Η «νέα» Τουρκία και εμείς

Μέσα σε ένα ιδιαιτέρως βαρύ κλίμα, από τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Κυπριακό και στο Αιγαίο

Η «νέα» Τουρκία και εμείς | tovima.gr
Μέσα σε ένα ιδιαιτέρως βαρύ κλίμα, από τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Κυπριακό και στο Αιγαίο, άρχισε αυτό το Σαββατοκύριακο με την επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα η νέα φάση του ελληνοτουρκικού διαλόγου η οποία και θα ολοκληρωθεί στις 5 Δεκεμβρίου με την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα. Και είναι αυτή η πρώτη φορά που η ελληνική πλευρά θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους εκπροσώπους της «νέας» Τουρκίας, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την άνοδο του Ταγίπ Ερντογάν στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Μια Τουρκία που φαίνεται να εγκαταλείπει οριστικά την πορεία προς την Ευρώπη, να στρέφεται φανερά πλέον προς το ισλαμικό της παρελθόν και να υιοθετεί το μοντέλο της αυταρχικής διακυβέρνησης.
Ο κ. Βενιζέλος επισκέπτεται μια χώρα στην οποία, μεταξύ άλλων, έχει απαγορευθεί στον Τύπο να δημοσιεύει ειδήσεις αναφορικά με τις ανακρίσεις για τα κυβερνητικά σκάνδαλα διαφθοράς· ο προϋπολογισμός για τις ανάγκες των μυστικών υπηρεσιών έχει πολλαπλασιασθεί· ενισχύονται χωρίς κανέναν έλεγχο οι εξουσίες της αστυνομίας. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο κ. Ερντογάν δηλώνει ότι η ισότητα ανδρών και γυναικών αντιβαίνει στους νόμους της φύσης και ότι η θρησκεία καθόρισε τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Θυμήθηκε μάλιστα ότι όταν ήταν μικρός φιλούσε τα πόδια της μητέρας του γιατί, σύμφωνα με το Κοράνι, «ο Παράδεισος βρίσκεται στα πόδια της γυναίκας»!
Αυτά εν ολίγοις (διότι υπάρχουν φυσικά και πάρα πολλά άλλα) συνθέτουν το πρόσωπο της «νέας» Τουρκία. Για να μη μιλήσουμε για τα χιλιοειπωμένα περί της στάσης της στην κρίση της ευρύτερης περιοχής της στην οποία εντάσσεται και το Κυπριακό, με την πρόσθετη τώρα διάσταση του ενεργειακού ζητήματος που περιπλέκει ακόμη περισσότερο το πολύχρονο αυτό πρόβλημα. Είναι λοιπόν επιτακτικά αναγκαίο την ώρα που η κεμαλική Τουρκία, την οποία τόσα χρόνια γνωρίζαμε, αλλάζει ραγδαία να διατηρήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας μαζί της ανοιχτούς. Πρώτον, για να γνωρίζουμε πού τελικά το πάει και δεύτερον – και κυριότερο – για να αναπροσαρμόσουμε τη δική μας πολιτική απέναντί της με βάση τα νέα δεδομένα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk