Παράλυτος περπάτησε με κύτταρα της μύτης του!

Eνας παράλυτος άντρας κατάφερε να περπατήσει έπειτα από μία πρωτοποριακή θεραπεία κατά την οποία μεταμοσχεύθηκαν κύτταρα από τη μύτη στο νωτιαίο μυελό του.

Eνας παράλυτος άντρας κατάφερε να περπατήσει έπειτα από μία πρωτοποριακή θεραπεία κατά την οποία μεταμοσχεύθηκαν κύτταρα από τη μύτη στο νωτιαίο μυελό του.

Ο ασθενής

Ο 40χρονος Ντάρεκ Φιντύκα είχε παραλύσει από το στήθος και κάτω το 2010, έπειτα από επαναλαμβανόμενα χτυπήματα που δέχτηκε στην πλάτη με μαχαίρι. Τα χτυπήματα έκοψαν σχεδόν τελείως το νωτιαίο μυελό του – είχε απομείνει ανέπαφη μόνο μία πολύ μικρή λωρίδα στη δεξιά πλευρά – και έμεινε παράλυτος.

Μετά τη θεραπεία, όμως, μπορεί να περπατά χρησιμοποιώντας ένα «πι» και πιστεύει ότι με την εντατική προσπάθεια σε λίγα χρόνια θα μπορεί να περπατάει δίχως στήριξη. Η θεραπεία, που αποτελεί παγκόσμια πρωτιά, εφαρμόσθηκε από χειρουργούς στην Πολωνία σε συνεργασία με επιστήμονες από το Λονδίνο και οι λεπτομέρειές της δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Cell Transplantation».

Ο ασθενής υποβλήθηκε στη θεραπεία πριν από δύο χρόνια και την πορεία της ανάρρωσής του κατέγραψε το πρόγραμμα «Panorama» του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού BBCOne, που έλαβε ειδική άδεια γι’ αυτό. Επικεφαλής της ομάδας που χειρούργησε τον κ. Φιντύκα ήταν ο δρ Πάβελ Ταμπάκοφ, νευροχειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βρότσλαβ, στη νοτιοδυτική Πολωνία.

Αντίστοιχα, επικεφαλής των βρετανών επιστημόνων ήταν ο καθηγητής Τζοφ Ρέιζμαν, επικεφαλής του Τμήματος Νευρικής Αναγέννησης στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του University College του Λονδίνου (UCL). Όπως δήλωσε ο δρ Ρέιζμαν, το επίτευγμα αυτό «είναι πιο εντυπωσιακό από τον άνθρωπο που περπάτησε στο φεγγάρι».

Πως έγινε η θεραπεία

Η όλη θεραπεία έγινε σε δύο στάδια. Στο πρώτο, αφαιρέθηκε από το πίσω μέρος της μύτης του κ. Φιντύκα ο ένας από τους οσφρητικούς βολβούς (είναι μία δομή που παίζει καθοριστικό ρόλο στην όσφρηση) για να απομονωθούν τα οσφρητικά ενθυλακωμένα κύτταρα (OECs) που περιέχει.

Τα OECs περιβάλλουν τα οσφρητικά νευρικά κύτταρα και μία από τις λειτουργίες τους είναι να συμμετέχουν στην συνεχή ανανέωσή τους.Οι επιστήμονες καλλιέργησαν στο εργαστήριο τα OECs του κ. Φιντύκα και δύο εβδομάδες αργότερα, στη δεύτερη φάση της θεραπείας, μεταμόσχευσαν σχεδόν μισό εκατομμύριο κύτταρα στο αριστερό τμήμα του νωτιαίου μυελού του που ήταν εντελώς κομμένο.

Η μεταμόσχευση έγινε με σχεδόν 100 μικροεγχύσεις, οι οποίες έγιναν πάνω και κάτω από το σημείο της ρήξης. Εκτός από τις μικροεγχύσεις, ο κ. Φιντύκα υποβλήθηκε και σε μεταμόσχευση τεσσάρων λεπτών λωρίδων νευρικού ιστού από τον αστράγαλό του, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθούν νευρικές «γέφυρες» στο κενό των 8 χιλιοστών που υπήρχε στο νωτιαίο μυελό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk