Ανοιχτή επιστολή: «Αδελφέ μου μουσουλμάνε»

Αδελφέ μου, αν ήξερες πόσο πονάω για σένα σήμερα, εσένα

ΤΟ ΒΗΜΑ – LE MONDE
Αδελφέ μου, αν ήξερες πόσο πονάω για σένα σήμερα, εσένα και την όμορφη θρησκεία σου, την τόσο αμαυρωμένη, ταπεινωμένη, κατηγορημένη. Έχει ξεχαστεί η δύναμή σου, η ενέργειά σου, το χιούμορ σου, η ψυχή σου, η αλληλεγγύη σου. Είναι άδικο και μαζί θα διορθώσουμε αυτή την αδικία. Είμαστε εκατομμύρια που σ’ αγαπούμε και όλοι μας θα σε βοηθήσουμε. Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Ποια κοινωνία σου προτείνουμε;
Βασισμένη στο χρήμα, στο κέρδος, στον διαχωρισμό, στον ρατσισμό. Σε ορισμένα προάστια, η ανεργία στους κάτω των 25 ετών φθάνει το 50%. Σε κάνουμε πέρα λόγω του χρώματος ή του ονόματός σου. Σε ελέγχουμε 10 φορές τη μέρα, σε στοιβάζουμε σε συγκροτήματα πολυκατοικιών και κανένας δεν σε εκπροσωπεί. Ποιος μπορεί να ζήσει και να ανθίσει σε τέτοιες συνθήκες;
Βάζουμε το κέρδος πάνω απ’ όλα. Κόβουμε και πουλάμε το ξύλο της μηλιάς και μετά μας εκπλήσσει που δεν έχουμε πια φρούτα. Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται εκεί και είναι δική μας δουλειά να το λύσουμε.
Καλώ τους ισχυρούς, τα μεγάλα αφεντικά, όλους τους κυβερνώντες. Βοηθήστε αυτή τη νεολαία, την ταπεινωμένη, που δεν ζητάει παρά να ανήκει στην κοινωνία. Η οικονομία είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι το αντίθετο. Το να κάνεις το καλό είναι το ομορφότερο κέρδος. Αγαπητοί ισχυροί, έχετε παιδιά; Τα αγαπάτε; Τι θέλετε να τους αφήσετε; Χρήματα; Γιατί όχι έναν πιο δίκαιο κόσμο; Αυτό θα έκανε τα παιδιά σας πιο περήφανα για σας.
Δεν μπορούμε να χτίζουμε την ευτυχία μας πάνω στη δυστυχία των άλλων. Αυτό δεν είναι ούτε χριστιανικό, ούτε εβραϊκό, ούτε μουσουλμανικό. Είναι απλώς εγωιστικό και παρασέρνει την κοινωνία και τον πλανήτη μας σε σύγκρουση με τον τοίχο. Ιδού η δουλειά που πρέπει να κάνουμε από σήμερα για να τιμήσουμε τους νεκρούς.
Και εσύ επίσης αδελφέ μου έχεις δουλειά. Πώς να αλλάξεις αυτή την κοινωνία που σου προτείνουμε; Εργαζόμενος σκληρά, σπουδάζοντας, παίρνοντας το μολύβι αντί του καλάσνικοφ. Η δημοκρατία έχει το καλό ότι σου προσφέρει ευγενή εργαλεία για να υπερασπιστείς τον εαυτό σου. Πάρε την τύχη σου στα χέρια σου, πάρε την εξουσία.
Κοστίζει 250 ευρώ να αγοράσεις ένα καλάσνικοφ αλλά μόλις τρία ευρώ για ν’ αγοράσεις ένα στυλό και η απάντησή του μπορεί να έχει χίλιες φορές ισχυρότερο αντίκτυπο. Πάρε την εξουσία και παίξε με κανόνες.
Πάρε την εξουσία δημοκρατικά, βοήθησε όλα τα αδέρφια σου. Η τρομοκρατία δεν θα κερδίσει ποτέ. Η ιστορία είναι εδώ για να το αποδείξει. Και η όμορφη εικόνα του μάρτυρα λειτουργεί και προς τις δυο κατευθύνσεις. Σήμερα υπάρχουν χίλιοι Καμπύ και χίλιοι Βολινσκί που μόλις γεννήθηκαν.
Πάρε την εξουσία και μην αφήσεις κανένα να πάρει την εξουσία πατώντας πάνω σου. Τα δυο αδέλφια που ευθύνονται γι’ αυτή την τραγωδία να ξέρεις ότι δεν είναι και δικά σου αδέλφια, και το γνωρίζουμε όλοι μας.
Δεν είναι παρά δυο διανοητικά καθυστερημένοι, εγκαταλειμμένοι από την κοινωνία και στη συνέχεια αντικείμενα εκμετάλλευσης από έναν ιεροκήρυκα που τους πούλησε την αιωνιότητα… Οι ριζοσπαστικοί ιεροκήρυκες που κάνουν τις δικές τους μπίζνες και παίζουν με την δυστυχία σου δεν έχουν καλές προθέσεις. Μεταχειρίζονται την θρησκεία σου προς όφελός τους και μόνο. Αυτή είναι η μπίζνα τους, το μαγαζάκι τους. Αύριο, αδελφέ μου, θα είμαστε πιο δυνατοί, πιο ενωμένοι, πιο αλληλέγγυοι. Στο υπόσχομαι. Αλλά σήμερα, αδελφέ μου, κλαίω μαζί σου.
Ο κ. Luc Besson είναι γάλλος σκηνοθέτης, δημιουργός των ταινιών «Απέραντο γαλάζιο», «Το πέμπτο στοιχείο», «Νικίτα», κ.ά.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk