Πηδώντας από τη στρατόσφαιρα σε ύψος άνω των 40 χιλιομέτρων, ο 57χρονος Άλαν Γιούστας, περιπετειώδες στέλεχος της Google, κατέρριψε το ρεκόρ ύψους και ταχύτητας για ελεύθερη πτώση, προκαλώντας μάλιστα έναν δυνατό κρότο τη στιγμή που έσπαγε το φράγμα του ήχου. Ο Γιούστας κλέβει έτσι τα πρωτεία από τον «Ατρόμητο» Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ, τον αυστριακό πιλότο που έγινε πρωτοσέλιδο όταν πήδηξε από τα 39.045 μέτρα τον Οκτώβριο του 2012.

H σούπερ στολή

Αντί να χρησιμοποιήσει μια περίπλοκη κάψουλα για να ανέβει στη στρατόσφαιρα, όπως συνέβη στο εγχείρημα του Μπάουμγκαρτνερ, ο Γιούστας φόρεσε μόνο μια ειδική στολή και κρεμάστηκε από ένα αερόστατο γεμάτο με 991 κυβικά μέτρα ήλιου.


Ο Γιούστας με τη στολή που ανέπτυξε η Paragon Space Development Corporation (ΑΠΕ)

Όπως επιβεβαίωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Αεραθλητισμού μετά το άλμα της Παρασκευής, ο Γιούστας έσπασε το ρεκόρ ύψους πέφτοντας από τα 135.890 πόδια (41.419 μέτρα). Ανέπτυξε μέγιστη ταχύτητα 1.321 χιλιομέτρων την ώρα και οι θεατές στο έδαφος άκουσαν έναν κρότο τη στιγμή που ξεπερνούσε την ταχύτητα του ήχου.

«Ήταν υπέροχο» είπε στους New York Times μετά την επιστροφή του. «Ήταν πανέμορφο. Μπορούσες να δεις το σκοτάδι του Διαστήματος και τα στρώματα της ατμόσφαιρας, τα οποία δεν είχα ξαναδεί».


Το αερόστατο γέμισε με 991 κυβικά μέτρα ήλιου (Paragon Space Development Corp)

Ο Γιούστας, μηχανικός υπολογιστών και αντιπρόεδρος της Google από το 2002, είναι γνωστός στη Σίλκον Βάλεϊ για τον περιπετειώδη τρόπο ζωής του. Λάτρης του διαστήματος από μικρός, όταν έβλεπε με την οικογένειά του τις διαστημικές εκτοξεύσεις από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα, σήμερα πιλοτάρει το δικό του δικινητήριο τζετ Cessna και θεωρείται βετεράνος της ελεύθερης πτώσης.

Το 2011 αποφάσισε να επιχειρήσει το μεγάλο άλμα, κρατώντας όμως μυστικά τα σχέδιά του, και ήρθε σε επαφή με τον Τέιμπερ ΜακΚάλουμ, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Bioshere 2, ενός κλειστού οικοσυστήματος που σχεδιάστηκε για την ανάπτυξη των διαστημικών αποικιών του μέλλοντος.


Φορώντας τη στολή του, Ο Γιούστας ετοιμάζεται να στερεωθεί στο αερόστατο (Paragon Space Development Corp)

Η αεροδιαστημική εταιρεία του ΜακΚάλουμ, η Paragon Space Development Corporation, ανέπτυξε τη στολή και τα συστήματα υποστήριξης της ζωής που χρειαζόταν ο Γιούστας. Σύμφωνα μάλιστα με τους New York Times ο αντιπρόεδρος της Google αρνήθηκε την οικονομική στήριξη της εταιρείας για να μην θεωρηθεί το εγχείρημα διαφημιστικό κόλπο.

Το εγχείρημα

Στις 07.00 τοπική ώρα την Παρασκευή, ο Γιούστας απογειώθηκε με το αερόστατό του από αεροδρόμιο στο Ρόσγουελ του Νιου Μέξικο. Η άνοδος διήρκεσε λίγο πάνω από δύο ώρες με ταχύτητα μέχρι 487 μέτρα το λεπτό. Στη διάρκεια της ανόδου έμενε όσο πιο ακίνητος μπορούσε για να μην υπερθερμανθεί η στολή του, δεδομένου ότι στα ανώτατα στρώματα της στρατόσφαιρας η θερμοκρασία αυξάνεται με το ύψος λόγω της ισχυρής ηλιοφάνειας.

Όταν έφτασε στο τελικό ύψος, απελευθερώθηκε από το αερόστατο με μια πυροτεχνική συσκευή και άρχισε να επιταχύνει. Όταν πια είχε σπάσει το φράγμα του ήχου, ένα μικρό αλεξίπτωτο σταθεροποίησε το σώμα του. Τεσσεράμισι λεπτά μετά το άλμα, άνοιξε το ειδικά σχεδιασμένο βασικό αλεξίπτωτο. Προσγειώθηκε 113 χιλιόμετρα από το σημείο απογείωσης 15 λεπτά αφότου πήδηξε. Όπως είπε στην εφημερίδα, ο ίδιος δεν άκουσε τίποτα όταν έσπασε το φράγμα του ήχου.