Βίλχεμ Σλότε: «το Charlie Hebdo ίσως αλλάξει»

Το Charlie Hebdo έχει μέλλον, πιστεύει ο γερμανός γελοιογράφος Βίλχεμ Σλότε, όπως μεταδίδει η ελληλόφωνη υπηρεσία της γερμανικής Deutsche Welle. Εκτιμά ωστόσο ότι οι γελοιογραφίες θα γίνουν λιγότερο καυστικές και θα αποκτήσουν περισσότερο ποιητικό-φιλοσοφικό χαρακτήρα.

Το Charlie Hebdo έχει μέλλον, πιστεύει ο γερμανός γελοιογράφος Βίλχεμ Σλότε, όπως μεταδίδει η ελληλόφωνη υπηρεσία της γερμανικής Deutsche Welle. Εκτιμά ωστόσο ότι οι γελοιογραφίες θα γίνουν λιγότερο καυστικές και θα αποκτήσουν περισσότερο ποιητικό-φιλοσοφικό χαρακτήρα.
O Σλότε ήταν φίλος με τον γελοιογράφο του Charlie Hebdo Ζορζ Βολίνσκι που έχασε τη ζωή του στις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του σατιρικού περιοδικού την περασμένη εβδομάδα. Ο γερμανός γελοιογράφος, που έζησε και εργάστηκε 35 χρόνια στο Παρίσι, πιστεύει, όπως είπε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Deutschlandfunk ότι η ομάδα του Charlie Hebdo θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες: «Επλήγη ο πυρήνας της σύνταξης. Τέσσερις γελοιογράφοι δεν υπάρχουν πια. Είναι δύσκολο για τους συναδέλφους να συνεχίσουν. Στη Γαλλία οι γελοιογράφοι είναι πολύ περισσότερο από συνάδελφοι. Είναι φίλοι που συναντιούνται όχι μόνο στο γραφείο, αλλά και στο καφέ και συχνά κάνουν τα πρώτα τους σκίτσα στο χάρτινο τραπεζομάντηλο».
Παρά τα όποια προβλήματα ο Βίλχελμ Σλότε είναι ωστόσο σίγουρος ότι οι εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης εντός και εκτός Γαλλίας δίνουν δύναμη στα εναπομείναντα μέλη της σύνταξης. Και ως απόδειξη αναφέρει το πρώτο τεύχος του περιοδικού μετά την τρομοκρατική επίθεση που έγινε ανάρπαστο: «Οι διαδηλώσεις και η μαζική συμμετοχή του κόσμου δημιουργούν ένα νέο θεμέλιο, πάνω στο οποίο θα στηριχθούν οι γελοιογράφοι για να ξαναπιάσουν το μολύβι. Η επίθεση ήταν δίχως άλλο φοβερό γεγονός, πιστεύω όμως ότι υπάρχει μέλλον για το περιοδικό».
Απουσίαζε ο ποιητικός χαρακτήρας από τις γελοιογραφίες
Ο γερμανός γελοιογράφος μιλά για το λόγο, για τον οποίο κατά την άποψή του το Charlie Hebdo βρίσκονταν λίγο πριν από την επίθεση σε απόσταση αναπνοής από τη χρεοκοπία: «Σχετίζονταν σε κάποιο βαθμό με την αμεσότητα, την υπερβολή, τον καυστικό και συχνά σκληρό χαρακτήρα των σχεδίων. Αυτή ήταν η φήμη του περιοδικού στη Γαλλία».
Ο δικηγόρος του περιοδικού έκανε λόγο για το δικαίωμα στην βλασφημία. Την ίδια στιγμή κυριαρχεί η ανησυχία για νέο χτύπημα σε βάρος του περιοδικού, ενώ η κριτική για το εξώφυλλο του νέου τεύχους γίνεται δημόσια.
Ο Βίλχελμ Σλότε εκτιμά πάντως ότι από εδώ και στο εξής οι γελοιογραφίες θα είναι λιγότερο αιχμηρές. «Η υπερβολή θα εκλείψει, γιατί προφανώς θα έρθουν νέοι συνεργάτες στο περιοδικό. Μην ξεχνάτε ότι ιδίως στο Παρίσι η γελοιογραφία είχε πάντα και έναν ποιητικό χαρακτήρα. Εκεί το Charlie Hebdo αποτελούσε εξαίρεση. Νομίζω ότι αυτό απουσίαζε από τα σκίτσα του. Με τους νέους συνεργάτες όμως, ίσως το περιοδικό αλλάξει προσανατολισμό και αποκτήσει περισσότερο μια ποιητική, φιλοσοφική και πολιτική διάσταση» τονίζει.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk