Το βάζο με το μέλι και το καπάκι

Δεν ξέρω πως είναι να έχεις εξουσία, δόξα και χρήμα. Όλοι όμως μου λένε ότι το καθένα από αυτά διαφθείρει τον άνθρωπο…

Το βάζο με το μέλι και το καπάκι | tovima.gr
Δεν ξέρω πως είναι να έχεις εξουσία, δόξα και χρήμα. Όλοι όμως μου λένε ότι το καθένα από αυτά διαφθείρει τον άνθρωπο, πόσο μάλλον ο συνδυασμός τους.

Σε αυτές τις εκλογές όπως και σε κάθε εκλογική μάχη μια γενιά αποχωρεί και δίνει τη σκυτάλη στην επόμενη. Εμείς οι κάτω των 30 φυσικά δεν είμαστε η γενιά που θα αναλάβει τη διαχείριση της κατάστασης αλλά σίγουρα είμαστε η μεθεπόμενη.

Το έχω σκεφτεί λοιπόν πολλές φορές και έχω καταλήξει, δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα είμαστε τίμιοι, δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα βάλουμε το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι. Ξεκινάμε βέβαια με τις καλύτερες προθέσεις αλλά αρκεί αυτό; Έτσι δεν ξεκίνησαν και οι προηγούμενοι; Τις ίδιες ιδέες δεν ασπάζονταν και αυτοί που μας οδήγησαν ως εδώ; Τι έφταιξε και πρόδωσαν τις προσδοκίες όλων αυτών που τους έδωσαν με την ψήφο τους την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια σύγχρονη πατρίδα;

Μάλλον το βάζο με το μέλι προκαλεί μια ακατανίκητη έλξη προς τους περισσότερους πολιτικούς, άρα είναι πιθανότατο και η δική μου αλλά και κάθε γενιά να αποτύχει.

Αυτό που ζητάω λοιπόν από τη γενιά που φεύγει και από τη γενιά που αναλαμβάνει είναι ένα εντελώς ξεκάθαρο ρουσφέτι. Να δημιουργήσει τέτοιους κανόνες που να μην μας επιτρέψουν να προδώσουμε και εμείς ως γενιά τις ελπίδες των ανθρώπων. Να βάλουμε δηλαδή ένα καλό καπάκι στο βάζο έτσι ώστε ακόμα και ο σκάρτος που θα προσπαθήσει να βουτήξει το δάχτυλο στο μέλι να αποτύχει.

Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο ρουσφέτι που μπορεί να ζητήσει η γενιά μου. Αν τα καταφέρουμε μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα πετύχουμε, την πρώτη ύλη την έχουμε, το μόνο που μας λείπει είναι η ασφάλεια ότι δεν θα προδοθούμε από μέσα. Η σιγουριά ότι οι άριστοι που θα επιλέξουμε να βγουν μπροστά δεν θα μας κάνουν μετά από μερικά χρόνια να ντρεπόμαστε.

* Ο Δημήτρης Κυρακόπουλος είναι υποψήφιος με το Ποτάμι στην περιφέρεια Α΄Πειραιώς και νήσων.

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk