Ο Γιώργος και η Αριστερά

Δεν υπήρχε περίπτωση ο κ. Γ. Παπανδρέου να παραμείνει ακίνδυνος για πάντα.

Ο Γιώργος και η Αριστερά | tovima.gr
Δεν υπήρχε περίπτωση ο κ. Γ. Παπανδρέου να παραμείνει ακίνδυνος για πάντα. Η οικογένεια Παπανδρέου σχεδόν πιστεύει ότι συνδέεται μεταφυσικά με το πεπρωμένο του τόπου. Ισως δεν έχουν πολύ άδικο. Πρόκειται για τη μοναδική πολιτική οικογένεια που έχει ζήσει την αποθέωση και έχει υποστεί την ταπείνωση πολλές φορές τα τελευταία 100 χρόνια, από τότε που ο Γεώργιος, ο γιος του παπα-Ανδρέα από το Καλέντζι με τη ρητορική δεινότητα και τις νομικές σπουδές στη Γερμανία, έγινε διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Ελευθέριου Βενιζέλου. Η απόσταση από την εξουσία στην εξορία ποτέ δεν ήταν μεγάλη για κανέναν από τους τρεις πρωθυπουργούς της δυναστείας.
Ο Γιώργος έχει μάθει να ζει με σχετική αταραξία μέσα στη σκληρή κριτική, δίκαιη ή άδικη. Η δυσανεξία του απέναντι στην τεχνοκρατική προετοιμασία και η παροιμιώδης επιμονή του σε μια χαοτική πολιτική οργάνωση έχουν απομακρύνει από κοντά του τα καλύτερα μυαλά της προοδευτικής παράταξης. Ωστόσο, οι εμμονές του έχουν κάτι το πρωτοποριακό. Το γεγονός ότι κατηγορήθηκε τόσο πολύ για το περίφημο «δημοψήφισμα που δεν έγινε», το γεγονός ότι η πρωτοβουλία του μας άφησε τόσο πολύ εμβρόντητους τον Οκτώβριο του 2011 είναι γιατί όλοι έχουμε συνηθίσει να αποδεχόμαστε μια ευρωζώνη που χτίζεται και διοικείται με ελλιπείς και προσχηματικές δημοκρατικές διαδικασίες.
Η επιστροφή του Γιώργου προσθέτει σασπένς στην πολιτική και δυσκολεύει περισσότερο το σενάριο «πρώτη φορά Αριστερά». Ακόμη κι αν πήγε ως το Καστελόριζο για να μας βυθίσει στο Μνημόνιο, εξακολουθεί να έχει λαϊκό έρεισμα. Κάπως έτσι μπορεί να επιβεβαιωθεί και ένα άλλο στοιχείο της ταύτισης της δυναστείας με το εθνικό πεπρωμένο: από το 1944 ως σήμερα πάντοτε ένας Παπανδρέου έρχεται για να εμποδίσει την προέλαση της Αριστεράς προς την εξουσία. Ο κ. Αλ. Τσίπρας δεν μπορεί να τα υποτιμήσει όλα αυτά αν θέλει να οικοδομήσει στην πολιτική μια κυριαρχία με διάρκεια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk