Στα 2,1 δισ. ευρώ ανήλθε στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014 το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών , υποστηριζόμενο από την άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 2,1 δισ. ευρώ, λόγω των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη η Τράπεζα της Ελλάδος το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 8μηνο 2014 ανήλθε σε 2,13 δισ. ευρώ, έναντι 1,4 δισ. ευρώ στο ίδιο διάστημα του 2013.

Στο 8μηνο συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 371 εκατ. ευρώ το 2013, εξέλιξη που οφείλεται στην βελτίωση του ισοζυγίου υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι, συνολικά, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,2% στο 8μηνο έναντι της ίδιας περιόδου του 2013. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,1%, ενώ οι εισπράξεις από εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 11,2%.

Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 922 εκατ. ευρώ, στα 12,3 δισ. ευρώ λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων και καυσίμων, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των λοιπών αγαθών.

Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 2,1 δισ. ευρώ οφείλεται στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές, μεταφορικές, αλλά και »λοιπές» υπηρεσίες. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους σημείωσαν ετήσια άνοδο κατά 11,1%, στα 9,73 δισ. ευρώ, αντανακλώντας άνοδο κατά 22,1% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών.

Επίσης στο 8μηνο, το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 551 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων συρρικνώθηκε κατά 981 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2013, κυρίως λόγω των μειωμένων μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης από την ΕΕ, και διαμορφώθηκε σε 2,8 δισ. ευρώ.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε τον Αύγουστο πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο ήταν κατά 612 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Αυγούστου του 2013, κυρίως λόγω της ανόδου του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 425 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους, κυρίως λόγω του πλεονάσματος του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 10,3%, αντανακλώντας άνοδο κατά 25% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών.