Ποιός άραγε λαϊκίζει; Ο κ. Σαμαράς !

Αν με τον όρο λαϊκισμός αναφερόμαστε στον λόγο που κολακεύει το λαό…

Ποιός άραγε λαϊκίζει; Ο κ. Σαμαράς ! | tovima.gr

Αν με τον όρο λαϊκισμός αναφερόμαστε στον λόγο που κολακεύει το λαό και δίνει ευχάριστες αλλά αναληθείς υποσχέσεις αυτός που λαϊκίζει τελευταία είναι ο κ. Σαμαράς. Λέει πρόδηλα ψέματα για ελαφρύνσεις και παροχές τις οποίες δεν μπορεί με τίποτα να ικανοποιήσει.

Ξεκίνησε με τον εκφοβισμό, γνωστό του εργαλείο από το προεκλογικό διάστημα του 2012 και εντεύθεν. Φοβέρισε ασύστολα με το GREXIT, παίζοντας με την φωτιά και αγνοώντας: Ότι στο πλανητικό και ευρωπαϊκό χωριό δεν είναι μόνος με Έλληνες που χειραγωγεί κατά βούληση. Ότι ο κόσμος και η Ευρώπη έχουν την Ελλάδα στο επίκεντρο. Ότι οι αερολογίες του τύπου αυτού μπορεί να καταστούν άκρως επικίνδυνες σε μεγάλο γεωγραφικό και οικονομικό μήκος και πλάτος. Ότι πολλοί εκ των ισχυρών κυριολεκτικά θα του «τραβούσαν το αυτί».

Στο εσωτερικό, αξίζει να αναφερθεί κανείς στον νεοδημοκράτη κ. Παιδόπουλο ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι θεώρει απολύτως αξιόπιστη την δέσμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κρατήσει την χώρα μέσα στην Ευρωζώνη και ότι εκείνος δεν έχει κανένα «δικαίωμα να φοβάται αυτό που θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός».

Ο εκφοβισμός απέτυχε παταγωδώς Ο κ. Σαμαράς τα πήρε, λοιπόν όλα πίσω. Και τι να κάνει; Κατασκεύασε νέα ψέματα ευχάριστα, λαϊκίστικα, διαβεβαιώσεις και αυξήσεις. («Να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω μέλι.»)

Οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού για την φορολογία , τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ και τις συντάξεις είναι απολύτως ψευδεπίγραφες για τον απλό λόγο ότι όντας δεσμευμένος ο πρωθυπουργός να κλείσει την αξιολόγηση, οφείλει να μην υλοποιήσει τίποτα από όλα αυτά, να βαδίσει στην ίδια τροχιά , να ξαναδεχτεί την τρόικα. Όλα με «το καρότο» της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής χρέους και μικρότερα επιτόκια. Την υπόσχεση αυτή όμως την έχει λάβει από το ευρωπαϊκό ιερατείο εδώ και 14 μήνες. Παρά το αιματηρό για τον κόσμο πρωτογενές πλεόνασμα που «πέτυχε» η κυβέρνηση, στο πλαίσιο συμφωνίας «δούναι και λαβείν», οι ευρωπαίοι εταίροι μας δεν προχώρησαν στα υπεσχημένα. Γιατί ο κυρίαρχοι κα οι δανειστές δεν υποχωρούν, φάνηκε, στους γονυπετείς, σε αυτούς που τους συνηθίζουν στην πλήρη απουσία διαπραγμάτευσης και το «ναι σε όλα». Δεν υποχωρούν σε αυτούς που δεν είχαν ούτε έχουν εθνικό σχέδιο και εφαρμόζουν επί 5-ετία εντολές.

Αν ήθελαν να τον στηρίξουν θα χαλάρωναν στοιχειωδώς τις απαιτήσεις τους ,θα έκλειναν την αξιολόγηση και θα του έδιναν την δυνατότητα να υλοποιήσει αυτά που ασθμαίνων τώρα προσπαθεί να υποσχεθεί ο πρωθυπουργός. Θα το κάνουν, νομίζουν οι κυβερνητικοί, μετά τις εκλογές. Οι ευρωπαίοι, όμως, ΔΕΝ θα υποχωρήσουν με μια Ελληνική κυβέρνηση που συναινεί σε όλα. Ούτε θα υποχωρήσουν μετά από ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα διατράνωνε ότι ο Ελληνικός λαός είναι έτοιμος να πει στο βασανιστή του «σε αγαπάω μεγάλε αδελφέ!» , « είμαι έτοιμος να αυτοχειριαστώ για χάρη σου!» αρκεί να σε ικανοποιήσω.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ : Συνεχίζει τώρα τον εκφοβισμό με το αντιαισθητικό / τρομοκρακτικό του ΣΠΟΤ . ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ.

Σημ. Υπάρχει και άλλο(θετικό) περιεχόμενο του όρου λαϊκισμός στη, αριστερή θεωρητική συζήτηση και την ξένη κυρίως βιβλιογραφία : Η εναλλακτική αυτή χρήση του όρου δεν έχει ενσωματωθεί στον καθημερινό λόγο.

* H Eλευθερία Καρνάβου είναι ομότιμος καθηγήτρια περιφερειακής οικονομικής πολιτικής, AΠΘ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk