Δόσεις και ρυθμίσεις

Στο υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε τράγος, αποδιοπομπαίος, για να του φορτωθούν τα κρίματα.

Δόσεις και ρυθμίσεις | tovima.gr

Στο υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε τράγος, αποδιοπομπαίος, για να του φορτωθούν τα κρίματα. Χρειάζεται να αποφορτιστεί το κλίμα με τα φορολογικά και τα έσοδα οπότε μια διαπόμπευση είναι ό,τι πρέπει επί της παρούσης. Για να ακριβολογούμε, ως προς το φύλο, βρέθηκε αποδιοπομπαία κατσίκα, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Η αφορμή για την όλη συζήτηση δόθηκε από ομιλία της Σαββαΐδου, με την οποία διαβεβαίωνε ότι ο φόρος ακινήτων, ο ενφιά, θα περιλαμβάνεται στη ρύθμιση που προβλέπει αποπληρωμή οφειλών έως και 100 μηνιαίες δόσεις. Ξεκίνησε λοιπόν μια τεράστια κόντρα η οποία είναι εντελώς εκτός πλαισίου, δηλαδή έγινε ζητούμενο το πώς και το γιατί της πρώτης ανακοίνωσης. Εγινε θέμα το επί της διαδικασίας, δηλαδή οι πιέσεις της τρόικα. Εγινε θέμα η υπαναχώρηση της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση εξαιρεί τελικά από τη ρύθμιση των 100 μηνιαίων δόσεων όλες τις απλήρωτες (ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες) δόσεις του ενφιά καθώς και τις μη ληξιπρόθεσμες δόσεις του φόρου εισοδήματος του 2014. Τούτο όμως είναι το μικρό, το ελάχιστο. Είναι μια ασήμαντη απόφαση και δεν έχουν καμία σημασία τα πρόσωπα, οι ανακοινώσεις, οι ομιλίες, οι διαρροές. Το μείζον είναι το εξής: τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενοι χρωστούν χρήματα στο Δημόσιο. Οι οφειλές τους συνολικά φθάνουν τα 71,5 δισ. ευρώ. Οι οφειλές κάθε μήνα αυξάνονται.

Ο φόρος των ακινήτων δεν μπαίνει σε διακανονισμό προκειμένου να μην υπάρξει τρύπα στον προϋπολογισμό. Κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο φόρος θα καταβληθεί στην ώρα του. Είναι περισσότερο από προφανές ότι οι οφειλέτες αδυνατούν να ανταποκριθούν. Δεν θα είναι συνεπείς και τούτο θα οδηγήσει σε μια νέα επινόηση, κάτι σαν «φόρο αναπνοής» ή «φόρο σωματικής επαφής»_ δεν έχει μείνει κάτι άλλο.

Η κυβέρνηση έχει μπει σε φαύλο κύκλο όσον αφορά τα έσοδα. Απομυζεί τα ίδια πρόσωπα, επαναλαμβάνει λάθη, έχει ανέφικτους στόχους. Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν στην εκτίμηση ότι ο φόρος ακινήτων δεν θα καταβληθεί έγκαιρα, με ή χωρίς δόσεις, με ή χωρίς ρυθμίσεις. Είναι λοιπόν απορίας άξιο που εκεί στο υπουργείο αναλώνονται σε ασήμαντες λεπτομέρειες και δεν επικεντρώνονται στην ουσία. Λένε ότι βγαίνουμε από την κρίση τη στιγμή που βυθιζόμαστε ακόμη πιο πολύ μέσα σε αυτήν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk