ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

500 γρ. γίγαντες, μουλιασμένους σε νερό αποβραδίς

200 ml έ.π. ελαιόλαδο

5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη

1 πράσο, ψιλοκομμένο

1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο και πλυμένο, σε χονδρά κομμάτια

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

300 γρ. ντοματίνια, κομμένα στα 2

4 κ.σ. φρυγανιά, τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τους γίγαντες και φέρνουμε σε βρασμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 90 λεπτά. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, με χονδρό πάτο (πλασοτέ), ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα δύο είδη κρεμμυδιών, το σκόρδο και το πράσο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το σπανάκι, αλατοπιπερώνουμε και μόλις μαραθεί και αυτό ρίχνουμε τον μάραθο και το θυμάρι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα ταψί ρίχνουμε τα μαγειρεμένα λαχανικά και τους γίγαντες, ανακατεύουμε και απλώνουμε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια. Από πάνω βάζουμε τα ντοματίνια, διορθώνουμε το αλατοπίπερο, πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 1 ώρα, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του και να μείνει με το λάδι του.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.