«Ελευθερία ή Θάνατος!»

Αν θεωρείται λογικό να ψηφίζεται ένα κόμμα επειδή έχει επικρατήσει η εντύπωση ότι δεν θα κάνει αυτά που λέει.

«Ελευθερία ή Θάνατος!» | tovima.gr
Αν θεωρείται λογικό να ψηφίζεται ένα κόμμα επειδή έχει επικρατήσει η εντύπωση ότι δεν θα κάνει αυτά που λέει. Αν θεωρείται λογικό το κόμμα που θα έλθει πρώτο, έστω και με τη διαφορά μιας μόνο ψήφου, να καρπωθεί 50 επιπλέον έδρες σε μια πολυκομματική Βουλή. Αν θεωρείται λογικό να οδηγείται μια χώρα σε πρόωρες εκλογές από την απόφαση μιας μικρής μειοψηφίας βουλευτών, επειδή δεν θέλησαν να ψηφίσουν έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας, ο οποίος δεν έχει καμία ουσιαστική εξουσία. Αν θεωρείται λογικό να μη γνωρίζουμε τις παραμονές των εκλογών, οι οποίες γίνονται ακριβώς για αυτήν την επιλογή, ποιον υποψήφιο προτείνει το κόμμα που προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Τότε «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». Και πάντως δεν μπορούμε να μιλούμε για τη λειτουργία ενός ομαλού δημοκρατικού καθεστώτος στην Ελλάδα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσερχόμεθα λοιπόν στις κάλπες, έχοντας χορτάσει από υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και ενώ το μόνο βέβαιο είναι πως η χώρα βρίσκεται τώρα σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι ήταν πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί θα ξεκινήσει από ένα οικονομικό επίπεδο πολύ κατώτερο από πριν. Οταν μάλιστα η Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχει ανέλθει στην τρίτη, από την πέμπτη θέση, ως υποψήφια για χρεοκοπία, με πρώτη φυσικά τη Βενεζουέλα. Και καλό είναι να εξαγγέλλονται διάφορα σχέδια, αλλά θα ήταν καλύτερο να γνωρίζαμε τι θα γίνει αν τα σχέδια αυτά απορριφθούν από τους συνομιλητές μας, οι οποίοι επιμένουν μονότονα ότι οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί ισχύουν ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα βρίσκεται στην εξουσία.
Διότι, είτε μας αρέσει είτε όχι, έτσι λειτουργούν τα πολιτισμένα κράτη με δημοκρατικό καθεστώς, ιδιαίτερα αν ανήκουν σε μια ομάδα χωρών με κοινούς κανόνες, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Περιθώρια για συμβιβασμούς υπάρχουν βέβαια πάντοτε, αλλά όχι και ριζικής ανατροπής των ήδη συμφωνηθέτων, όταν μάλιστα δεν υπάρχουν και πολλά χρονικά περιθώρια με τα ταμεία του ελληνικού κράτους άδεια και τις οικονομικές υποχρεώσεις να τρέχουν. Και το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να μας ικανοποιεί η πρόταση που εκφράστηκε προ ημερών ότι «αν δεν βρεθεί καμία συμφωνία τότε είναι προτιμότερος ο θάνατος». «Ελευθερία ή Θάνατος» λοιπόν και πάλι ύστερα από σχεδόν 200 χρόνια!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk