Αρκεί να μην βουλιάξει η βάρκα!

Την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες ξεκίνησε ουσιαστικά η διαπραγμάτευση για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο. Συνεπώς δεν υπάρχει πλέον εύκολος ή αναίμακτος δρόμος επιστροφής.

Την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες ξεκίνησε ουσιαστικά η διαπραγμάτευση για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο. Συνεπώς δεν υπάρχει πλέον εύκολος ή αναίμακτος δρόμος επιστροφής.
Τρεις προκαταρκτικές παρατηρήσεις.

Πρώτον
και σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζει ή προσδοκά η αντιπολίτευση, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία, κατά πάσα πιθανότητα εντός του 2014.
Είναι προφανές ότι ουδείς θέλει να ξεκινήσει το 2015 με τη χώρα ασκεπή, τη διαπραγμάτευση ανοιχτή και την αβεβαιότητα να πλανάται.
Αυτή η συμφωνία θα δεσμεύσει τη χώρα και ουδείς μπορεί να τη σκίσει ή να την αγνοήσει ή να μην την εφαρμόσει χωρίς συνέπειες.

Δεύτερον,
είμαστε στην αρχή της διαπραγμάτευσης και όπως είναι φυσιολογικό οι δύο πλευρές ξεκινούν από τη θέση της πρώτης επιλογής τους.
Θα ακολουθήσουν προφανώς οι τεχνικές διαπραγματεύσεις και οι πολιτικοί συμβιβασμοί για να φτάσουμε σε κάποιο τελικό αποτέλεσμα.

Τρίτον,
και οι δύο πλευρές έκαναν ήδη ένα βηματάκι μπροστά σε σχέση με όσα διακινούσαν έως προσφάτως για το λεγόμενο «δίχτυ ασφαλείας».
Η ελληνική πλευρά μάλλον απέσυρε σιωπηλά το «όχι λεφτά, όχι Μνημόνιο» για να μείνει στο «θα δούμε για λεφτά, αλλά όχι Μνημόνιο».
Η ευρωπαϊκή πλευρά μετακινήθηκε από το «όχι λεφτά χωρίς Μνημόνιο» για να πάει στο «όχι λεφτά χωρίς προϋποθέσεις».
Ποιες θα είναι αυτές; Πώς θα ελέγχονται; Πώς θα ενεργοποιούνται οι διαδικασίες ασφαλείας; Πόσα λεφτά θα υπάρχουν διαθέσιμα κι από πού θα προέρχονται; Για ποιο χρονικό διάστημα;
Ολα αυτά είναι το αντικείμενο μιας διαπραγμάτευσης η οποία θα γίνει σε πολλά επίπεδα και ίσως είναι νωρίς να προεξοφλήσουμε το παραμικρό.
Λογικά όμως η κατάληξή της θα οδηγήσει την Ελλάδα από τον «ειδικό μηχανισμό του Μνημονίου» σε κάποιον μηχανισμό που προβλέπεται ήδη από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Υποθέτω ότι αυτό θα αποτελέσει και τη βασική «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά: να μπει ένα τέλος στις ειδικές διαδικασίες επιτήρησης!..
Αλλά εκεί ακριβώς εγγράφεται το πρόβλημα με το ΔΝΤ.
Οπως φαίνεται και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι ο ρόλος του ως ελεγκτικού μηχανισμού και ως δανειστή ολοκληρώνεται κάπου εδώ.
Η ελληνική πλευρά ίσως θα επιθυμούσε να απαλλαγεί εντελώς αλλά μια μερίδα των ευρωπαίων συνομιλητών θεωρεί ότι η παρουσία του ΔΝΤ πρέπει να παραταθεί διότι θα λειτουργήσει ως εγγύηση απέναντι στις διεθνείς αγορές.
Συνεπώς αυτός ο νέος ρόλος του ΔΝΤ θα πρέπει να προσδιοριστεί σχεδόν εξ αρχής διότι (κι εδώ είναι το πρόβλημα…) τίποτα σχετικό δεν προβλέπεται με σαφήνεια στις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Ωραίο εύρημα το «πίσω κάθισμα» που λέει και ο Γκίκας Χαρδούβελης, αλλά δεν είναι καθόλου σαφές πως όταν λέμε «πίσω κάθισμα» εννοούμε όλοι το ίδιο.
Περιέργως δυσκολότερη και από τη διαπραγμάτευση για την έξοδο από το Μνημόνιο ίσως αποδειχθεί η αξιολόγηση.
Πρώτον επειδή στο Eurogroup συμφώνησαν πως χωρίς αξιολόγηση δεν υπάρχει διαπραγμάτευση.

Δεύτερον
επειδή οι «τροϊκανοί» γνωρίζουν πως είναι η τελευταία τέτοια διαδικασία, άρα προσπαθούν να φορτώσουν τη βάρκα όσο περισσότερο μπορούν.
Από εκεί και πέρα μένει να αποδειχθεί πόσο μπορεί να φορτωθεί η βάρκα χωρίς να βουλιάξει.
Κυρίως όταν η προκλητική εμμονή τους σε ζητήματα που ούτε κατά διάνοια θα έπρεπε να εμπίπτουν στο ενδιαφέρον τους (όπως, για παράδειγμα, ο συνδικαλιστικός νόμος…) κινδυνεύει να την αναποδογυρίσει τη στιγμή ακριβώς που πάει να πιάσει λιμάνι.

«Βοήθεια! Βοήθεια!»
Την πάτησε ο Γιούνκερ! Οχι μόνο κοτζάμ Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων ξεμπρόστιασε τον φορολογικό Παράδεισο του Λουξεμβούργου – ο οποίος πάντως ήταν γνωστός σε όλους και από χρόνια, με εξαίρεση ενδεχομένως τους Ερευνητές Δημοσιογράφους…
Αλλά και κοτζάμ Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο με την οποία ερωτά τον πρόεδρο της Κομισιόν μήπως έχει «σύγκρουση συμφερόντων» επειδή επί πρωθυπουργίας του το Λουξεμβούργο υπέγραψε διάφορες από τις φορολογικές συμφωνίες που εντόπισαν οι Ερευνητές Δημοσιογράφοι.
Το μόνο που μένει πλέον στον δυστυχή Γιούνκερ είναι να καταπλεύσουν στις Βρυξέλες και η Ζωή με τη Ραχήλ για να τριτώσει το κακό.
Εκεί να δεις φωνές για «Βοήθεια!» που έχουν να πέσουν…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk