Το πιο πετυχημένο γλυκό κρασί του 2014

Παραδοσιακά, οι τελευταίες σελίδες στο ημερολόγιο ενός οινοχόου κρύβουν μιαν απογραφή, μια ταξινόμηση για το τι καλό ή λιγότερο καλό καταναλώθηκε την προηγούμενη χρονιά. Τι ήπιαμε, ποιο ήταν το πιο αξιομνημόνευτο, το πιο απογοητευτικό, η τελευταία ανακάλυψη, η ανερχόμενη περιοχή, το πιο υπερτιμημένο κρασί και πάει λέγοντας. Πρακτικά βέβαια κάθε άνθρωπος εκτιμά και κατηγοριοποιεί με τα δικά του κριτήρια και τις δικές του προτεραιότητες. Η αλήθεια είναι πως αυτή η διαδικασία εσωκλείει και κάποια επιδειξιμανία εκ μέρους των απανταχού γκουρού του κρασιού.

Συχνά-πυκνά τα Petrus, τα Mouton Rothschild και όλη η συμμορία των grand cru κάνουν την εμφάνισή τους στις επιλογές τους. Ας μου επιτραπεί να αμφιβάλω για το αν τους καθήλωσε η ποιότητα του κρασιού ή το εκτόπισμα της ετικέτας. Το πιο γοητευτικό κομμάτι της ιστορίας είναι ο τρόπος με τον οποίο οργανώνουμε το οινικό μας αρχείο, αφού κάποιες φορές αξίζει περισσότερο και από το ίδιο το κρασί. Αλλοι κινούνται δημοσιογραφικά κρατώντας σημειώσεις σε μικρά σημειωματάρια, άλλοι κρατούν άδεια μπουκάλια ή φελλούς και φυσικά η νέα μόδα είναι οι φωτογραφίες με τα smartphones.

Για να γίνω πιο σαφής, η προσωπική μου προσέγγιση για το πιο αξιομνημόνευτο κρασί έχει να κάνει με το μέρος που θα το πιω, με την παρέα που θα το μοιραστώ και τέλος με το ίδιο το κρασί. Με λίγα λόγια, θεωρώ ανώφελο να δοκιμάσω το πιο σπάνιο κρασί της Γης σε κάποιο αποστειρωμένο εργαστηριακό περιβάλλον μαζί με επώνυμους εξυπνάκηδες του κλάδου μου, αναλύοντας τανίνες και οξύτητες.

Πιο πετυχημένο γλυκό κρασί 2005 Κτήμα Δουλουφάκης, Helios, λιάτικο

Συνήθως τα γλυκά κρασιά είναι προικισμένα, ίσως και υπερτονισμένα, γλυκά Μοσχάτα, τα οποία όμως στερούνται πολυπλοκότητας και γι’ αυτό δύσκολα πίνουμε περισσότερο από ένα ποτήρι. Στη δική του περίπτωση άξιζε τον κόπο η παλαίωση πέντε χρόνων σε δρύινα βαρέλια. Το λιάτικο από το Κτήμα Δουλουφάκη είναι ένα σύνθετο, ισορροπημένο κρασί που δεν σε λιγώνει, αντιθέτως πίνεται ευχάριστα τόσο μόνο του όσο και συνοδεία γλυκών με βάση τη σοκολάτα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk