Το μέλλον της Δημοκρατικής παράταξης

Το μέλλον της Δημοκρατικής παράταξης | tovima.gr

Μεγάλη συζήτηση για το τι συμβαίνει στο ΠαΣοΚ που φαίνεται ότι διανύει μια από τις δυσκολότερες στιγμές της ιστορίας του, με τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις να καταρρέουν και την αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Προέδρου να είναι ιδιαίτερα έντονη.

Μεγάλη συζήτηση για το τι συμβαίνει στο ΠαΣοΚ που φαίνεται ότι διανύει μια από τις δυσκολότερες στιγμές της ιστορίας του, με τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις να καταρρέουν και την αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Προέδρου να είναι ιδιαίτερα έντονη. Το δεύτερο είναι λογικό να συμβαίνει γιατί αν μιλάμε για δημοκρατική παράταξη, θα πρέπει να υπάρχουν αντιπαραθέσεις και αμφισβητήσεις προσώπων, τα οποία ευθύνονται για το μέλλον της παράταξης που ιστορικά αποκαλείται δημοκρατική.
Το πραγματικό πρόβλημα για το ΠαΣοΚ είναι η ραγδαία πτώση ποσοστών που φέρνει γκρίνια, ενώ φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού ότι στατιστικά το κίνημα αν συνεχίσει την ίδια πορεία θα βρεθεί εκτός Βουλής σε εύλογο χρονικό διάστημα. Και αυτό γιατί το ΠαΣοΚ επωμίζεται τις περισσότερες αρνητικές αντιδράσεις, ενώ τα θετικά τα καρπώνεται η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Άρα, τα στελέχη του ΠαΣοΚ δικαίως θα διερωτώνται γιατί συμμετέχουν σʼ αυτή την κυβέρνηση που λειτουργεί υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.
Από την άλλη πλευρά όμως θα διερωτώνται και οι Νεοδημοκράτες γιατί το ΠαΣοΚ να κατέχει τόσα χαρτοφυλάκια; Μόνο και μόνο γιατί στηρίξει με λίγους Βουλευτές την κυβέρνηση; Άρα το ΠαΣοΚ παρά το γεγονός ότι πράγματι κατέχει πολλές θέσεις ευθύνης και αρμοδιοτήτων στην κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα ηγεσίας στο εσωτερικό του, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει τώρα γιατί είναι βέβαιο, ότι η νέα ηγεσία θα διαφωνήσει και θα διαταράξει τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.
Η μόνη λύση είναι να περιμένουν να ολοκληρωθεί ο συγκεκριμένος κυβερνητικός κύκλος και έπειτα να τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠαΣοΚ με πολλές πιθανότητες να επανεκλεγεί ο κ. Βενιζέλος, αφού η μεγάλη πλειοψηφία του εναπομείναντος ΠαΣοΚ σίγουρα θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος ηγέτης ανέλαβε ευθύνες που δεν του αναλογούσαν, σήκωσε το μεγαλύτερο μέρος του βάρους και πλέον καλείται να διαχειριστεί εν μέρει τις τύχες της χώρας σε περιόδους χαλεπούς, και με ένα ΠαΣοΚ που κατακρίθηκε για τις πολιτικές του προκατόχου του και των συνεργατών του, που έχουν σοβαρές ευθύνες για την τύχη της χώρας και του κινήματος.
Από τη στιγμή που το ΠαΣοΚ σαν κίνημα με αρχηγό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου επέλεξε να ακολουθήσει το δρόμο των Μνημονίων και του ΔΝΤ, ήταν λογικό να συρρικνωθεί και να χάσει τις αρχές και τις αξίες που ήταν συνυφασμένο κατά την ίδρυση του και μετά. Μοιραία αυτή η πορεία θα συνεχιστεί αν δεν υπάρχει πλήρης ανανέωση στελεχών και Βουλευτών που είχαν και έχουν άμεση εμπλοκή με την κυβερνητική πολιτική. Αυτό που μπορεί να επαναφέρει το ΠαΣοΚ είναι μόνο η αναβίωση αρχών και αξιών από νέα στελέχη, προσαρμοσμένη στα δεδομένα της εποχής μας. Δεν παίζουν ρόλο τα ονόματα και τα σύμβολα, όσο ο νέος αέρας. Αλλιώς το ΠαΣοΚ θα είναι ένα κίνημα που σε λίγο καιρό θα ανήκει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk