Να ανοίξουν τα χαρτιά τους με ένα ντιμπέιτ

Δύο εβδομάδες απέχουμε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και αυτό που κυριαρχεί στην προεκλογική εκστρατεία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ

Να ανοίξουν τα χαρτιά τους με ένα ντιμπέιτ | tovima.gr
Δύο εβδομάδες απέχουμε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και αυτό που κυριαρχεί στην προεκλογική εκστρατεία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ως έναν βαθμό και από την πλευρά της ΝΔ είναι μια ωραιοποιημένη εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία και των όσων πρέπει να γίνουν το 2015 – λες και το σκάφος της Ελλάδας γλίτωσε πλέον από την τρικυμία και πλέει αμέριμνα και με ούριο άνεμο στα ήρεμα νερά της ανάπτυξης.
Πρώτα απ’ όλα ο κ. Τσίπρας – ο οποίος ακροβατεί καθημερινά για να συμβιβάσει τις αντιφάσεις του κόμματός του – διακηρύσσει την ετοιμότητά του να διαπραγματευθεί με την Ευρώπη για τη μείωση του ελληνικού χρέους, δηλώνοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση ενώ του έχει διαμηνυθεί ξεκάθαρα από την κυρία Μέρκελ, τον κ. Ολάντ αλλά και τον κ. Ντράγκι ότι η τήρηση των δεσμεύσεων της σημερινής κυβέρνησης αποτελεί προϋπόθεση για τη μελλοντική χρηματοδότηση της χώρας – πάνω από 22 δισ. ευρώ απαιτούνται το 2015.
Ακόμη ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει από τη μία ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποτελέσει πρόβλημα για την Ευρώπη και το ευρώ και από την άλλη επιμένει στην υλοποίηση ενός οικονομικού προγράμματος που δημιουργεί μεγάλα ελλείμματα και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα εκτός της ευρωζώνης. Παράλληλα προτείνει ένα προοδευτικό προσκλητήριο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ – με τα δύο κόμματα δηλαδή που έχουν ως κύριο στόχο την απομάκρυνση της χώρας από το ευρώ!
Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς διακηρύσσει ότι θα κλείσει μέσα στον Φεβρουάριο τη συμφωνία με την τρόικα και θα υπογράψει την προληπτική γραμμή δανειακής στήριξης ώστε να διαπραγματευθεί στη συνέχεια με τους δανειστές την επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, χωρίς ωστόσο να μιλήσει για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να ολοκληρωθεί το Μνημόνιο. Μέτρα ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ που θα ζητήσουν από την επόμενη κυβέρνηση οι δανειστές για να πεισθούν ότι θα έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ευρώπη.
Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Σαμαράς θα πρέπει στις δύο αυτές εβδομάδες να ανοίξουν τα χαρτιά τους για να έχει ο πολίτης πλήρη εικόνα του τι μέλλει γενέσθαι πριν πάει στην κάλπη. «Εχουμε Plan B στη διαπραγμάτευση αλλά δεν σας το αποκαλύπτουμε», όπως ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας, ή «θα κλείσουμε χωρίς κανένα πρόβλημα τη συμφωνία με την τρόικα και θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη», όπως διατείνεται ο κ. Σαμαράς; Και τα δύο είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά. Και πάντως δεν είναι επαρκή για τον πολίτη που καλείται να αποφασίσει το μέλλον της χώρας στην κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών. Ενα ντιμπέιτ Σαμαρά – Τσίπρα θα αποκάλυπτε πολλά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk