ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

«Κόκκινο» άναψε στα dealing rooms των τραπεζών την περασμένη Πέμπτη ύστερα από την αιφνιδιαστική απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ | tovima.gr
«Κόκκινο»
  • «Κόκκινο» άναψε στα dealing rooms των τραπεζών την περασμένη Πέμπτη ύστερα από την αιφνιδιαστική απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας να άρει το όριο στη διακύμανση της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ. Το margin calls για τα swaps που είχαν κάνει οι τράπεζες «κτύπησαν», και οι τράπεζες έτρεξαν να τα καλύψουν.
  • Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, συνολικά οι τράπεζες κλήθηκαν να βάλουν 2,2 δισ. ευρώ, τεράστιο ποσό στις σημερινές ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας. Το μεγαλύτερο μέρος, πάνω από τα μισά, αφορούσαν τη Eurobank, η οποία έχει δώσει και τα περισσότερα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, κυρίως στεγαστικά, και τα λιγότερα την Εθνική, για την οποία λέγεται ότι ήταν μόλις 180 εκατ. ευρώ.

Χιούμορ
  • Την απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης περιμένει αυτή την εβδομάδα η αγορά και απ’ ό,τι λένε οι πληροφορίες αυτή δεν θα περιλαμβάνει τα ελληνικά ομολόγα επειδή δεν πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.
  • Αλλωστε είναι γνωστή η στάση των αγορών απέναντι στους ελληνικούς τίτλους. Οι συστάσεις, όπως λένε τραπεζικές πηγές, είναι «αγοράζετε μόνο high liquid asset». Μόνο που στην Ελλάδα, συμπληρώνουν, το μοναδικό liquid asset είναι το… νερό. Αγγλοσαξονικό χιούμορ!

Απαλλαγές
  • Την Παρασκευή το βράδυ η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία απαλλάσσει τους αγρότες και χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις από τη διενέργεια φυσικής απογραφής και τήρησης αρχείου αποθεμάτων, κάτι που είχε αποφασιστεί για να υπάρχει μια αρχή στους ελέγχους της Εφορίας.
  • Κι όμως, για προφανείς προεκλογικούς λόγους, απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση, εκτός από τους αγρότες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, παντοπωλεία, μίνι μάρκετ, ανθοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία και πρατήρια βενζίνης.
  • Αυτά βλέπουν στο ΔΝΤ και ζητούν όχι ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία, αλλά ανεξάρτητο υπουργείο Εσόδων.

Ανάσα
  • Ανοδικά κινούνται οι τιμές στα ψάρια των ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων τον Ιανουάριο και, όπως όλα δείχνουν, τον Φεβρουάριο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αποτιμήσεις στα αποθέματα των εταιρειών, βάσει των διεθνών λογιστικών προτύπων, καθορίζονται από τις τιμές του πρώτου διμήνου εκάστου έτους.
  • Ετσι μπήκε ένα φρένο στις «χτυπημένες» τιμές των προϊόντων που εξακολουθούν και κυριαρχούν στον κλάδο ακόμη και από εταιρείες των οποίων έχουν αναλάβει οι τράπεζες τη διοίκηση, γεγονός που καταδεικνύει ότι μπορεί οι τράπεζες να αναδιαρθρώνουν δάνεια αλλά λίγο ενδιαφέρονται για το day to day management.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk