Το παραμύθι χωρίς happy end

Κάνοντας τον απολογισμό μου για τη χρονιά που έφυγε, θυμήθηκα τα λόγια του Αμερικάνου προέδρου Αβραάμ Λίνκολν…

Το παραμύθι χωρίς happy end | tovima.gr

Κάνοντας τον απολογισμό μου για τη χρονιά που έφυγε, θυμήθηκα τα λόγια του Αμερικάνου προέδρου Αβραάμ Λίνκολν, πως «κανένας άνθρωπος δεν έχει αρκετά καλή μνήμη, ώστε να είναι επιτυχημένος ψεύτης». Ή παραμυθάς θα προσέθετα εγώ.

Το 2014 και κυρίως τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων προσέφεραν πολλές ευκαιρίες να αντιληφθούμε την αξία του παραπάνω αποφθεύγματος. Καθοδόν για τις πέμπτες εκλογές σε 7 χρόνια, σε μία χώρα που μοιάζει σε πολλά σαν το βασίλειο του βασιλιά Αστόχαστου στο «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα, η ρητορική του φόβου ξαναέρχεται στο προσκήνιο, οι εθνικοί μύθοι ξαναζωντανεύουν και οι κομματικές αφηγήσεις για εθνικές λύσεις χωρίς κόστος περισσεύουν για μία ακόμα φορά. Κι έτσι, στα φρεσκοσκαμμένα προεκλογικά χαρακώματα, εκτοξεύονται παραμύθια για μία χώρα όμορφη, πλούσια και σπουδαία, που ο πολιτικός αντίπαλος την έφερε εδώ που έχει καταντήσει, και όπου το αύριο θα είναι σίγουρα καλύτερο. Για όλους!

Βέβαια, αυτού του είδους οι ιστοριούλες, ούτε νέες, ούτε τυχαίες είναι. Ο εθισμός του πολιτικού μας προσωπικού στη λογική και τη ρητορική των παραμυθιών για ενήλικες, απευθύνονταν πάντα σε ένα κοινό γαλουχημένο στη μαγεία της κοντής μνήμης και των εύκολων, ανώδυνων λύσεων. Ακόμα και στα χρόνια της κρίσης, χρόνια που θα περίμενε κανείς η αναγκαιότητα για ειλικρίνεια και ρεαλισμό να επικρατήσει, τα χάρτινα διλήμματα του παρελθόντος απλώς αντικαταστάθηκαν από καινούρια, πιο επίκαιρα κι εντέλει πιο πιστευτά.

Κι έτσι, αυτά τα 5 χρόνια της κρίσης, κάθε προσπάθεια για μία ψύχραιμη αποτίμηση των πραγμάτων, συνοδεύτηκε και από μία εύκολη κραυγή για «προδοσία», και «εθνική υποταγή». Κάθε φωνή που μίλησε για ορθή λειτουργία θεσμών και χρηστή διοίκηση και κάθε δύσκολο μέτρο που προσπάθησε να σπάσει τα προσωπικά και συντεχνιακά βιλαέτια, εξουδετερώθηκε από ένα φθηνό λαϊκισμό και από μία τροπολογία «κλεισίματος του ματιού» στο κατεστημένο. Κάθε κίνηση για μεταρρυθμίσεις, κάθε δειλό βήμα εμπρός συνοδεύεται από ένα ανώδυνο «επαναστατικό» βήμα πίσω.

Κι ο κατάλογος των χαμένων ευκαιριών μακρύς. Χαμένη η ευκαιρία για εθνική συναίνεση, χαμένη η ευκαιρία για συνταγματική αναθεώρηση, χαμένη η ευκαιρία για τις τόσο απαραίτητες αλλαγές θεσμών και νοοτροπίας στον τρόπο που οι πολίτες βλέπουν τη χώρα τους κι αυτή συμπεριφέρεται στους πολίτες της. Σαν να μην έχουμε συνετισθεί καθόλου από τα λάθη του παρελθόντος. Σαν να είμαστε έτοιμοι να ξαναπιστέψουμε τα ίδια παραμύθια που μας έφεραν ως εδώ, γιατί μας προσφέρονται πακεταρισμένα σε καινούριο περιτύλιγμα. Σαν να είναι όλη η χώρα και το πολιτικό της σύστημα πάνω σε έναν κυλιόμενο διάδρομο γυμναστηρίου. Κούραση, ιδρώτας, κι εξάντληση μα να μην έχουμε πάει ούτε ένα μέτρο μπροστά.

Και έτσι, τα λιγοστά δώρα που μας έφερε η προηγούμενη χρονιά, μοιάζουν δώρα άδωρα. Μία οικονομία να βλέπει δίπλα στα (έστω και μικρά) κέρδη της μετά από τόσες θυσίες να μπαίνει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Ένας λαός να οδεύει ξανά για εκλογές, χωρίς να ξέρει γιατί και χωρίς να βλέπει το πού.

Καλά τα προεκλογικά διλήμματα, καλές και οι μαγικές λύσεις, από μαθητευόμενους μάγους ή ιδανικούς αυτόχειρες, αλλά δεν πρέπουν στη στιγμή και δεν αρμόζουν στην περίσταση. Η χώρα πρέπει να ξεφύγει από την δίνη της παρακμής και της κρίσης και αυτό δεν γίνεται ούτε με μισή καρδιά, ούτε με μισές αλήθειες. Γιατί μπορεί σε όλους να αρέσουν τα παραμύθια μα πρέπει να θυμόμαστε πως αυτά, σχεδόν πάντα, έρχονται με ένα δίδαγμα στο τέλος. Και για να φτάσουμε επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια σκληρής προσπάθειας, στο «ζήσαν κι αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», ο μόνος δρόμος είναι εμπρός. Ούτε με νταούλια, ούτε όμως και με πισωγυρίσματα. Και προπαντώς, χωρίς να θαμπωθούμε, όπως ο βασιλιάς Αστόχαστος και η βασίλισσά του η Παλάβω, για μία ακόμα φορά από παραμύθια για «ανώδυνες» λύσεις.

* Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι αντιδήμαρχος Κινητοποίησης των πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk