Η νάρκη του ασφαλιστικού

Πέρα από τις όποιες αδικαιολόγητες ή και εκβιαστικές σε ορισμένα θέματα εμμονές της τρόικας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι μία νάρκη που αν δεν αντιμετωπιστεί, θα τη βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μας.

Η νάρκη του ασφαλιστικού | tovima.gr
Πέρα από τις όποιες αδικαιολόγητες ή και εκβιαστικές σε ορισμένα θέματα εμμονές της τρόικας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι μία νάρκη που αν δεν αντιμετωπιστεί, θα τη βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μας. Όταν πριν 15 χρόνια ο Τ.Γιαννίτσης τόλμησε να θέσει το πρόβλημα και να προτείνει μια μεταρρύθμιση, συνάντησε την καθολική αντίδραση από το πολιτικό σύστημα, σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και από την κοινωνία, που αρνιόταν οποιαδήποτε συζήτηση. Ακόμα και το 2009 όταν ο Αλ.Παπαδόπουλος προειδοποιούσε ότι «όταν κάποιος βγαίνει στη σύνταξη πριν τα 60 του χρόνια, δηλαδή στα 45 και στα 50, δεν είναι συνταξιούχος. Είναι εισοδηματίας του δημοσίου», κανείς δεν ήθελε να τον ακούσει.
Φτάσαμε λοιπόν σήμερα, βοηθούσης και της κρίσης, σε μια σχεδόν αδιέξοδη κατάσταση που προκαλεί πολύ περισσότερες ανατροπές σε όσους είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, γιατί επιμέναμε επί χρόνια να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Μια οικονομία με 2,7 εκατ. συνταξιούχους και 3 εκατ. εργαζόμενους, πολλοί από τους οποίους υποαμείβονται ή απασχολούνται περιστασιακά, με χιλιάδες επιχειρήσεις να μην πληρώνουν ή να καθυστερούν τις ασφαλιστικές εισφορές, με ένα μεγάλο ποσοστό «μαύρης» εργασίας, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι δεν αντέχει να συντηρεί το ασφαλιστικό σύστημα.
Ακόμα και σήμερα όμως, με αυτά τα τραγικά δεδομένα, το πολιτικό μας σύστημα, αντί να αναζητήσει τις προσφορότερες δυνατές λύσεις για να εξορθολογιστεί όσο γίνεται πια στο σύστημα, προτιμά να μοιράζει ανέξοδες υποσχέσεις. Με συνέπεια η τρόικα να απαιτεί όλο και σκληρότερες παρεμβάσεις, είτε στα όρια ηλικίας, είτε στο ύψος των συντάξεων. Με το βάρος να πέφτει στους ώμους των νεότερων ηλικιών που θα είναι υποχρεωμένες να δουλεύουν όλο και περισσότερο για να πληρώνουν τις συντάξεις των γονιών τους.
Όσο είναι καιρός ακόμα και πριν μας επιβληθούν καταναγκαστικά ακόμα χειρότερα μέτρα,πρέπει να δούμε πώς θα διαχειριστούμε αυτή τη νάρκη. Με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, για όσους έχουν πραγματικά ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με τις λιγότερες δυνατές επιβαρύνσεις για τις επόμενες γενιές. Αλλά για αυτό χρειάζεται εθνική συνεννόηση και συναίνεση γιατί κανένα κόμμα, καμιά κυβέρνηση δεν αντέχει να το διαχειριστεί από μόνη της. Κάτι που δυστυχώς, ούτε καν διαφαίνεται στον ορίζοντα…

TO BHMA

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk