• Αναζήτηση

Πρόστιμο 1,6 δισ. δολ. θα καταβάλει η Βενεζουέλα στην ExxonMobil

Ποσό 1, 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων καλείται να πληρώσει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας στον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil για την εθνικοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου το 2007 από την κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA.

Η Ουάσιγκτον, κέρδισε την υπόθεση που εκδικάστηκε στο Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών που είναι ένα ειδικό δικαστήριο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η υπόθεση χρονολογείται που από το 2007 και την τότε καταγγελία της ExxonMobil μέσω της οποίας ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ζητούσε αποζημίωση ύψους 14,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πριν από την εθνικοποίηση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της ExxonMobil – από την κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες- η πετρελαϊκή εταιρεία των Ηνωμένων Πολιτειών και η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleos της Βενεζουέλας συνεργάζονταν στο πλαίσιο μιας εταιρικής σχέσης.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας χαιρέτισε την πολυαναμενόμενη απόφαση ως νίκη της εθνικής της «κυριαρχίας», δεδομένου ότι η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία που είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, ήλπιζε να της επιδικαστεί πολύ μεγαλύτερο πρόστιμο.

Η κυβέρνησης της Βενεζουέλας θεωρεί δε ότι το τελικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει στην Exxon Mobil Corp θα είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Παρόλα αυτά, η απόφαση του Διεθνούς Κέντρου για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών (ICSID) έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή καθώς είναι δεδομένη η ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων της Βενεζουέλας, που ήδη έχει μια άκρως υποτονική οικονομία, με πληθωρισμό που καλπάζει και με ανοιχτές πληρωμές ομολόγων.

Δείτε επίσης
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk