$600 εκατ. για ασφάλιστρα!

Οι αιχμές των βελών που βρέθηκαν στο πεδίο της μάχης των Θερμοπυλών το 480 π.Χ.

$600 εκατ. για ασφάλιστρα! | tovima.gr


Οι αιχμές των βελών που βρέθηκαν στο πεδίο της μάχης των Θερμοπυλών το 480 π.Χ., ο Κούρος από το Ιερό του Απόλλωνος Πτώου Βοιωτίας ή η ερυθρόμορφη υδρία του «ζωγράφου του Πηλέα» πόσο νομίζετε ότι… κοστολογούνται; Η αξία τους, θα πείτε, είναι ανεκτίμητη, όπως ανεκτίμητη είναι και η αξία των συνολικά 543 κορυφαίων ελληνικών αρχαιοτήτων που θα σταλούν στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες προς επίδειξη. Και όμως η ελληνική κυβέρνηση απαίτησε από την καναδική και το πέτυχε να ασφαλίσει όλες αυτές τις αρχαιότητες που θα ταξιδέψουν αεροπορικώς σε περίπτωση απώλειας, κλοπής ή καταστροφής. Το καναδικό υπουργείο Πολιτισμού υπέγραψε ασφαλιστήριο συμβόλαιο 600 εκατ. δολαρίων και για τις 543 ελληνικές αρχαιότητες. Δηλαδή, κάθε μία ασφαλίστηκε περίπου από 1 εκατ. δολάρια (τόσο ασφαλίστηκαν και οι αιχμές των βελών του Λεωνίδα της Σπάρτης), ασφαλιστήριο συμβόλαιο-ρεκόρ.
***
Ρεκόρ όμως αποτελεί, όπως μου εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας, και ο αριθμός των αρχαιοτήτων που θα σταλούν στο εξωτερικό. Πρόκειται για μια «πολιτιστική επίθεση» στη Βόρεια Αμερική με τίτλο «Οι Ελληνες από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο. Ενα νέο ταξίδι Ελληνισμού σε μουσεία του Καναδά και των ΗΠΑ». Τώρα, θα πείτε, τι είδους αρχαιότητες ξενιτεύουμε για δύο χρόνια και γιατί τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους στοιχίζουν τόσο πολύ; Τούτο γίνεται επειδή το χρονολογικό πλαίσιο καλύπτει από την Εποχή του Λίθου έως την ελληνιστική περίοδο, δηλαδή από το 6000 π.Χ. έως και τον 2ο αιώνα π.Χ. Υπάρχουν εξαίσια έργα πλαστικής, ζωγραφικής, κοσμηματοτεχνίας και τορευτικής από τα αρχαιολογικά μουσεία Θεσσαλονίκης, Αιγών και Πέλλας: τα αργυρά σκεύη από τον τάφο του Φιλίππου Β’, το χρυσό στεφάνι από τις Αιγές, το χρυσό μετάλλιο της Ολυμπιάδας, η γυναικεία ταφή του Δερβενίου, η ανδρική ταφή της Σταυρούπολης και πολλά άλλα.
«Ο Ερντογάν έχει ξεφύγει»


Αν και ο Δ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε ιδιωτικώς, όπως ειπώθηκε, τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν την επομένη της παραίτησής του από το υπουργείο Αμυνας, μαθαίνω ότι «η συνάντηση ήταν πέρα για πέρα απογοητευτική». Πληροφοριοδότης μου επιμένει ότι άλλα περίμενε ο κ. Αβραμόπουλος και άλλα βρήκε από τον Ερντογάν. Περίμενε να υπάρξει στη συνάντηση ένα πνεύμα συναντίληψης, διεύρυνσης συνεργασίας, έστω ένα είδος συμφωνίας για μορατόριουμ, πλην όμως ο κ. Ερντογάν τίποτε από αυτά δεν έχει σκοπό να πράξει. Αρχίζει πλέον και το πιστεύει και ο ίδιος ότι έχει περάσει ήδη στην εποχή του… σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. «Εχει ξεφύγει εντελώς, δεν μπορείς να συνεννοηθείς μαζί του» μου εξηγούσε ο πληροφοριοδότης μου.
***
Θέλετε ένα παράδειγμα του πώς οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ); Πριν από λίγες ημέρες και ενώ η τουρκική κορβέτα έκανε… κρουαζιέρα στο Αιγαίο, τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής αρχιπλοίαρχο ήρθε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ήταν προγραμματισμένο) για να συζητήσει… ΜΟΕ. Κάποια στιγμή οι δικοί μας ρώτησαν τους Τούρκους: «Τι θα γίνει με τις παραβιάσεις; Δεν καταλαβαίνετε ότι ζημιώνουν οικονομικά και τις δύο χώρες;». Και τι νομίζετε ότι απάντησαν οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και γείτονες; «Ποιες παραβιάσεις; Εμείς δεν κάνουμε παραβιάσεις». Και πρότειναν, για να υπάρξει εμπέδωση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες, να διοργανωθούν αγώνες… ποδοσφαίρου, ανταλλαγές στρατιωτικών, επισκέψεις αξιωματικών και… ταξιδάκια.
«Ρεύμα Σκέψης» με ενδιαφέρον


Ισως να πέρασε απαρατήρητο, αλλά αυτή η εκδήλωση που έγινε τις προάλλες στο Μέγαρο Μουσικής από νεοεμφανιζόμενο «Ρεύμα Σκέψης» (με συμμετοχή γαλάζιων βουλευτών και επιχειρηματιών) είχε ενδιαφέρουσες πτυχές. Π.χ., η ομιλία του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Σώτου Ρίζου, ο οποίος, να σημειώσω, συμπεριλαμβάνεται κατά το Σύνταγμα ανάμεσα στους επικεφαλής των τριών ανωτάτων δικαστηρίων και δύναται να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας στη Βουλή. Ο ανώτατος δικαστικός, αφού ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος του αρχίζει αφότου ψηφιστεί ένας νόμος για να εξετάσει τη συνταγματικότητά του ή όχι, έθεσε ορισμένα ερωτήματα του τύπου: Μήπως θα πρέπει πρωτίστως να εφαρμόζεται το Σύνταγμα αντί να τροποποιείται συνεχώς; Ή είναι συνταγματικό να κατατεθεί ένας νόμος και αυτός να συμπληρώνεται με τροπολογίες άσχετες μεταξύ τους; Είναι συνταγματικό να ρυθμίζονται μια σειρά σοβαρά ζητήματα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και, τέλος, ποια είναι τα όρια μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας τη στιγμή που εκ του Συντάγματος η Δικαιοσύνη πρέπει να προστατεύει το κοινωνικό κράτος;
Δύο καλοί φίλοι διαφωνούν


Οι φράσεις «ανοίξτε τα μάτια σας» και «πρέπει να είστε ρεαλιστές» ακούστηκαν πολλές φορές από τον Ι. Στουρνάρα στην περίφημη συνάντηση που είχε με τους Αλ. Τσίπρα, Π. Λαφαζάνη και Ευκλ. Τσακαλώτο. Και τούτο γιατί οι τρεις του ΣΥΡΙΖΑ επέμεναν να δοθούν τα 11,5 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ για την εξόφληση των «κόκκινων» δανείων, ενώ ο κ. Στουρνάρας ήθελε να επιστραφούν αυτά τα χρήματα ώστε να μειωθεί το χρέος και να αξιοποιηθούν στη γραμμή στήριξης. Εκείνο όμως που είναι πιθανόν να μη γνωρίζετε είναι ότι, παρά τις διαφωνίες τους, ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Τσακαλώτος παραμένουν δύο καλοί φίλοι. Και ιδού η απόδειξη.
***
Τη δεκαετία του ’80, όπως διηγείται ο κ. Στουρνάρας, επέστρεφαν από την Οξφόρδη οδικώς μαζί με τον κ. Τσακαλώτο. ακριβώς την ώρα που διέσχιζαν τις Αλπεις, άρχισαν ένα ιδιότυπο debate και παραλίγο λόγω… καβγά να γκρεμοτσακιστούν. Τι είχε συμβεί; Ο κ. Τσακαλώτος επέμενε ότι τα μαθηματικά στην οικονομία «σκοτώνουν» τον μαρξισμό. Αντιθέτως, ο κ. Στουρνάρας επέμενε ότι μπορούν να ενσωματωθούν στον μαρξισμό. Ο κ. Τσακαλώτος εκνευρίστηκε και έκανε μια στραβοτιμονιά και παραλίγο να βρεθούν στο… κενό.

Μέτρα πρόληψης στα λιμάνια
Μία ερώτηση που κατατέθηκε από τον γαλάζιο βουλευτή Α. Ψυχάρη προς τρεις υπουργούς στάθηκε αφορμή να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας που έρχονται σχεδόν καθημερινά σε επαφή με παράνομους μετανάστες. Επιπλέον οι τρεις υπουργοί κλήθηκαν να απαντήσουν αν υπάρχει πρόβλεψη περίθαλψης στους χώρους υποδοχής των αλλοδαπών. Η επικαιροποιημένη εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας κάνει λόγο για την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και για ετοιμότητα στους μεγάλους λιμένες.
Απορίες για τον ΕΔΟΕΑΠ


Μαθαίνω ότι στο Ταμείο Υγείας των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ) δίνονταν για χρόνια εφάπαξ σε δημοσιογράφους που δεν το δικαιούνταν. Στο ίδιο Ταμείο μαθαίνω ότι ασφαλίζονται συνταξιούχοι του ΤΣΠΕΑΘ που έχουν πληρώσει καταβολές μόνο στο ΙΚΑ και ούτε ευρώ στον ΕΔΟΕΑΠ. Τι έχει να πει γι’ αυτά η διοίκηση του Ταμείου;
Η Ρένα πήγε αδιάβαστη

Σε πρόχειρο διαγώνισμα με θέμα «Το πρόγραμμα για την Αττική» υποβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι φανερό ότι ο Αλ. Τσίπρας και οι περί αυτόν δίνουν μεγάλη έμφαση στην εικόνα που παρουσιάζει η διοίκηση αλλά και στο έργο που θα πρέπει να δρομολογηθεί, καθώς ουδείς στην Κουμουνδούρου επιθυμεί να αποτελέσουν τυχόν «στραβοπατήματα» ή αδράνειες στην περιφέρεια αντικείμενο συζήτησης και επιθέσεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές.
***
Αλλωστε, τα ζητήματα πολλά και κρίσιμα, ξεκινώντας από την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και φτάνοντας στα σκουπίδια, στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης κ.ά.
***
Με όλα αυτά υπό εξέταση και συζήτηση, η Ρένα Δούρου εμφανίστηκε… αδιάβαστη. Οπως είπε, δεν είχε καταλάβει το ακριβές αντικείμενο της συνεδρίασης της Γραμματείας και έτσι το διαγώνισμα θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk