Η δική μου Ελλάδα είναι πλούσια

Ίσως γιατί ζω στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, ίσως γιατί μεγάλωσα σε χωριό τη δεκαετία του ’60 και του ’70…

Η δική μου Ελλάδα είναι πλούσια | tovima.gr

Ίσως γιατί ζω στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, ίσως γιατί μεγάλωσα σε χωριό τη δεκαετία του ’60 και του ’70, δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι η Ελλάδα ήταν πλούσια με συμβατικούς οικονομικούς όρους και συγχρόνως πάντα δρούσα με την πίστη ότι ως Έλληνας ήμουν φορέας ενός πλούτου μοναδικού στον κόσμο.

Μεγάλωσα στον Αγιάννη της Σπάρτης, μέσα στα πορτοκάλια και τις ελιές, και θυμάμαι που καπνίζαμε το δικό μας χοιρινί και φτάχναμε το δικό μας σαπούνι. Πίναμε γάλα από τη γίδα μας («κατσίκα» για τους κατοίκους της πόλης), οι κότες μας έδιναν τ’ αυγά τους κι ο κήπος τα λαχανικά, τ’ αποφάγια μας τα έτρωγε το γουρούνι, και για τηλέφωνο πηγαίναμε σ’ ένα κοντινό μπακάλικο.

Στα σχολεία μας έλεγαν για τα μεγαλεία των προγόνων, και βλέπαμε γύρω μας τ’ αρχαία μάρμαρα και τα Βυζαντινά παλάτια, στην Σπάρτη και στον Μυστρά. Ήμουν τυχερός να βρω καθηγητές, συμμαθητές και φίλους με τους οποίους περνούσα ώρες ατέλειωτες φιλοσοφώντας και ονειρευόμενος πώς θα μπορούσα να συνεχίσω την μοναδική αυτή κληρονομιά.

Πολλά χρόνια αργότερα, στην δεκαετία του 2000, βρέθηκα να δουλεύω στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Οι παρέες μου τώρα ήταν από όλον τον κόσμο, άνθρωποι από την Ιταλία και την Γερμανία, αλλά και την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία, κι από το Μεξικό κι αλλού. Όλοι ήταν περήφανοι για τον πολιτισμό τους και οι συζητήσεις μαζί τους μου έμαθαν πολλά.

Γι’ αυτούς ήμουν ο Έλληνας, ο Σπαρτιάτης, όχι του χολυγουντιανού είδους των «300», αλλά εξίσου μαχητικός και πεισματάρης, με ιδέες και θέληση να τις εφαρμόσω όπως κι αυτοί. Δεν είχα τίποτα να ζηλέψω από τους άλλους, αντίθετα έβλεπα ότι με θαύμαζαν αυτοί, επίσης για τις ιδέες που έφερνα στην δουλειά για τον άνθρωπο και την ανθρωπότητα που είναι το αντικείμενο του ΟΗΕ. Και διαπίστωσα ότι όλοι παραξενεύονταν όταν άκουγαν ότι η Ελλάδα έχει μόνο 10 εκατομμύρια πληθυσμό στην χώρα την ίδια, καθώς την θεωρούσαν ισότιμη με τους δικούς τους πολιτισμούς και χώρες. Με την οικονομική κρίση βέβαια, στα τέλη της δεκαετίας του 2000, η Ελλάδα έγινε αντικείμενο πολλών αστείων, αλλά και πάλι ο σεβασμός για την κληρονομιά της συνέχιζε και συνεχίζεται.

Ε ναι λοιπόν, αυτή η Ελλάδα είναι η χώρα μου και είναι πάντα πλούσια, στα πράγματα τα άϋλα που τελικά είναι και τα πιό σημαντικά. Η Ελλάδα του καταναλωτικού πραδείσου μπορεί να αποδεικνύεται άπιαστη και να οπισθοδρομεί, αλλά η Ελλάδα του ανθρωπισμού, της τέχνης και των γραμμάτων, η Ελλάδα της πανέμορφης φύσης και του ήλιου, αυτή καλά κρατεί. Και δεν σημαίνει ότι οι Έλληνες πρέπει να είμαστε φτωχοί με τον συμβατικό τρόπο της οικονομίας, ή να γίνουμε όλοι ασκητές.

Απλώς πρέπει να ξέρουμε ποιός είναι ο πραγματικός μας πλούτος και πώς να χτίζουμε στέρεα πάνω σ’ αυτόν. Ο πλούτος αυτός επιτρέπει την ανάπτυξη ανθηρής οικονομίας χωρίς να βασίζεται κανείς στα ξένα δάνεια και την καταναλωτική μανία. Ο τουρισμός, η γεωργία, η ναυτιλία, οι τέχνες και τα γράμματα επιτρέπουν στην Ελλάδα να δώσει από τον πλούτο της και να μοιραστεί τον πλούτο των άλλων ισότιμα και δικαιωματικά.

Δουλεύοντας τώρα στις Βρυξέλλες, ως εξωτερικός συνεργάτης της ΕυρωπαΪκής Επιτροπής και του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων, συνεχίζω να πιστεύω και να διαπιστώνω στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι στο καλύτερό της όταν έχει συναίσθηση του πραγματικού πλούτου της και συμμετέχει ισότιμα, δίνοντας και απαιτώντας ό,τι δικαιούται, όχι μόνο το τελευταίο.

Μια τέτοια Ελλάδα μπορεί να είναι στο κέντρο της Ευρώπης και όχι στην περιφέρεια, μπορεί να διαμορφώνει εξελίξεις κι όχι να σύρεται από αυτές. Μια τέτοια Ελλάδα είναι ανοιχτή στον κόσμο και δεν αισθάνεται διωκώμενη, ανασφαλής ή επιθετική. Η Ελλάδα αυτή είναι ακόμα μέσα μας και μια μικρή αλλαγή στον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα θα της επιτρέψει να εκδηλωθεί. Οι πρόσφατες περιπέτειες μπορούν έτσι να γίνουν θετικό μάθημα και η Ελλάδα ν’ απογειωθεί.

* Ο Γιώργος Κωστάκος είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φεντεραλιστικού Κόμματος και υποψήφιος στην Β’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk