Μεγάλος συμβιβασμός

Η Ευρώπη δεν μπορεί ούτε να ονειρευτεί ρυθμούς ανάπτυξης που χαρακτήριζαν τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες.

Μεγάλος συμβιβασμός | tovima.gr
Η Ευρώπη δεν μπορεί ούτε να ονειρευτεί ρυθμούς ανάπτυξης που χαρακτήριζαν τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. Πώς μπορεί να προσφέρει «δώρα» στην Ελλάδα; Με ποιον τρόπο οι εκλογές θα οδηγήσουν σε συνταρακτικές αλλαγές; Οι ψύχραιμοι πολίτες αναγνωρίζουν πως ο κ. Αντ. Σαμαράς, παρά τα σοβαρά λάθη που έγιναν, κατόρθωσε να διαμορφώσει συνθήκες στοιχειώδους σταθερότητας. Παράλληλα ο κ. Αλ. Τσίπρας εκφράζει το δίκαιο αίτημα για ανατροπή μιας πολιτικής που εφαρμόστηκε με μεγάλο κοινωνικό κόστος. Πράγματι, το μειονέκτημα του αρχηγού της αντιπολίτευσης είναι η έλλειψη εμπειρίας. Το πλεονέκτημά του είναι όμως ότι δεν ανήκει στο παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο που θεωρείται ανίκανο και διεφθαρμένο. Επιπλέον, η υποστήριξη στον «κόκκινο Αλέξη» στέλνει σαφές μήνυμα ότι οι Ελληνες πάτησαν κυριολεκτικά στην «κόκκινη γραμμή» και απαιτούν αλλαγή ρότας. Ποιος από τους δύο είναι «καταλληλότερος πρωθυπουργός»; Απάντηση: Και οι δύο!
Αν αρνηθούμε να παρασυρθούμε από τη συνθηματολογία της επικαιρότητας, θα διαπιστώσουμε ότι οι δύο αρχηγοί, παρά τη σφοδρή σύγκρουση στην οποία έχουν εγκλωβιστεί, διεκδικούν τα ίδια εθνικά αιτήματα. Και οι δύο έχουν ως «αντίπαλο» μια Ευρώπη που αρνείται να επιτρέψει στον έλληνα συνταξιούχο να απολαμβάνει μεγαλύτερη σύνταξη από τον Σλοβένο. Και οι δύο επιθυμούν να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα του χρέους. Και οι δύο συμφωνούν πως αυτή είναι η κυρίαρχη προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί ο πολλαπλασιασμός των πόρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Οι μεγάλοι εθνικοί στόχοι όμως δεν μπορούν να επιτευχθούν με ασταθείς κυβερνήσεις. Οταν η γερμανική ισχύς στηρίζεται στην απόφαση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών να σχηματίζουν μεγάλους συνασπισμούς, γιατί οι Ελληνες έχουμε την πολυτέλεια να απορρίπτουμε τις συνεργασίες; Αν υποθέσουμε ότι η επίλυση των ελληνικών προβλημάτων μοιάζει σχεδόν ακατόρθωτη, τότε η μοναδική επιλογή για να καταστεί περισσότερο εφικτή η φυγή προς το μέλλον είναι τα δύο μεγάλα κόμματα να τολμήσουν στις 26 Ιανουαρίου κάτι εξίσου «ακατόρθωτο»: έναν «μεγάλο συμβιβασμό».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk