Ευρωπαϊκή άκρα δεξιά: ταυτότητα και κυριαρχία

Το 15ο Συνέδριο του Εθνικού Μετώπου (ΕΜ) που έλαβε χώρα πριν δύο εβδομάδες στην Λυόν…

Ευρωπαϊκή άκρα δεξιά: ταυτότητα και κυριαρχία | tovima.gr

Το 15ο Συνέδριο του Εθνικού Μετώπου (ΕΜ) που έλαβε χώρα πριν δύο εβδομάδες στην Λυόν ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για την Πρόεδρο του κόμματος της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λε Πέν, να στείλει ορισμένα μηνύματα τόσο προς τα υπόλοιπα κόμματα της πολιτικής σκηνής της χώρας της, όσο και προς τα “αδελφά” κόμματα ανά την Ευρώπη. Στο πλαίσιο διεξαγωγής του Συνεδρίου, η Λε Πέν ανανέωσε την θητεία της ως προέδρου του κόμματος (με το ολοκληρωτικό ποσοστό του 100%). Στήριξη ωστόσο δεν είχε μόνον από πλευράς των μελών του κόμματός της, αλλά και από ηγέτες άλλων αντιμεταναστευτικών και εθνικολαϊκιστικών κομμάτων της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, οι οποίοι αποδέχτηκαν την πρόσκλησή της να παραστούν σε αυτή τη «διεθνή συνάντηση». Μεταξύ αυτών ο αρχηγός του Ολλανδικού «Κόμματος για την Ελευθερία» Γκέρτ Βίλντερς, ο Αντρέι Ισαΐεβ, αντιπρόεδρος της Δούμας και μέλος της «Ενωμένης Ρωσίας» του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ιταλός Ματέο Σαλβίνι, γενικός γραμματέας της ξενόφοβης «Λίγκας του Βορρά», ο Χανς-Κρίστιαν Στράσσε του Αυστριακού «Κόμματος της Ελευθερίας», ο Φίλιπ Κλέις, πρόεδρος του Φλαμανδικού «Βλάαμς Μπέλανγκ» και δύο νέοι σύμμαχοι της Λε Πέν, ο Τσέχος Ζίρι Τζάνεσεκ και ο Βούλγαρος Κρασιμίρ Καρακατσάνοβ του VMRO.

Μέσα από αυτή τη διεθνή χροιά την οποία έλαβε το Συνέδριο του ΕΜ, η Λε Πέν έδειξε ότι προΐσταται ενός αρκετά ισχυρού ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος που βρίσκει υποστηρικτές σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και την ίδια τη Ρωσία. Οι ομιλίες κατά τη διάρκεια του διημέρου κινήθηκαν γύρω από τους άξονες του αντιμεταναστευτισμού, του αντιαμερικανισμού και της ρωσοφιλίας. Η Λε Πέν προέταξε την ανάγκη για υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των συνόρων, της εθνικής ταυτότητας και ενότητας, ενώ αντιτάχθηκε στην «ιδεολογία της ανάμειξης» ως μιας ιδεολογίας που εξαλείφει τη «διαφορετικότητα» των κοινωνιών, ανασύροντας, έτσι, το πάγιο επιχείρημα της «Νέας Δεξιάς» περί του «δικαιώματος στη διαφορά». Αυτό το «δικαίωμα» στην πράξη, όπως γνωρίζουμε, ισοδυναμεί με πολιτικές μαζικής απέλασης των «αναφομοίωτων» ξένων που «απειλούν» με «αλλοίωση» την «εγχώρια» πολιτισμική ταυτότητα. Η Λε Πέν χαρακτήρισε το κόμμα της ως την «ενσάρκωση της ελπίδας», ως το «μέλλον» της Γαλλίας, φορέα ενός «νέου κοινωνικού συμβολαίου» που χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την «πολιτική σταθερότητα» στη χώρα της θα αποτελέσει τον «εγγυητή της Δημοκρατίας και της ασφάλειας». Απορρίπτοντας τόσο τον «υπερκρατισμό» όσο και τον «υπερφιλελευθερισμό», η Λε Πέν κάλεσε τους ηγέτες των αντίστοιχων κομμάτων σε μια «νέα συνεργασία μεταξύ των εθνών».

Σε αυτό το κλίμα συσπείρωσης των αντιμεταναστευτικών, νεορατσιστικών, ακροδεξιών κομμάτων κάτω από τη σημαία της εναντίωσης στους μετανάστες και τις ΗΠΑ, η παρθενική εμφάνιση του αντιπροέδρου της Ρωσικής Δούμας, ο οποίος απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους τούς αποκάλεσε «αγαπητούς συντρόφους», επιβεβαίωσε τις φωνές που, ειδικά κατά το τελευταίο διάστημα, επιχειρούν να αναδείξουν αυτή την σύσφιξη των

σχέσεων μεταξύ του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας και της ρωσικής πλευράς. Ο Ρώσος πολιτικός δεν έκρυψε την αντίθεσή του στις Βρυξέλλες και χαρακτήρισε τους «γραφειοκράτες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης «μαριονέτες των Ηνωμένων Πολιτειών». Σε ανάλογο ύφος, ο Βίλντερς, με έναν λαϊκιστικό λόγο καταγγελίας των «πολυπολιτισμικών ελίτ» για «προδοσία των λαών της Ευρώπης», έθεσε στο επίκεντρο την προστασία της εθνικής ταυτότητας, της εθνικής κυριαρχίας και των παραδόσεων των εθνών-κρατών, τα οποία απειλούνται από την «βάρβαρη κουλτούρα» των «ξένων», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους «κινδύνους» από το ισλάμ. Ο Βίλντερς κάλεσε, στο πλαίσιο αυτό, σε έναν κοινό, διαρκή αγώνα για την «ανάκτηση της πατρογονικής γης» και την αποδέσμευση των χωρών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που θα δώσει τέλος στο «πρόβλημα» της «μαζικής μετανάστευσης». «Οι πατρίδες μας αρχίζουν και ξυπνούν», θα επισημάνει κλείνοντας την ξενοφοβική και ισλαμόφοβη ομιλία του.

Σε ανάλογο ξενοφοβικό κλίμα κινήθηκε και ο Ματέο Σαλβίνι, γενικός γραμματέας της Ιταλικής Λίγκας του Βορρά, ο οποίος δήλωσε «υπερήφανος» που είναι «λαϊκιστής». Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι με την Μαρίν Λε Πέν μοιράζονται κοινές θέσεις για την μετανάστευση, τους φόρους, το αγροτικό πρόβλημα, και βέβαια το ευρώ, καθώς και την υποστήριξη του παραδοσιακού μοντέλου της οικογένειας. «Θέλουμε να φτιάξουμε ένα ευρωπαϊκό κίνημα» τόνισε, και πρότεινε τη σύσταση μιας «αυθεντικής» Ευρώπης. Κατά τη γνώμη του, η Ευρώπη και το ευρωπαϊκό νόμισμα θα καταρρεύσουν και η μόνη λύση είναι οι λαοί να επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα. Στο επίκεντρο ο πολίτης και όχι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατέληξε ο ηγέτης της «Λίγκας του Βορρά».

Το συνέδριο του ΕΜ επιβεβαίωσε και εμβάθυνε, επομένως, μια σαφή πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση στην συγκεκριμένη ομάδα των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων της άκρας δεξιάς. Ο προσανατολισμός αυτός, που στηρίζεται στον ρατσιστικό και λαϊκιστικό εκθειασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής ταυτότητας, προέταξε την ανάγκη για σύναψη πολιτικών συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με κόμματα που έχουν ως κοινό στόχο την αναχαίτιση της μαζικής ματανάστευσης, την αντίθεση στο ευρώ και τις «τράπεζες», τις «Βρυξέλλες» και τις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε καλύτερα να κατανοήσουμε την αντιευρωπαϊκή υπόσχεση της Μαρίν Λε Πέν για διενέργεια δημοψηφίσματος με στόχο την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιστροφή στην εθνική κυριαρχία, καθώς και την υποστήριξη που παρείχαν σε αυτήν την προοπτική οι παρευρισκόμενοι ακροδεξιοί ηγέτες, με πρώτους τους Βίλντερς και Σαλβίνι. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημάνουμε εδώ ότι ο Γκέρτ Βίλντερς, το κόμμα του οποίου θεωρείται φορέας υπεράσπισης «δυτικών κοσμικών αξιών», υποστήριξε με ιδιαίτερο σθένος την επιστροφή στις πατρίδες, τις εθνικές παραδόσεις και τις εθνικές ταυτότητες, αθρώνοντας αυτή του τη στάση με τον ισλαμόφοβο ρατσισμό του. Με την έννοια αυτή, δεν θα ήμασταν μακριά από την πραγματικότητα, αν υποστηρίζαμε ότι με αφορμή αυτό το συνέδριο διατυπώθηκε πιο καθαρά ο πυρήνας ενός ισχυρού λαϊκιστικού ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος του οποίου θεμελιώδης αναφορά είναι η εθνική κυριαρχία και η εθνική ταυτότητα.

*Η Αναστασία Ε. Ηλιαδέλη είναι Υποψήφια Διδάκτωρ Συγκριτικής Πολιτικής στο Α.Π.Θ., Υπότροφος Ιδρύματος Ωνάση και ΙΠΕΠ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk