Δεν υπάρχει Grexit

Σύμφωνα με τους τρέχοντες ευρωπαϊκούς κανόνες, η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή η πρόσβαση των καταθετών στους λογαριασμούς τους

Δεν υπάρχει Grexit | tovima.gr
Σύμφωνα με τους τρέχοντες ευρωπαϊκούς κανόνες, η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή η πρόσβαση των καταθετών στους λογαριασμούς τους, καθώς και η εξασφάλιση των πόρων για την εξυπηρέτηση των δαπανών του Δημοσίου, περνούν μέσα από τη συμφωνία με την τρόικα. Ποιες νέες θυσίες προϋποθέτει αυτή η περίφημη συμφωνία; Ηδη από το φθινόπωρο του 2013 η τρόικα ζήτησε οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Η συγκυβέρνηση – υπό την ασφυκτική πίεση των media και της κοινής γνώμης – αρνήθηκε. Το Βερολίνο υποχώρησε λόγω επερχόμενων ευρωεκλογών, αλλά το φθινόπωρο του 2014 διέταξε την τρόικα να επαναφέρει τα αιτήματα. Ο κ. Σαμαράς δεν συμφώνησε, ενεργοποίησε την (άγονη) προεδρική εκλογή και μας οδήγησε στις εκλογές.
Μετά τις εκλογές η τρόικα θα επανέλθει. Αν συναντήσει αντίσταση, τότε κατά τη συνήθη τακτική της θα καταπιεί το οξυγόνο της κυβέρνησης με μια «στρατηγική αναχώρηση» από την Αθήνα. Αν η κυβέρνηση δεν εγκαταλείψει τις προεκλογικές διακηρύξεις της προκειμένου να εξασφαλίσει «συμφωνία», τότε πολλοί φοβούνται ότι ίσως εγκλωβιστεί σε μια πολιτική δίνη που ενδέχεται να καταλήξει σε μια οικουμενική «κυβέρνηση τεχνοκρατών». Οσο για τον κίνδυνο του Grexit, αυτός είναι μάλλον μηδαμινός, αφού το «πείραμα της Κύπρου» έχει αποδείξει πως όταν δεν επιτυγχάνεται συμφωνία, τότε ένα ελεγχόμενο «λουκέτο» στις τράπεζες είναι αρκετό προκειμένου ένας λαός να σοβαρευτεί, να υποστεί με ευγνωμοσύνη νέες θυσίες και να διπλοκλειδωθεί μέσα στο «ευρωσύστημα». Η έσχατη ποινή λοιπόν δεν είναι η αποβολή από το ευρώ αλλά η απομόνωση μέσα στην ευρωζώνη. Ενας πρωθυπουργός αντιμέτωπος με τόσες υπέρτερες δυνάμεις πόσες υποσχέσεις «στρατηγικά» θα αθετήσει και ποιες δεσμεύσεις θα κατορθώσει να πραγματοποιήσει; Και κυρίως πώς θα μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς να μετατραπεί σε αλεξικέραυνο της λαϊκής δυσφορίας για την ευρωζώνη; Αυτά τα ερωτήματα είναι θεμιτά, αλλά Grexit δεν υπάρχει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk