«Κάτι δεν πήγαινε καλά. Υπήρχαν δύο… λάθος νότες από την πρώτη κιόλας ηχογράφηση του «Goldfinger»» λέει η Σίρλεϊ Μπάσεï, «δύο νότες που στα δικά μου αφτιά ακούγονταν παράταιρες. Οι μαέστροι που με διηύθυναν μού έλεγαν πως δεν υπήρχε τίποτε λάθος. Εγώ όμως πάντα το άκουγα. Ολα αυτά τα χρόνια, όποτε έλεγα το τραγούδι, το άκουγα. Ως τώρα, που για τις ανάγκες της νέας ηχογράφησης πειράξαμε λίγο την τονικότητα ώστε να ταιριάζει με τη φωνή μου στη σημερινή της κατάσταση. Ξαφνικά το λάθος εξαφανίστηκε! Γι’ αυτό και μόνο χάρηκα που τραγούδησα ξανά το «Goldfinger»». Το οποίο περιλαμβάνεται στο ολοκαίνουργιο άλμπουμ της 77χρονης σταρ. Τίτλος του «Hello like before» και εκτός από την επανεκτέλεση του υπερεπιτυχημένου θέματος του κινηματογραφικού «Τζέιμς Μποντ», 50 χρόνια μετά την πρώτη ηχογράφησή του, περιέχει κυρίως τραγούδια που η Μπάσεϊ δεν είχε ξανατραγουδήσει. Τα οποία ερμηνεύει με μοναδικό κέφι και αποστομωτική μουσική ακρίβεια, για να επιβεβαιώσει ότι και σε αυτή την ηλικία παραμένει η… γυναίκα-ορχήστρα, μια προικισμένη αλλά και εξαιρετικά γενναιόδωρη καλλιτέχνιδα που ξέρει πάντα να ξεσηκώνει το κοινό.
Κάπως έτσι ξεσήκωσε εξάλλου τους παρισταμένους πριν από μερικούς μήνες στην απονομή των βραβείων Οσκαρ, όταν βρήκε στη σκηνή για να μεταμορφωθεί μαγικά από γιαγιά Σίρλεϊ στη δυναμική ντίβα που είχαμε γνωρίσει και χειροκροτήσει αρκετές δεκαετίες πριν.
Γιατί έχουν περάσει πολλά, πάρα πολλά χρόνια από τότε που η γεννημένη (το 1937) στο Κάρντιφ της Ουαλίας Σίρλεϊ Βερόνικα Μπάσεϊ, κόρη μιας Αγγλίδας και ενός Νιγηριανού, ξεκίνησε τη διεθνή καριέρα της, για να αναδειχθεί στην πιο επιτυχημένη τραγουδίστρια της Βρετανίας. Η αρχή έγινε από τα δεκατέσσερα χρόνια της: η μικρή Σίρλεϊ, η οποία για βιοποριστικούς λόγους εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο που παρασκεύαζε λουκάνικα, άρχισε τα Σαββατοκύριακα να εμφανίζεται σε διάφορα μικρά κλαμπ. Το 1951 υπέγραψε το πρώτο της επαγγελματικό συμβόλαιο, με το παρθενικό single της, το «Burn my candle», να κυκλοφορεί το 1956. Κάπως έτσι ξεκίνησε η περίοδος των μεγάλων επιτυχιών, με την ερμηνεύτρια να κυκλοφορεί περισσότερα από 40 άλμπουμ, οι πωλήσεις των οποίων έχουν ξεπεράσει τα 135.000.000 σε όλον τον κόσμο. Μεταξύ άλλων έχει τραγουδήσει για τον Τζον Κένεντι, την ημέρα που ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει ηχογραφήσει το «Something» των Μπιτλς κάνοντάς το μεγαλύτερη επιτυχία από ό,τι είχε κάνει το συγκρότημα, ενώ παραμένει η μοναδική ερμηνεύτρια που έχει τραγουδήσει σε τρεις ταινίες «Τζέιμς Μποντ», στις «Goldfinger», «Diamonds are forever» και «Μoonraker».
Τελευταίως, η (από το 2000) Ντέιμ Σίρλεϊ, αναποφάσιστη για το αν πρέπει να καθήσει στο πολυτελές σπίτι της και να κάνει τη γιαγιά στα πέντε εγγόνια της ή να συνεχίσει την καριέρα της, αποσύρεται και επιστρέφει ξανά και ξανά. Κάπως έτσι επέστρεψε το 2007 τραγουδώντας στο ροκ φεστιβάλ Glastonbury. Ετσι ξαναεπέστρεψε το 2009 με το άλμπουμ «Τhe Ρerformance» και με τραγούδια που είχαν γράψει ειδικά για αυτήν οι Ρet Shop Βoys, οι Μanic Street Ρreachers, ο Ρούφους Γουέινραϊτ κ.ά. Και είναι πάλι εδώ με τις νέες ηχογραφήσεις της. Ερμηνεύοντας τραγούδια όπως τα «Englishman in New York», «Wild is the wind», «Fever», «We got music» καθώς και το «Diamonds are a girl’s best friend», και επιβεβαιώνοντας ότι (όπως λέει και ο τίτλος του DVD με συναυλία που έδωσε το 1977 στο Βέλγιο) ορισμένες «Divas are forever» (μερικές ντίβες είναι παντοτινές)!
Στιγμές από τη ζωή της

1954: Γεννάει την αγνώστου πατρός Σάρον Μπάσεϊ, την οποία μεγάλωσε ως τα 9 της χρόνια η αδελφή της. Ετσι η μικρή την πραγματική μητέρα της την αποκαλούσε «θεία Σίρλεϊ».

1961: Παντρεύεται τον Κένεθ Χιουμ, έναν (δηλωμένο) ομοφυλόφιλο παραγωγό κινηματογραφικών ταινιών.
1963: Γεννάει την επίσης αγνώστου πατρός Σαμάνθα Μπάσεϊ. Λέγεται ότι είναι παιδί του ηθοποιού Πίτερ Φιντς, με τον οποίο έζησε έναν μεγάλο έρωτα. Η Μπάσεϊ ποτέ δεν το επιβεβαίωσε. Ο Φιντς πάντα το αρνούνταν.
1965: Χωρίζει από τον Χιουμ. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν τη ρωτούν αν πράγματι δεν γνώριζε τις σεξουαλικές προτιμήσεις του όταν τον παντρεύτηκε, θα πει: «Ηταν σπουδαίος, πάρα πολύ έξυπνος και με έκανε να γελάω. Δεν θα λερώσω το όνομά του τώρα που πέθανε. Τον λάτρευα!».
1968: Παντρεύεται τον Σέρτζιο Νόβακ, στέλεχος μεγάλων ξενοδοχείων, ο οποίος έγινε και μάνατζέρ της. Ο νέος σύζυγός της δίνει το επίθετό του στις δύο κόρες της.
1971: Το ζευγάρι υιοθετεί τον Μαρκ, γιο μιας ανιψιάς της, για να του δώσει μια καλύτερη ζωή. (Η Σίρλεϊ και ο Μαρκ θα απομακρυνθούν όταν εκείνος θα πουλήσει στον Τύπο ιστορίες για τα μεθύσια και τους εραστές της μητέρας του.)
1977: Χωρίζει από τον Νόβακ.
1985: Η κόρη της Σαμάνθα Μπάσεϊ-Νόβακ βρίσκεται νεκρή στον ποταμό Εϊβον στο Μπρίστολ. Επίσημη αιτία θανάτου: αυτοκτονία. Η Μπάσεϊ επιμένει (και εξακολουθεί να επιμένει) ότι επρόκειτο για δολοφονία. Το 2010 η υπόθεση επανεξετάζεται αλλά ξαναμπαίνει στο αρχείο καθώς τα στοιχεία που είχαν προσκομισθεί δεν κρίθηκαν επαρκή.
2009-2010: Ανακοινώνει ότι η σχέση της με τον θετό γιο της έχει αποκατασταθεί μερικώς: «Κάνουμε τώρα μεγάλες συζητήσεις στο τηλέφωνο, δεν είναι πάντα εύκολο…».
2014: Ζει στο Μόντε Κάρλο, όπου και δεν πληρώνει τους φόρους που θα πλήρωνε στην Αγγλία και, όπως δηλώνει η ίδια, αισθάνεται ασφαλής και μπορεί πιο εύκολα να προστατεύει την ιδιωτική ζωή της από τα αδιάκριτα μάτια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ