Υποκρισία και ανορθολογισμός

Μιλώντας για τα κακώς κείμενα του πανεπιστημίου σε περιφερειακό τηλεοπτικό κανάλι, ο πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ

Υποκρισία και ανορθολογισμός | tovima.gr
Μιλώντας για τα κακώς κείμενα του πανεπιστημίου σε περιφερειακό τηλεοπτικό κανάλι, ο πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, καθηγητής Γιάννης Τζιφόπουλος, είπε: «Φοβούμαι ότι πρέπει να φασιστοποιηθούμε όσοι είμαστε σε θέση εξουσίας». Ο φοιτητικός τηλεβόας έδρασε και ο αντιπρύτανης παραιτήθηκε. Η ιστορία είναι πολλαπλώς ενδεικτική και διδακτική.
Πρώτον, είδηση δεν είναι όταν οι φοιτητές δαγκώνουν κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή τον αντιπρύτανη αλλά όταν ο αντιπρύτανης δαγκώνει άπαξ και κατ’ εξαίρεση τους φοιτητές. Ο φασισμός δεν είναι ταμπού ως θεσμοποιημένη πρακτική, αλλά είναι πυρακτωμένο ταμπού ως «εν τη ρύμη» κουβέντα.
Δεύτερον, το κυρίαρχο μέσο της τηλοψίας εορτάζει την ακαταμάχητη ισχύ του με την υπότιτλη μεγέθυνση μιας έκφρασης που ζητάει επειγόντως τα ευρύτερα συμφραζόμενά της αλλά τα στερείται επειδή προέχει η εμπορικότητα του «ντόρου».
Τρίτον, η επιβεβαίωση, όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών Φιλολογίας, ότι κάποιοι (περισσότεροι ή λιγότεροι – δεν έχει ιδιαίτερη σημασία) στιγματίζουν αξιωματικά ως «χουντική» οποιαδήποτε νόμιμη άμυνα απέναντι στον τραμπουκισμό και τον τσαμπουκά. Καμία Σύγκλητος δεν μπορεί να συνεδριάζει αν δεν το στέργουν οι πραιτοριανοί του «άλλου πανεπιστημίου», όπου μπορούν να αλέθουν οι πάντες χωρίς αλεστικά τέλη.
Τέταρτον, η συνεργατική αποτελεσματικότητα υποκρισίας και ανορθολογισμού είναι η πιο ασύμμετρη από τις ασύμμετρες απειλές που αντιμετωπίζει, μαζί με τόσες άλλες αρρυθμίες, η κοινωνία μας. Η «αδημοσίευτη» κουφόβραση της κοινής γνώμης και η εγγαστρίμυθη δυσφορία των αρμοδίων δεν επαρκούν. Επείγει να βγάλουμε φωνή.
O κ. Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής είναι ακαδημαϊκός, καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk