Για να έχουμε παραγωγικές και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις σήμερα χρειάζεται καλύτερη οργάνωση της εργασίας, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας. Τάσσεται κατάτης οποιασδήποτε νέας μείωσης του κατώτατου μισθού, -την οποία κρίνει «οικονομικά μη αναγκαία και μη αποδοτική» ζητά όμως μετ’ επιτάσεως περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, μέσω της αναγκαίας μεταρρύθμισης του σημερινού Ασφαλιστικού και δραστικού περιορισμού της εισφοροδιαφυγής.

«Στοv ΣΕΒ πιστεύουμε στην ποσοτική και στην ποιοτική αναβάθμιση της εργασίας κι όχι σε αποσπασματικά ή μονόπλευρα μέτρα που στερούν από τις επιχειρήσεις πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό και υπονομεύουν τις δυνατότητές τους να εκσυγχρονιστούν, να αναβαθμιστούν και να εξάγουν» τόνισε ο κ. Φέσσας στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ με προσκεκλημένο τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι οικονομικά αναγκαίο ή αποδοτικό να υπάρξει οποιαδήποτε μείωση του κατώτατου βασικού μισθού. Αντίθετα, επιβάλλεται να μειωθεί περαιτέρω το μη μισθολογικό κόστος, με τον δραστικό περιορισμό της εισφοροδιαφυγής, αλλά και την αναγκαία μεταρρύθμιση του σημερινού ασφαλιστικού συστήματος. Η ανάπτυξη του 2ου και 3ου πυλώνα είναι πλέον απαραίτητη για ένα ολοκληρωμένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης όπως ισχύει σε όλες τις προηγμένες οικονομίες».

Ο κ. Φέσσας τόνισε ακόμη ότι «εργοδότες και εργαζόμενοι, χρειάζεται να υπερβούμε τον ελλειμματικό κοινωνικό διάλογο της κρίσης και να κάνουμε μια νέα αρχή-πλαίσιο», όπως τη χαρακτήρισε, για την κοινωνική αλληλεγγύη, έτσι ώστε «οι όποιες λύσεις να χαρακτηρίζονται από προσαρμοστικότητα και να είναι πολύπλευρες και ισόρροπες».

Προϋπόθεση γι΄ αυτό, όπως τόνισε, είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, σε ένα ευρύτερο πνεύμα αμοιβαιότητας και συνεργασίας μεταξύ κοινωνικών εταίρων και Πολιτείας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Φέσσας αναφέρθηκε στα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τις επιχειρήσεις–μέλη του, σε σχέση με την οργάνωση της εργασίας, τα οποία και είναι:

• Η αναβάθμιση του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας,

• Η καλύτερη λειτουργία και θωράκιση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων,

• Η μεταρρύθμιση του συνδικαλιστικού νόμου του 1264/1982,

• Η στήριξη των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, έναντι της υποχρεωτικής διαιτησίας που στο παρελθόν υπονόμευσε τον θεσμό,

• Η περαιτέρω απλοποίηση και αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και διαδικασιών ελέγχου του υπουργείου Εργασίας,

• Η δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Πρόγνωσης των αναγκών αγοράς εργασίας,

• Η προώθηση συστημάτων μάθησης που βασίζονται στην ενίσχυση της πρακτικής εξάσκησης.

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Βρούτση προς τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τη χρήσιμη και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών του Συμβουλίου και του υπουργού.