Είναι υπόσχεση ευτυχίας

Εναν πολιτισμό που θα παρηγορεί και θα αφυπνίζει. Που θα αντανακλά την πραγματικότητα, μα πάνω από όλα θα τη διαμορφώνει

Είναι υπόσχεση ευτυχίας | tovima.gr
Εναν πολιτισμό που θα παρηγορεί και θα αφυπνίζει. Που θα αντανακλά την πραγματικότητα, μα πάνω από όλα θα τη διαμορφώνει. Εναν πολιτισμό που θα μας βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει γύρω μας και μέσα μας. Που θα τα βάζει με τις προκαταλήψεις και τον μίζερο μικροαστισμό μας. Που θα μιλά για τη διαφορετικότητα σαν να μην είναι καν κάτι το διαφορετικό. Εναν πολιτισμό που μας ενώνει. Που θα λειτουργεί σαν αντιβίωση για το τέρας που κρύβουμε μέσα μας. Που θα αγαπά το παρελθόν, αλλά πάνω από όλα θα κοιτάζει προς το μέλλον. Θέλουμε έναν πολιτισμό χωρίς βαρίδια και εξαρτήσεις. Εναν πολιτισμό που θα αντιστέκεται στη βαρβαρότητα, που θα απογειώνει και θα συγκινεί. Που θα απελευθερώνει το συναίσθημά μας, που θα κεντρίζει την περιέργειά μας, που θα μας συμφιλιώνει με τους φόβους μας.
Και όλα αυτά μπορεί να τα κάνει το θέατρο, ο χορός και η μουσική; Οχι, λένε κάποιοι. Ναι, λέμε εμείς. Γιατί μια παράσταση μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. Γιατί οι καλλιτέχνες κάνουν παρέα με ανθρώπους όλων των τάξεων και γι’ αυτό μπορούν να είναι ωραία επικίνδυνοι, να φέρνουν τα πάνω κάτω. Είναι η τέχνη και ο πολιτισμός μια υπόσχεση ευτυχίας; Ναι, είναι. Μια ευτυχία μακριά από τη νωθρή μακαριότητα, μια ευτυχία με περιέργεια, αμφισβήτηση, με βλέμμα καθαρό που διακρίνει την ομορφιά αλλά δεν κλείνει τα μάτια στην άσχημη αλήθεια. Εναν πολιτισμό που θα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.
Τι πολιτισμό θέλουμε; Πολιτισμό θέλουμε.
Η κυρία Αφροδίτη Παναγιωτάκου είναι εκτελεστική υποδιευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk