Μπρόκολο ογκρατέν με κρέμα γιαουρτιού

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

2 μπρόκολα (500 γρ. το καθένα)

20 ml έ.π. ελαιόλαδο

2 μικρά πράσα, ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

60 ml κόκκινο ξηρό κρασί

20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση

60 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρέμα γιαουρτιού

600 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά

3 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

60 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

λίγο έ.π. ελαιόλαδο για το τέλος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφαιρούμε από τα μπρόκολα το σκληρό μέρος από τα κοτσάνια τους, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα, με τη βάση προς τα κάτω, με τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει. Τα βράζουμε για περίπου 10 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό. Τα βγάζουμε σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν. Μόλις κρυώσουν, τα χωρίζουμε σε μπουκετάκια.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε στη φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Σε ένα ταψί απλώνουμε το μπρόκολο, τα ντοματίνια και τα σοταρισμένα πράσα με το σκόρδο. Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τα αβγά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά, ώσπου να ενωθούν τα υλικά.

Περιχύνουμε το φαγητό με την κρέμα γιαουρτιού, πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, έως ότου να ροδίσει η κρούστα. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk