγραψε το 2014 κέρδη 63 εκατ. ευρώ έναντι απωλειών 1,04 δισ. ευρώ το 2013. Η αύξηση της παραγωγικότητας και η μείωση του κόστους κατασκευής των αυτοκινήτων αποτέλεσαν τις βασικές αιτίες της θετικής πορείας του.
Ρεκόρ για την Jeep στην Ευρώπη
Με αύξηση πωλήσεων που έφθασε το 70% ολοκλήρωσε το 2014 η Jeep στην Ευρώπη. Χάρη στα νέα Cherokee, Renegade και το Grand Cherokee η αμερικανική φίρμα κατέγραψε θεαματική πρόοδο στη Γαλλία (+110%), στην Ιταλία (+95%), στο Βέλγιο (+87%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (+75%) και στη Γερμανία (+51%).
SUV από τη Rolls-Royce
Με στόχο «τη μεταφορά της πολυτέλειας μιας Rolls-Royce σε ένα όχημα παντός εδάφους», η βρετανική φίρμα επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να κατασκευάσει ένα SUV προκειμένου να ανταγωνιστεί την Bentley Bentayga, η οποία, αν και θα λανσαριστεί το 2016, έχει ήδη περίπου 4.000 προπαραγγελίες.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ